ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ

Διάλεξη του κ. Νικολόπουλου για το Σκάκι στα Ελληνικά Σχολεία στο Forum του Πειραματικού Σχολείου Yinghua στο Tianjin της Κίνας

Στο πλαίσιο της επίσημης αποστολής του στην Κίνα, με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Ενστάσεων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σκακιού Γυναικών της FIDE για το 2025 — μεταξύ της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας GM Ju Wenjun και της διεκδικήτριας GM Tan Zhongyi — ο καταξιωμένος Έλληνας Διεθνής Διαιτητής Σκακιού κ. Τάκης Νικολόπουλος, FIDE Instructor, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της FIDE για 20 συναπτά έτη, Σύμβουλος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και Επίτιμος Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της FIDE, είχε τη μοναδική ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) σε ένα υψηλού επιπέδου διεθνές εκπαιδευτικό forum.

Η πρόσκληση έγινε κατόπιν πρότασης του Εκτελεστικού Διευθυντή της FIDE, Victor Bologan, στο πλαίσιο του ετήσιου forum που διοργάνωσε το Πειραματικό Σχολείο Yinghua στην πόλη Tianjin της Κίνας. Το forum επικεντρώθηκε στο δεκαετές πρόγραμμα του σχολείου με τίτλο “Δέκα Επιδιώξεις”, το οποίο προωθεί τον πνευματικό αθλητισμό και την καλλιέργεια ταλέντων μέσω μιας διεθνοποιημένης, καινοτόμου εκπαιδευτικής προσέγγισης.

Το πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Αντιπροέδρου της FIDE και πρώην Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Γυναικών GM Xie Jun — νυν Προέδρου της Κινεζικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας — στοχεύει στη δημιουργία και ενίσχυση ενός εκπαιδευτικά και αθλητικά ισχυρού συστήματος μέσα από τη φυσική αγωγή και το σκάκι.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Έλληνας Διαιτητής πραγματοποίησε παρουσίαση διάρκειας 30 λεπτών στην αγγλική γλώσσα, κατά την οποία ανέπτυξε:

  • Το ιστορικό υπόβαθρο της Ελλάδας και τη συγκριτική της σχέση με την Κίνα σε πολιτιστικό και πνευματικό επίπεδο

  • Σημαντικές ελληνικές προσωπικότητες του παρελθόντος που σχετίζονται με το σκάκι

  • Διακεκριμένους Έλληνες σκακιστές της σημερινής εποχής

  • Την ένταξη του σκακιού στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα

  • Το πλαίσιο συνεργασίας της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας με το Υπουργείο Παιδείας για την καθιέρωση του σκακιού στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

  • Τη δομή των σχολικών σκακιστικών τουρνουά στην Ελλάδα

  • Τα δύο εγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου

  • Μεθόδους διδασκαλίας και παραδείγματα εργαστηρίων δεξιοτήτων που αξιοποιούνται στα προγράμματα

Η παρουσίαση συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιώδη αποδοχή από το κοινό, με τον Διευθυντή του Σχολείου να εκφράζει επίσημα την επιθυμία για μελλοντική συνεργασία με την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία.

Εκτός από την ελληνική συμμετοχή, στο forum μίλησαν επίσης οι εκπρόσωποι της FIDE, GM Xie Jun, η οποία παρουσίασε το έργο της Μορφωτικής Επιτροπής της FIDE (Educational Commission), και η Polina Tsedenova, Διοικητική Manager της FIDE από το 1997 και Διεθνής Διοργανώτρια, που αναφέρθηκε στο διεθνές πρόγραμμα “FIDE Chess in Schools”, το οποίο εφαρμόζεται σε πέντε ηπείρους.

Παράλληλα, το σχολείο παρουσίασε εξειδικευμένη έκθεση με θεματικές όπως:

  • Ενσωμάτωση του σκακιού στο πρόγραμμα σπουδών της βασικής εκπαίδευσης

  • Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ενίσχυση των ανταγωνιστικών πνευματικών αθλημάτων

  • Η πνευματική καλλιέργεια μέσω του σκακιού

  • Εκπαιδευτική αξία του σκακιού και παραδείγματα διεθνούς προώθησής του

  • Διεπιστημονική προσέγγιση στην εκπαίδευση για την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα τοπικών και εκπαιδευτικών αρχών και συγκέντρωσε εξέχουσες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων οι πρώην Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες Γυναικών Xie Jun και Xu Yuhua, καθώς και επίσημοι από τη Σκακιστική Ομοσπονδία Tianjin, το Γραφείο Εκπαίδευσης και το Γραφείο Αθλητισμού της Περιφέρειας Wuqing.

Η συμμετοχή του κ. Νικολόπουλου σε αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία αποτέλεσε όχι μόνο μια μοναδική εμπειρία, αλλά και ένα ουσιαστικό βήμα προς την εδραίωση ενός διεθνούς διαλόγου για το σκάκι στην εκπαίδευση. Η θερμή ανταπόκριση, η ακαδημαϊκή ποιότητα και το όραμα του Πειραματικού Σχολείου Yinghua επιβεβαιώνουν ότι η παγκόσμια σκακιστική κοινότητα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα παιδείας, πολιτισμού και ειρηνικής συνεργασίας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, ήταν «Αυτή ήταν μια μοναδική εμπειρία, ιδιαίτερα πολύτιμη, καθώς έλαβε χώρα στην αρχή μιας περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ του σχολείου και της FIDE, μέσω της Κινεζικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, οπότε ήταν πραγματική τιμή να συμμετάσχω σε αυτή τη σπουδαία πρωτοβουλία.»

Επιτροπή Σχολικού Σκακιού της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας