ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ.Σ.

ΑΘΗΝΑ 08.11.2023 – ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Αθήνα, 08.11.2023

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Το ΔΣ της ΕΣΟ συνεδρίασε στις 04.11.2023, με κυριότερες αποφάσεις τις εξής:

1. Διαβάστηκαν και επικυρώθηκαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δ.Σ. που έγινε στις 16.09.2023

2. Εγκρίθηκαν τα αιτήματα των σωματείων:

    • ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΥΟΣΜΟΥ «Ιππάριον»

    • ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΝΩΣΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ Μ.ΑΣΙΑΣ

για ένταξή τους στη δύναμη των σωματείων-μελών της Ε.Σ.Ο.

3. Ορίσθηκαν ομόφωνα τα μέλη της η ΚΕΔ ως εξής:

  • Πρόδρομος Γεροντόπουλος (ΙΑ) – Πρόεδρος

  • Ανδρέας Κοντοκάνης (ΙΑ)

  • Λεωνίδας Σιδηρόπουλος (FA)

  • Ξενοφών Μακρής (FA)

  • Μαρία Τριβέλλα (FA)

4. Το ΔΣ αποδέχθηκε ομόφωνα τις ενδεδειγμένες παρατηρήσεις της ΓΓΑ, όπως διατυπώθηκαν στο με αριθ.πρωτ. 227016/10-5-2023 έγγραφο του αρμόδιου τμήματος ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ & ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ της ΓΓΑ, και επικαιροποίησε τον Πειθαρχικό Κανονισμό. Ο Κανονισμός με την έγκρισή του από τον Υπουργό θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ,

5. Παραιτήθηκαν από τη θέση του Γενικού Γραμματέα ο κ. Κωστής Παρράς και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας. κ. Κώστας Σιέμπος για προσωπικούς λόγους. Για την αναπλήρωση των θέσεων θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία στις 14.11.2023 μέσω της ψηφιακής κάλπης ΖΕΥΣ.

6. Εγκρίθηκαν οι δαπάνες μηνών Αυγούστου – Οκτωβρίου 2023 και θα αναρτηθούν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ

7. Εγκρίθηκαν οι απολογισμοί για τις διοργανώσεις:

  • Πανευρωπαϊκά Νεανικά 8-18 ετών (Ρουμανία, 4-15/9/23) – 1,670 €

  • Παγκόσμια Νεανικά 8-12 ετών (Αίγυπτος, 14-27/10/23) – 698 €

και θα αναρτηθούν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ

8. Συζητήθηκε και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός των οργανωτικών εξόδων του 72ου Πανελλήνιου Ατομικού Πρωταθλήματος 2023 και 45ου Πανελλήνιου Ατομικού Γυναικών συνολικού ποσού 6,500 €. Τα εν λόγω πρωταθλήματα θα πραγματοποιηθούν στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από 1-9/12/23.

9. Εγκρίθηκε ομόφωνα το ενιαίο πλαίσιο κατανομής παροχών αθλητών σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Εθνικών Ομάδων. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η κάλυψη πραγματικών εξόδων των αθλητών εξ’ ολοκλήρου ή μέρος αυτών ανάλογα με την διοργάνωση και την θέση που έχουν λάβει από την 1η έως 6η θέση σύμφωνα με το ποσοστό που αντιστοιχεί στην κάθε θέση βάσει του ακόλουθου πίνακα.

Πίνακας – Οικονομική ενίσχυση για υποστήριξη της αθλητικής δραστηριότητας

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης του αθλητή δεν αποτελεί πριμ επιτυχίας και προκύπτει από το άθροισμα: α) Εισιτήριου οικονομικής αεροπορικής θέσης από την Αθήνα + λοιπής μετάβασης (π.χ. μετακίνηση με λεωφορείο), β) Διαμονής – διατροφής βάση προκήρυξης σε δίκλινο δωμάτιο, γ) Παράβολου συμμετοχής. Το πλαίσιο δεν περιλαμβάνει τους αθλητές οι οποίοι:

  • Έχουν εξασφαλίσει χορηγία.

  • Η διαμονή τους έχει εξασφαλιστεί από την ΕΣΟ. Σε αυτή την περίπτωση λαμβάνονται υπόψη μόνο το κόστος του εισιτηρίου και των παραβόλων. Εάν δεν κάνουν χρήση της διαμονής που προσφέρει η ΕΣΟ και μείνουν σε άλλο κατάλυμα, καλύπτουν οι ίδιοι το κόστος διαμονής τους.

  • Έχουν λάβει έπαθλο λόγω της θέσης που κατέκτησαν τουλάχιστον 5.000 €

Η κατανομή θα γίνεται ποσοστιαία και σύμφωνα με το ποσό που θα έχει προς διάθεση η Ομοσπονδία στο τέλος κάθε έτους.

10. Εγκρίθηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα της ΕΣΟ για το 2024 όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας: https://www.chessfed.gr/archives/12266

Οι ενδιαφερόμενοι να συνδιοργανώσουν κάποια από τις πανελλήνιες διοργανώσεις του 2024 θα πρέπει να στείλουν τις προτάσεις τους σύμφωνα με την πρόσκληση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ : https://www.chessfed.gr/archives/12261

11. Επικυρώθηκε ομόφωνα η απόφαση για τον ορισμό επιτροπής διενέργειας του αγωνιστικού προγράμματος περιοχής ΕΣΣΔΕ από 1/10 έως 31/12/2023 με μέλη τους: 1) Σωτήρη Χριστοδούλου, 2) Ισμήνη Ιωάννα Παπαγιαννοπούλου, 3) Κωνσταντίνο Σπανουδάκη και από πλευράς ΔΣ της ΕΣΟ τον κ. Κώστα Σιέμπο.

12. Αποφασίσθηκε η συμμετοχή στο Βαλκανικό ανοιχτό πρωτάθλημα 2023 (Σκόπια 6-12/12/2023) – Η επιλογή 1 GM και 1 γυναίκας ως προσκεκλημένων των διοργανωτών θα γίνει σύμφωνα με την εισήγηση των εκλεκτόρων και το διεθνές ΕΛΟ.

13. Εγκρίθηκε η εισήγηση της επιτροπής διεκπεραίωσης του αγωνιστικού προγράμματος της Αττικής για τον προβιβασμό – υποβιβασμό ομάδων για τα ομαδικά πρωταθλήματα Αττικής 2024 όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα https://essnachess.gr/.

Το ΔΣ δεν έκανε δεκτό το αίτημα της προαναφερόμενης επιτροπής για παράταση της περιόδου μεταγραφών αφού αυτό δεν επιτρέπεται από τον Κανονισμό Εγγραφών – Μεταγραφών της ΕΣΟ.

14. Ορίσθηκαν οι παρακάτω διαιτητές για το τουρνουά με την επωνυμία «2ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ Σ.Ο.ΠΑΤΡΩΝ & CAFÉ ROQUE 2023», σύμφωνα με το αίτημα των διοργανωτών (ΣΟ Πατρών): Αρ. Σπηλιόπουλος (Επικεφαλής Διαιτητής) και Σοφία Γιαννέλου (Διαιτητής αίθουσας). Το ΔΣ επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αναφέρεται στην προκήρυξη ως συνδιοργανωτής το cafe στο οποίο διεξάγονται οι αγώνες.

15. Αποφασίσθηκε ότι για την ένταξη αγώνων στο πρόγραμμα των διοργανώσεων με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ», που περιλαμβάνονται στον επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα της ΕΣΟ, θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Οι αγώνες θα πρέπει να διεξάγονται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ

  • Οι αγώνες θα πρέπει να είναι «ανοιχτοί» – όπεν (δεν επιτρέπονται «κλειστά» τουρνουά)

  • Η προκήρυξη θα πρέπει να εκδίδεται και να κοινοποιείται στην ΕΣΟ τουλάχιστον 20 μέρες πριν από την έναρξη των αγώνων

  • Το πρόγραμμα αγώνων θα πρέπει να προβλέπει τουλάχιστον 5 γύρους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω το ΔΣ δεν έκανε δεκτό το αίτημα για ένταξη του τουρνουά με την επωνυμία «1ο ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ «ΑΧΑΙΟΣ 2023» στους προαναφερόμενους αγώνες αφού δεν πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.

16. Εγκρίθηκαν τα αιτήματα των αθλητών για την συμμετοχή σε διεθνή τουρνουά στο εξωτερικό χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την ΕΣΟ:

  • Αθανασιάδης Μιχαήλ, Νικολάου Γεώργιος στο ΔΤ ROMA CITTA’ APERTA – MASTER 5° στη Ρώμη από 4 έως 10/12/2023