ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ, ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 2020

48ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2020

Αριθ. Πρωτ.  11300/10-12-2019

48ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2020

 

1.      ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

  • Στα Πανελλήνια Ομαδικά πρωταθλήματα συμμετέχουν οι ομάδες των τριών εθνικών κατηγοριών (Α΄ Εθνική, Β΄ Εθνική και Γ΄ Εθνική Κατηγορία) και των τοπικών κατηγοριών.
  • Στην τελική φάση του πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας για το 2020 θα συμμετάσχουν 34 ομάδες και οι σχετικές λεπτομέρειες διεξαγωγής του θα ρυθμιστούν με συμπληρωματική προκήρυξη.
  • Τα υπόλοιπα Ομαδικά πρωταθλήματα θα γίνουν σε περιφερειακό επίπεδο και η διοργάνωσή τους ανατίθεται στις Ενώσεις/Τοπικές Επιτροπές. Οι αγώνες θα ρυθμιστούν από την προκήρυξη της διοργανώτριας αρχής, η οποία θα πρέπει να συμβαδίζει με την παρούσα καθώς και με τον Κανονισμό Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων της Ε.Σ.Ο. Οι αγώνες των περιφερειακών πρωταθλημάτων που δίνουν πρόκριση για την τελική φάση της Α΄ εθνικής του 2020 (Π.Ο.Α.) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 17/05/2020. Τα υπόλοιπα πρωταθλήματα (Β΄, Γ΄ εθνικής και τοπικά) θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι 27/09/2020.
  • Η αρχική κατάταξη των ομάδων για τα περιφερειακά πρωταθλήματα του 2020 προκύπτει από τα αποτελέσματα των ομαδικών πρωταθλημάτων του 2019 όλων των κατηγοριών, όλης της χώρας.
  • Διευκρινίζεται ότι, η ποινή για υποβιβασμό στην χαμηλότερη Τοπική Κατηγορία της περιφέρειας, που προβλέπεται στο άρθρο 10.4 του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 23/11/1999), αφορά όσες ομάδες δεν ολοκλήρωσαν τους αγώνες τους λόγω αναστολής δραστηριότητας ή αδράνειας του σωματείου. Η παραπάνω ποινή δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις αποχώρησης, λόγω ανυπέρβλητων προβλημάτων που έχουν όμως προσωρινό χαρακτήρα και αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη διοργάνωση.
  • Η παρούσα Γενική Προκήρυξη ισχύει για  όλα  τα ομαδικά πρωταθλήματα  που  διοργανώνει  η  Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (Ε.Σ.Ο.)  και  για  όλες τις  προκριματικές φάσεις που αναλαμβάνουν  οι  Ενώσεις  και  οι  Τοπικές  Επιτροπές .

2.      ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

  • Η τελική φάση του Πανελλήνιου Ομαδικού πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής Κατηγορίας θα διεξαχθεί στα Ιωάννινα από 3 έως και 8 Ιουλίου 2020, με Ολυμπιακό ελβετικό σύστημα 7 γύρων, κατά το πρότυπο των κανόνων κλήρωσης της Σκακιστικής Ολυμπιάδας (Olympiad Pairing Rules, FIDE Handbook D.02), και το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στη σχετική συμπληρωματική προκήρυξη.
  • Για τα υπόλοιπα ομαδικά πρωταθλήματα που θα γίνουν σε περιφερειακό επίπεδο, η κατανομή των ομάδων σε κατηγορίες και ομίλους καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα θα καθορίζονται από τις αντίστοιχες προκηρύξεις των διοργανωτριών Ενώσεων/Τοπικών Επιτροπών.
  • Μεταβολή του προγράμματος και ειδικότερα αναβολή αγώνων μπορεί να γίνει μόνο για πολύ σημαντικό λόγο. Ειδικά για την τελική φάση του ομαδικού πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής κατηγορίας τη σχετική απόφαση παίρνει το Δ.Σ. της ΕΣΟ ή εξουσιοδοτημένο όργανο.

3.      ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ

  • Τα ομαδικά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών σε όλη τη χώρα διεξάγονται βάσει του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 23/11/1999) καθώς και βάσει των τροποποιήσεων και συμπληρώσεων αυτού.
  • Οι αγώνες διεξάγονται σύμφωνα με τους Κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ και με τις ερμηνευτικές διατάξεις της Επιτροπής Κανονισμών της FIDE, της Τεχνικής Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΣΟ (Κ.Α. άρθρο 1.22).
  • Τα θέματα που δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό Αγώνων ή άλλους Κανονισμούς ρυθμίζονται από την προκήρυξη των αγώνων (Κ.Α. άρθρο 23).
  • Ερμηνεία ή συμπλήρωση των διατάξεων του Κανονισμού γίνεται από το ΔΣ της ΕΣΟ, μέσα στο πνεύμα των Κανονισμών. Οι ερμηνείες ή συμπληρώσεις ισχύουν μέχρι τη Γενική Συνέλευση όπου ενσωματώνονται στους Κανονισμούς όπως έχουν ή με τροποποιήσεις (Κ.Α. άρθρο 1.24).
  • Το ΔΣ της ΕΣΟ διοργανώνει όλα τα πρωταθλήματα βάσει προκηρύξεων που εκδίδονται δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες (συμπληρωματικές προκηρύξεις μέχρι και δύο ημέρες) πριν από την έναρξη των αγώνων. Στις προκηρύξεις αυτές θα αναφέρονται όλα τα τεχνικά θέματα των πρωταθλημάτων και ότι άλλο κρίνει σκόπιμο το ΔΣ. Οι προκηρύξεις, με την έκδοσή τους, θα αποτελούν μέρος του Κανονισμού Αγώνων και θα έχουν ισχύ μιας (1) αγωνιστικής περιόδου (Κ.Α. άρθρο 2).
  • Για κάθε διοργάνωση που γίνεται με την έγκριση της ΕΣΟ, θα πρέπει η εκάστοτε διοργανώτρια αρχή να περιλαμβάνει στις προκηρύξεις των αγώνων της διαδικασίες αντίστοιχες με όσα προβλέπονται στον Κ.Α. άρθρο 2.1).

4.      ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

α) Α΄ ΕΘΝΙΚΗ (ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ)

Οι δηλώσεις συμμετοχής για τα σωματεία που έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στην τελική φάση της Α΄ Εθνικής κατηγορίας πρέπει να σταλούν στην ΕΣΟ μέχρι και την 1/06/2020.

  • Τα σωματεία που δεν θα δηλώσουν συμμετοχή θα αναπληρωθούν ως εξής:
  1. Πρώτα από την ίδια την ένωση / τ. επιτροπή και ανάλογα με το αριθμό των προκρίσεων (3, 2 ή 1) που προβλέπονται στο άρθρο 13 της παρούσας προκήρυξης.
  2. Αν χρειαστεί η αναπλήρωση συνεχίζεται πρώτα από τον προκριματικό όμιλο της ΕΣΣΝΑ και μετά από τον αντίστοιχο όμιλο της ΕΣΣΘΧ, εναλλάξ μέχρι και την 6η θέση της βαθμολογίας αυτών των δύο πρωταθλημάτων (ΠΟΑ).
  3. Στην περίπτωση που υπάρχουν ακόμα κενές θέσεις η αναπλήρωση θα γίνει πρώτα από την ίδια την ένωση/τ.επιτροπή και για μια θέση, με μοναδικό περιορισμό το όριο υποβιβασμού στον προκριματικό όμιλο (αν υπάρχει).
  4. Αν χρειαστεί η αναπλήρωση θα συνεχιστεί για κάθε μια θέση κατά σειρά από τους προκριματικούς ομίλους των παρακάτω ενώσεων: ΕΣΣΝ Αττικής, ΕΣΣ Θεσ-Χαλκ, ΕΣΣ Κρήτης, ΕΣΣ Ανατ. Μακεδονίας Θράκης, ΕΣΣ Κεντροδυτικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας (πρώην ΕΣΣ Πελοποννήσου), ΕΣΣ Περιφ. Πελοποννήσου, ΤΕΣΣ Θεσσαλίας, ΤΕΣΣ Στερεάς Ελλάδας, ΤΕΣΣ Αιγαίου, ΤΕΣΣΗΠΙΝ, με περιορισμό το όριο υποβιβασμού στον αντίστοιχο προκριματικό όμιλο (αν υπάρχει).
  • Καταληκτική ημερομηνία για την αναπλήρωση των κενών θέσεων ορίζεται στις 8/06/2020.
  • Η δήλωση συμμετοχής με τις υπογραφές των αρμοδίων και τη σφραγίδα του σωματείου, ισοδυναμεί με πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της προκήρυξης και συνοδεύεται υποχρεωτικά από κατάθεση εγγυητικού ποσού 500 € στον λογαριασμό της ΕΣΟ, που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα: 080/480580-13 (ΙΒΑΝ GR 15 0110 0800 0000 0804 8058 013). Το ποσόν της εγγυήσεως θα επιστραφεί με την κατάθεση της προκαταβολής για τη διαμονή στα ξενοδοχεία των αγώνων, ενώ σε περίπτωση που το σωματείο δεν προσέλθει στους αγώνες, εκπίπτει υπέρ της ΕΣΟ.

β) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ (προκριματικοί όμιλοι Α’ εθνικής, Β’, Γ’ εθνική και τοπικά)

Για όλα τα υπόλοιπα περιφερειακά πρωταθλήματα οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται όπως ορίζουν οι σχετικές προκηρύξεις των διοργανωτών.

5.      ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Όπως προβλέπει το άρθρο 5, “ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99) και σύμφωνα την ισχύουσα Γενική Οδηγία της Κ.Ε.Δ. 

Συμπληρωματικά διευκρινίζονται τα παρακάτω:

5.1  Σε αγώνες που διεξάγονται σε έδρες σωματείων (πχ κάθε Κυριακή – περιφερειακά πρωταθλήματα) και όχι συγκεντρωτικά σε ένα μέρος, για να αγωνισθούν οι  σκακιστές ενός σωματείου πρέπει να είναι παρόντες οι ελάχιστοι απαιτούμενοι ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη τουλάχιστον ισόπαλου αποτελέσματος (δηλ. σε 4 σκακιέρες – 3 παρόντες, σε 6 σκακιέρες – 4 παρόντες, σε 8 σκακιέρες – 5 παρόντες,  σε 10 σκακιέρες – 6 παρόντες, σε 12 σκακιέρες – 8 παρόντες).  Στην  αντίθετη  περίπτωση,  λειτουργούν  τα  χρονόμετρα  τους  χωρίς  να έχουν  δικαίωμα  να  παίξουν  κίνηση  μέχρι  να  συμπληρωθεί  ο  απαραίτητος  αριθμός  παρόντων.

5.2  Μηδενίζονται  μετά  πάροδο   30΄ λεπτών (ή όπως ορίζεται στην κάθε προκήρυξη)  από  την προγραμματισμένη  ώρα  έναρξης  του  παιχνιδιού,  όλοι  οι  παίκτες που δεν  έχουν  προσέλθει  στον  αγωνιστικό  χώρο.  Αν  δεν  έχουν  προσέλθει οι  ελάχιστοι απαιτούμενοι ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη τουλάχιστον ισόπαλου αποτελέσματος (βλέπε 5.1),  τότε  μηδενίζεται ολόκληρη η ομάδα και εφαρμόζονται οι  διατάξεις του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (άρθρο 3.3.1). Στην  περίπτωση αυτή κενές  θεωρούνται  οι  σκακιέρες  των παικτών  που δεν έχουν παρουσιασθεί στην σκακιέρα που αγωνίζονται.

5.3  Αν ένα σωματείο δεν έχει παραδώσει  στο διαιτητή τη  σύνθεση  του  μέχρι  την  καθορισμένη  ώρα  για  την έναρξη  των αγώνων,  τίθενται  σε  λειτουργία  τα  χρονόμετρα  των  σκακιστών  του χωρίς  αυτοί  να  έχουν  δικαίωμα  να  αγωνισθούν  πριν  δοθεί  η  σύνθεση.

5.4  Ο διαιτητής ελέγχει τις συνθέσεις των ομάδων, με την  προϋπόθεση άτι παρέλαβε τις συνθέσεις τουλάχιστον τριάντα λεπτά πριν από την ώρα έναρξης του αγώνα.   Αν η σύνθεση παραδοθεί στο διαιτητή  με  καθυστέρηση,  οι παίκτες του  υπεύθυνου  σωματείου  θα  χρεωθούν  στα  χρονόμετρά  τους  τον  αντίστοιχο  χρόνο  της  τυχόν  καθυστέρησης  στην  έναρξη  των  αγώνων.

5.5  Μετά τον έλεγχο του διαιτητή  ή  και  παράλληλα  ασκείται  υποχρεωτικά ο  ίδιος  έλεγχος  και  από  τους  αρχηγούς  των  δύο  ομάδων.

5.6 Δεν αρχίζουν  οι  αγώνες  πριν  ολοκληρωθούν  οι  έλεγχοι  νομιμότητας  συμμετοχής  και  κανονικότητας  της  σύνθεσης  από  τον  Διαιτητή  και  τους  αρχηγούς  των  ομάδων.

Διευκρινίζεται ότι δεν αρχίζουν οι αγώνες μόνο στις σκακιέρες όπου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας συμμετοχής.  Αν διαπιστωθεί τελικά ότι κάποιος αθλητής δεν επιτρέπεται να αγωνιστεί (πχ δεν προσκόμισε την Κάρτα Υγείας Αθλητή) τότε μηδενίζεται η συγκεκριμένη σκακιέρα.

Αν  για  οποιονδήποτε  λόγο και πριν την έναρξη των αγώνων,  διαπιστωθεί  αντικανονικότητα συμμετοχής  ή σύνθεσης,  το υπαίτιο σωματείο  καλείται  να  αποκαταστήσει  αμέσως  την  αντικανονικότητα σε βάρος του χρόνου των συγκεκριμένων σκακιέρων.

Ο  διαιτητής  δεν  επιτρέπει  σε  καμία  περίπτωση  την  συμμετοχή  παίκτη  που:

  • Δεν έχει  προσκομίσει   το  Δελτίο  Αθλητικής  Ιδιότητας της ΕΣΟ. Το  δελτίο  αυτό  θεωρείται  κανονικό  αν  φέρει  σφραγίδα και υπογραφή του σωματείου.
  • Δεν έχει προσκομίσει την Κάρτα Υγείας Αθλητή.
  • Δεν είναι  στη  σκακιέρα  που  προβλέπεται  από  τη σύνθεση των ομάδων.

Σε εφαρμογή της υπ.αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΟΠΑΑΕΥΔΣ/ΤΑΕΥΕ/386611/15976/1417/ 152/03-08-2018 (Β’/3254/08-08-18) ΚΥΑ του Υπουργού Υγείας και του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Κάρτα Υγείας Αθλητή προσκομίζεται υποχρεωτικά στον αρμόδιο Διαιτητή κάθε είδους αθλητικής εκδήλωσης αγωνιστικού χαρακτήρα ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής στον αγώνα.

Ο διαιτητής  και  οι  δύο  αρχηγοί, πριν την έναρξη των αγώνων,  υπογράφουν  υποχρεωτικά  στο Φύλλο Αγώνος αποδεχόμενοι τον έλεγχο  της  νομιμότητας  συμμετοχής  των  παικτών  και  κανονικότητας  της  σύνθεσης των ομάδων και δεσμεύουν τα σωματεία τους επί των θεμάτων που επικύρωσαν με την υπογραφή τους. Εάν κάποιος αρχηγός ομάδας αρνηθεί να υπογράψει τότε μηδενίζεται η ομάδα του και εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του κανονισμού.

5.7 Τα σωματεία δεν έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης επί θεμάτων αντικανονικής συμμετοχής και σύνθεσης εάν δεν έχει γίνει ανάλογη μνεία στο Φύλλο Αγώνος πριν την έναρξη των αγώνων.

5.8 Μετά την έναρξη των αγώνων ουδεμία ποινή επιβάλλεται για λόγους νομιμότητας συμμετοχής των αθλητών και κανονικότητας της σύνθεσης των ομάδων.

5.9 Καταργείται η παράγραφος 2.11.2 του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων και κατά συνέπεια αίρεται το αυτοδίκαιο της επιβολής βαθμολογικών ποινών από την διοργανώτρια αρχή για θέματα αντικανονικότητας σύνθεσης των ομάδων.

Στη συμπληρωματική προκήρυξη για την τελική φάση του πανελλήνιου ομαδικού πρωταθλήματος Α΄ εθνικής κατηγορίας προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για τα θέματα διαιτησίας.

6.      ΑΡΧΗΓΟΙ ΟΜΑΔΩΝ

  • Κάθε σωματείο, παράλληλα με την κατάθεση της σύνθεσης ορίζει τον αρχηγό της ομάδας, καθώς και έναν αναπληρωματικό που τον αντικαθιστά σε περίπτωση αδυναμίας του πρώτου να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Αρχηγός μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους σκακιστές. Δεν επιτρέπεται ο ορισμός του ίδιου αρχηγού ομάδας σε διαφορετικά σωματεία σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος.
  • Ο αρχηγός είναι ο μόνος που εκπροσωπεί επίσημα την ομάδα. Έχει το αποκλειστικό δικαίωμα, χωρίς να σχολιάζει σκακιστικά τη θέση της παρτίδας, να υποδεικνύει σε παίκτη της ομάδας του να προτείνει ή να αποδεχτεί πρόταση ισοπαλίας ή να εγκαταλείψει την παρτίδα.
  • Οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ παικτών και αρχηγού γίνεται μόνο παρουσία του διαιτητή της συνάντησης.
  • Για τους αρχηγούς των ομάδων που δεν τηρούν τα όσα ρητά ορίζονται από την παρούσα προκήρυξη καθώς και από τους κανονισμούς της FIDE Handbook (C.05.13) και της ΕΣΟ μπορεί να επιβληθεί ποινή αποβολής από την αίθουσα των αγώνων χωρίς αναπλήρωση. Στην περίπτωση που ο αρχηγός είναι σκακιστής της ομάδας που αγωνίζεται ακόμα, τότε η προαναφερόμενη ποινή μετατρέπεται σε παύση από τα καθήκοντα του αρχηγού χωρίς αναπλήρωση.

7.      ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

  • Όπως προβλέπει το άρθρο 7, “ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99).

8.      ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

  • Ενάντια σε απόφαση του διαιτητή ασκείται ένσταση σύμφωνα με την προκήρυξη των αγώνων και τα άρθρα 1.26 μέχρι 1.28 του Κανονισμού Αγώνων της ΕΣΟ .
  • Προκειμένου για ομαδικά πρωταθλήματα που διοργανώνονται με το συγκεντρωτικό σύστημα ένσταση ενάντια σε απόφαση του διαιτητή ασκείται από το ενδιαφερόμενο Σωματείο αμέσως μετά τη λήξη της υπόψη συνάντησης και μέσα σε 30 λεπτά. Αν το πρόγραμμα προβλέπει δύο αγωνιστικές την ίδια ημέρα τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη της υπόψη συνάντησης. Σε αγώνες που διεξάγονται μια φορά την εβδομάδα ένσταση μπορεί να υποβληθεί μέσα σε 24 ώρες από τη λήξη του αγώνα.
  • Για το Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής το παράβολο της ένστασης ορίζεται στο ύψος των 100 Euro και μπορεί να κατατίθεται είτε απευθείας στο λογαριασμό όψεως της ΕΣΟ αριθ. 080/480580-13 Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, είτε με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο (κατάθεση στα γραφεία της ΕΣΟ κλπ.) είτε στο Διευθυντή Αγώνων.
  • Καθήκοντα “Διευθυντή Αγώνων” με την έννοια των άρθρων 1.21-1.25 του Κανονισμού Αγώνων ασκεί το Δ.Σ. της ΕΣΟ (ή εξουσιοδοτημένο φυσικό/νομικό πρόσωπο).
  • Για τα περιφερειακά πρωταθλήματα των Ενώσεων/Τοπικών Επιτροπών ισχύουν τα παραπάνω εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις αντίστοιχες προκηρύξεις των διοργανωτών.

9.      ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

  • Όπως προβλέπει το άρθρο 11, “ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΡΟΣ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99).

10.  ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

  • Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΔΣ της ΕΣΟ (Β6/11.09.2011 και Β1/02.07.2014) η βασική σύνθεση των ομάδων της Α’ Εθνικής κατηγορίας για το 2020 είναι 10μελής:

–   1η – 4η σκακιέρα, γενικές σκακιέρες

–   5η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία γυναικών

–   6η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία νέων γυναικών (-20, γεννημένη μετά την 1/1/2000),

–   7η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία κορασίδων (-16, γεννημένη μετά την 1/1/2004),

–   8η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία νέων ανδρών –γυναικών (-20,γεν/νος-η μετά την 1/1/2000),

–                  9η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία παίδων-κορασίδων (-16, γεν/νος-η μετά την 1/1/2004).

–  10η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία παμπαίδων-παγκορασίδων (-12, γεν/νος-η μετά την 1/1/2008).

  • Τα υπόλοιπα τοπικά και περιφερειακά πρωταθλήματα του 2020 θα διεξαχθούν με συνθέσεις που καθορίζονται με αποφάσεις των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών. Συγκεκριμένα:

1) Σύμφωνα με το άρθρο 2 του κανονισμού διασυλλογικών πρωταθλημάτων (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 23/11/1999) τα ομαδικά πρωταθλήματα των Εθνικών κατηγοριών (Β΄ και Γ΄ εθνικής) που διοργανώνουν οι ενώσεις και τ. επιτροπές  διεξάγονται υποχρεωτικά με τη «θεμελιώδη» ή βασική σύνθεση που προβλέπεται για την Α΄ εθνική κατηγορία ή με «διευρυμένη» σύνθεση που θα περιλαμβάνει όλες τις σκακιέρες της θεμελιώδους – βασικής σύνθεσης (άρθρα  2.2 και 2.5).

2) Με απόφαση του ΔΣ της Β1/27/11/2010, η προαναφερόμενη δυνατότητα για διεύρυνση της θεμελιώδους – βασικής σύνθεσης της Α΄ εθνικής (από 10 σε 12 σκακιέρες) επεκτείνεται και στους ομίλους που δίνουν πρόκριση στην τελική φάση της Α΄ εθνικής κατηγορίας (ΠΟΑ).

3) Διευκρινίζεται ότι δεν νοείται υποχρεωτική σκακιέρα σε κατηγορία όπου δεν υπάρχει ατομικό πρωτάθλημα (άρα επιτρέπονται: άνδρες, γυναίκες, Κ-20,Κ-18,Κ-16,Κ-14,Κ-12) ούτε σε κατηγορία ηλικιών μικρότερη από τις κατηγορίες ης Α’ Εθνικής (άρα, δεν επιτρέπονται Κ-10 και Κ-8).

4) Σε κάθε περίπτωση που δεν ισχύουν οι παραπάνω περιορισμοί τα πρωταθλήματα δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται εθνικά και φυσικά δεν μπορούν να δίνουν πρόκριση στην τελική φάση της Α΄ εθνικής κατηγορίας.

  • Όπως αναφέρεται στο άρθρο 5 της παρούσας, τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν έγκυρο Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας της ΕΣΟ. Σε εφαρμογή της υπ.αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΟΠΑΑΕΥΔΣ/ΤΑΕΥΕ/386611/15976/1417/152/03-08-2018 (Β’/3254/08-08-18) ΚΥΑ του Υπουργού Υγείας και του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Κάρτα Υγείας Αθλητή προσκομίζεται υποχρεωτικά στον αρμόδιο Διαιτητή κάθε είδους αθλητικής εκδήλωσης αγωνιστικού χαρακτήρα ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής στον αγώνα.
  • Όλα τα σωματεία ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν, έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν ένα κοινοτικό σκακιστή-τρια ανά αγωνιστική συνάντηση, μόνο στις γενικές σκακιέρες και στη γυναικεία σκακιέρα. Η δήλωσή του θα πρέπει να γίνεται πριν την έναρξη των περιφερειακών πρωταθλημάτων των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών και σύμφωνα με τις αντίστοιχες προκηρύξεις, με παράλληλη κοινοποίηση στην ΕΣΟ (e-mail: info@chessfred.gr).
  • Ρητά διευκρινίζεται ότι, οι Κύπριοι σκακιστές-στριες που έχουν εγγραφεί νόμιμα σε ελληνικό αθλητικό σωματείο που ανήκει στη δύναμη της ΕΣΟ και έχουν Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας με την ένδειξη «ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ», δεν εμπίπτουν στον παραπάνω περιορισμό και συνεπώς μετέχουν ελεύθερα.
  • Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή κοινοτικού σκακιστή-στριας στις «αναπτυξιακές» νεανικές σκακιέρες (από την 6η -10η), με την προϋπόθεση ότι κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα. Για την πιστοποίηση του μόνιμου της κατοικίας είναι απαραίτητη η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης (μηνός) ελληνικού σχολείου/σχολής ή ξένου σχολείου που εδρεύει στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που δεν είναι μαθητής-τρια τότε θα πρέπει να προσκομίζεται αντίγραφο φορολογικής δήλωσης των γονέων για το προηγούμενο οικονομικού έτος.
  • Τα σωματεία της Α΄ Εθνικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο πρωτάθλημα μόνο όσους αθλητές και αθλήτριες ανήκουν στη δύναμή τους μέχρι και τις 30/03/2020. Πέραν αυτών των αθλητών οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο νέο-εγγεγραμμένους αθλητές (όχι αθλητές από μεταγραφές).
  • Όπως προβλέπεται στο άρθρο 2.12.1 του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων, στους Αγώνες της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας αλλά και των προκριματικών ομίλων για την Α΄ εθνική (ΠΟΑ), απόφαση ΔΣ Β6/11-09-2011, και μόνο στις «γενικές» σκακιέρες 1η – 4η (όχι στη γυναικεία και στις «αναπτυξιακές»), επιτρέπεται επιπλέον και η χρήση ενός αλλοδαπού σκακιστή ανά αγωνιστική συνάντηση (απόφαση ΔΣ 29/6/2019), ανεξαρτήτου χώρας προέλευσης.
  • Ειδικά για τους προκριματικούς ομίλους της Α΄ εθνικής (ΠΟΑ), η δήλωση των αλλοδαπών ανεξαρτήτου χώρας προέλευσης θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις αντίστοιχες προκηρύξεις των Ενώσεων – Τ. Επιτροπών, με παράλληλη κοινοποίηση στην ΕΣΟ (e-mail: info@chessfred.gr) και με την κατάθεση του σχετικού παραβόλου (άρθρο 10.10).
  • Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 8/7/2000 ορίζονται παράβολα συμμετοχής ανά αγωνιστική περίοδο, για τους αλλοδαπούς σκακιστές που υπάγονται στην παραπάνω παράγραφο (10.8) σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο βαθμό αξιολόγησής τους στους διεθνείς πίνακες της FIDE ως εξής:
ΕΛΟ FIDE ΠΑΡΑΒΟΛΟ
Μέχρι 2400 90 Euro
2401-2500 120 Euro
2501-2600 150 Euro
2601-2700 180 Euro
2701-2800 210 Euro
κ.ο.κ.
  • Του παραπάνω παραβόλου εξαιρούνται οι αλλοδαποί που σύμφωνα με τους πίνακες της FIDE ανήκουν στην δύναμη της Ε.Σ.Ο. και αγωνίζονται με την Ελληνική σημαία. Σε περίπτωση που και οι δύο αλλοδαποί σκακιστές σωματείου Α΄ Εθνικής είναι κοινοτικοί και έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν μόνο στις «γενικές» σκακιέρες 1η – 4η, τότε η υποχρέωση καταβολής παραβόλου αφορά τον σκακιστή με τον υψηλότερο βαθμό αξιολόγησης στους τρέχοντες πίνακες ΕΛΟ της FIDE.
  • Τα σωματεία που θα αγωνιστούν στην τελική φάση της Α΄ Εθνικής και επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αλλοδαπούς σκακιστές, κοινοτικούς ή μη, θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι τις 8/06/2020 με ταυτόχρονη κατάθεση του αντίστοιχου παραβόλου συμμετοχής είτε απευθείας στο λογαριασμό όψεως της ΕΣΟ αριθ. 080/480580-13 (ΙΒΑΝ GR 15 0110 0800 0000 0804 8058 013) Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, είτε με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο (κατάθεση στα γραφεία της ΕΣΟ κλπ.). Για τα σωματεία που καλούνται να αναπληρώσουν τις τυχόν κενές θέσεις (άρθρο 4 της παρούσας), η καταληκτική προθεσμία για τη δήλωση αλλοδαπών σκακιστών είναι ίδια, δηλαδή 8/6/2020.
  • Μη εμπρόθεσμη καταβολή του παραβόλου αφαιρεί το δικαίωμα συμμετοχής του αλλοδαπού σκακιστή.
  • Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 35 του ν. 4603/2019, για

τη δήλωση συμμετοχής αλλοδαπών σκακιστών, πολιτών τρίτης χώρας (εκτός Ε.Ε.), απαιτείται η προσκόμιση άδειας διαμονής ή βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης για την έκδοση άδειας διαμονής της παρ. 5 του άρθρου 8 ή της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 4251/2014.

  • Σύμφωνα με την από 29/6/2019 απόφαση του ΔΣ, οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιούν διαφορετικούς ομογενείς και αλλοδαπούς σκακιστές ανά αγωνιστική συνάντηση.
  • Επισημαίνεται ότι το παράβολο συμμετοχής αλλοδαπών σκακιστών που προβλέπεται στο άρθρο 10.10 της παρούσας προκήρυξης, καταβάλλεται εκ νέου για κάθε αλλοδαπό σκακιστή που δηλώνει το σωματείο.
  • Για τη δήλωση νεοεγγραφόμενου αλλοδαπού σκακιστή-στριας (κοινοτικού η μη) είναι απαραίτητη η κατάθεση της σχετικής αίτησης εγγραφής στην ΕΣΟ συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
  • Στα περιφερειακά πρωταθλήματα (προκριματικά Α΄ εθνικής, Β΄, Γ΄ εθνική και τοπικά) για την κατάταξη των αθλητών και αθλητριών στις γενικές σκακιέρες ισχύουν όσα προβλέπονται στον Κανονισμό Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99) άρθρο 2.2.2.
  • Οι σκακιστές που ανήκουν σε Ομοσπονδία άλλης χώρας, είτε αγωνίζονται ως αλλοδαποί-κοινοτικοί, είτε ως ομογενείς, κατατάσσονται στη σειρά σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο κατά την έναρξη του πρωταθλήματος βαθμό αξιολόγησης τους στους διεθνείς πίνακες ΕΛΟ της FIDE. Αυτό ισχύει ακόμα και αν στο παρελθόν είχαν αξιολογηθεί στους Εθνικούς πίνακες ΕΛΟ.
  • Ειδικά για την τελική φάση της Α΄ Εθνικής όλοι οι σκακιστές και σκακίστριες (Έλληνες και αλλοδαποί) που αγωνίζονται στις γενικές σκακιέρες (1η έως και 4η) κατατάσσονται σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:

α) Διεθνής βαθμός αξιολόγησης (με βάση τη λίστα της FIDE – Ιούνιος 2020), κατά φθίνουσα σειρά.

 β) Επί ίδιου διεθνούς βαθμού αξιολόγησης ο διεθνής τίτλος Μετρ (κατά τη σειρά τίτλων GM, IM, FM, WGM, WIM, WFM, και μόνο για τους τίτλους αυτούς).

γ) Επί κοινού τίτλου, ο αριθμός παρτίδων, από τον πίνακα αξιολόγησης της FIDE – Ιούνιος 2020, κατά φθίνουσα σειρά.

δ) Επί ίσων όλων των ανωτέρω κριτηρίων, ο αριθμός Μητρώου Αθλητή στα μητρώα της ΕΣΟ (προηγείται ο μικρότερος αριθμός μητρώου).   

  • Για την κατάταξη αθλητών που δεν έχουν διεθνή βαθμό αξιολόγησης υπολογίζεται ο εθνικός. Διευκρινίζεται ότι αθλητές χωρίς διεθνές ΕΛΟ κατατάσσονται σε κάθε περίπτωση κάτω από όσους έχουν διεθνή βαθμό αξιολόγησης.
  • Βασική σύνθεση (20άδα) για την τελική φάση της Α΄ εθνικής κατηγορίας

Όλα τα σωματεία που μετέχουν στην τελική φάση της Α΄ Εθνικής κατηγορίας θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως, στο έντυπο δήλωσης συμμετοχής:

Α) την βασική σύνθεσή τους (20άδα) και

Β) την «βασική 10άδα» με την οποία θα αγωνίζονται αν δεν καταθέσουν εμπρόθεσμα σύνθεση σε κάποιο γύρο.

  • Το προαναφερόμενο έντυπο θα πρέπει να σταλεί στην γραμματεία της ΕΣΟ (info@chessfed.gr), μέχρι και την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020. Αθλητής-τρια που δεν έχει δηλωθεί στη βασική σύνθεση δεν μπορεί να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα.
  • Δεν θα γίνουν δεκτές δηλώσεις για τις οποίες θα χρησιμοποιηθεί διαφορετικό έντυπο από το επίσημο υπολογιστικό φύλλο. Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά εκτός της τελευταίας στήλης (παρατηρήσεις). Για όσους σκακιστές και σκακίστριες δεν διαθέτουν FIDE ID τα σωματεία πρέπει να επικοινωνήσουν με την ΕΣΟ για την έκδοση των FIDE ID πριν την συμπλήρωση του υπολογιστικού φύλλου.
  • Στη δήλωση συμμετοχής της βασικής σύνθεσης (20άδα) θα αναφέρεται ο αριθμός μητρώου (ΕΣΟ και FIDE), ο διεθνής βαθμός αξιολόγησης (ή ο εθνικός αν δεν υπάρχει διεθνής) καθώς και η ημερομηνία γέννησης των σκακιστών-στριων που είναι μέχρι 20 ετών (σύμφωνα με τη σχετική φόρμα).

Η αρχική κατάταξη των ομάδων για την τελική φάση της Α΄ εθνικής κατηγορίας καθορίζεται από το μέσο όρο του διεθνούς ΕΛΟ (Ιούνιος 2020) των σκακιστών της βασικής 10άδας που θα δηλώσουν τα σωματεία και με την οποία θα αγωνίζονται στην περίπτωση που δεν δηλώσουν σύνθεση σε κάποιο γύρο κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

Για την αποφυγή του φαινομένου να συμπεριλαμβάνονται στη βασική 10άδα ανενεργοί σκακιστές, με σκοπό την αύξηση του μέσου όρου, αποφασίζεται η επιβολή οικονομικού προστίμου 200 € για κάθε σκακιστή που αδικαιολόγητα δεν αγωνίστηκε σε κανένα γύρο του πρωταθλήματος παρότι είχε δηλωθεί στη βασική 10άδα (εξαιρούνται περιπτώσεις ανωτέρας βίας ή διαπιστωμένου προβλήματος υγείας). (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 05/10/2019).

11.  ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

  • Όπως προβλέπει το άρθρο 4, “ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99).
  • Ειδικά για τους αγώνες στην τελική φάση της Α΄ Εθνικής κατηγορίας, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της FIDE τροποποιείται  η παράγραφος 4.1.1 ως εξής:
  • Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.
  • Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.
  • Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).
  • Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις (άρθρο 9.1 FIDE Laws of Chess).

12.  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  • Όπως προβλέπει το άρθρο 3, “ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99).
  • Eιδικά για την τελική φάση του Ομαδικού Πρωταθλήματος Α’ Εθνικής Κατηγορίας ισχύουν τα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας που προβλέπονται στην συμπληρωματική προκήρυξη.

13.  ΑΝΟΔΟΣ – ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

  • Η τελική φάση της Α΄ Εθνικής του 2020 θα διεξαχθεί με Ολυμπιακό ελβετικό σύστημα 7 γύρων, κατά το πρότυπο των κανόνων κλήρωσης της Σκακιστικής Ολυμπιάδας (Olympiad Pairing Rules, FIDE Handbook D.02)
  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν 34 ομάδες ως εξής:

α) Οι πρώτες 20 ομάδες σύμφωνα με την τελική κατάταξη της τελικής φάσης του 47ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Α΄ εθνικής κατηγορίας του 2019.

Αν κάποια από τις ομάδες αυτές θέλει να λάβει μέρος στον προκριματικό όμιλο Α΄ εθνικής της περιοχής της  τότε χάνει την απευθείας πρόκριση και η θέση περνάει στην Ένωση/Τ.Επιτροπή που ανήκει.

β) Οι 14 ομάδες που θα προκύψουν από τους προκριματικούς ομίλους Α΄ εθνικής κατηγορίας (ΠΟΑ) των ενώσεων – τ.επιτροπών του 2020.

  • Τα θέματα που αφορούν στην κάλυψη των εξόδων συμμετοχής των ομάδων (μετακίνηση, διαμονή, διατροφή) για την τελική φάση της Α΄ εθνικής κατηγορίας, οι σχετικές οργανωτικές λεπτομέρειες, θα καθορισθούν από τη συμπληρωματική προκήρυξη.
  • Οι Ένώσεις και Τ.Επιτροπές σύμφωνα με τις ανάγκες, τον αριθμό και τη δυναμικότητα των σωματείων τους μπορούν να διοργανώσουν τα πρωταθλήματα τους ως εξής:
  • Σε διακριτές κατηγορίες όπου η ανώτερη σε δυναμικότητα θα δίνει πρόκριση για την τελική φάση της Α΄ εθνικής (ΠΟΑ), ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες θα προβλέπεται σύστημα ανόδου – υποβιβασμού.
  • Σε ενιαίο όμιλο (ΠΟΑ) που θα συμμετάσχουν όλες οι ομάδες και η πρώτη-ες θα προκρίνονται για την τελική φάση της Α’ εθνικής.
    • Απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόκριση είναι τα πρωταθλήματα να διεξαχθούν με τη 10μελή βασική σύνθεση της Α΄ εθνικής ή με διευρυμένη αυτής, σύμφωνα με όσα αναλυτικά περιγράφονται στο άρθρο 10 της παρούσας προκήρυξης.

Η κατανομή των θέσεων πρόκρισης ανά Ένωση/Τ.Επιτροπή έχει ως εξής:

   A/Α Ε ν ω σ η Προκρίσεις
  Τοπ. Επιτροπή  
1 Ε.Σ.Σ.Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ 3
2 Ε.Σ.Σ.Ν. ΘΕΣ/ΚΗΣ.ΧΑΛΚ. 2
3 Ε.Σ.Σ. ΚΡΗΤΗΣ 1
4 Ε.Σ.Σ. ΑΝΑΤ.ΜΑΚΕΔ.ΘΡΑΚΗΣ 1
5 Ε.Σ.Σ. ΚΕΝΤΡ.ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 1
6 ΠΕΡ. ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ (π. ΕΣΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ). 1
7 Ε.Σ.Σ.ΠΕΡ.ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΥ 1
8 Τ.Ε.Σ.Σ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 1
9 Τ.Ε.Σ.Σ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1
10 Τ.Ε.Σ.Σ. ΑΙΓΑΙΟΥ 1
11 Τ.Ε.Σ.Σ. ΗΠΕΙΡΟΥ – ΙΩΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 1

 

Συνολικά 14 θέσεις.

  • Εάν σε κάποια Ένωση/Τοπική Επιτροπή δεν υπάρχει ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός ομάδων (4 ομάδες/διπλές συναντήσεις) για τη διεξαγωγή πρωταθλήματος εθνικής κατηγορίας με την 10μελή βασική σύνθεση (ή με διευρυμένη αυτής σε 12 σκακιέρες), τότε ελάχιστη προϋπόθεση για την πρόκριση είναι ότι ο πρωταθλητής της περιοχής έδωσε τουλάχιστον 2 αγώνες σε τοπικό επίπεδο με τη 10μελή βασική σύνθεση που ισχύει για την τελική φάση της Α΄ Εθνικής. Ρητά διευκρινίζεται ότι νίκες άνευ αγώνος (α.α.) δεν προσμετρούν σε ότι αφορά την ελάχιστη προϋπόθεση των 2 αγώνων. Μετρούν όμως κανονικά για τη διαμόρφωση της τελικής κατάταξης σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΣΟ.
  • Η κατάταξη των ομάδων σε όλες τις κατηγορίες, εθνικές και τοπικές γίνεται μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου.

14.  ΓΕΝΙΚΑ

  • Σε όλες τις πανελλήνιες διοργανώσεις που διεξάγονται σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η φωτογράφηση-βιντεοσκόπηση αθλητών μόνο από τον εξουσιοδοτημένο φωτογράφο της διοργάνωσης. Το συγκεκριμένο φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα μόνο από την ΕΣΟ για την προβολή της διοργάνωσης και του αθλήματος γενικότερα. (αποφάσεις ΔΣ 19/9/2015-9/12/2017). Διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται στους θεατές η φωτογράφηση των αθλητών και αθλητριών τα πρώτα 5 λεπτά των αγώνων.
  • Η ΕΣΟ διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει έλεγχο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής υποβοήθησης (Anti cheating measures) σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες-συστάσεις της FIDE.
  • Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
     
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ   ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ