ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 2021

48ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α΄ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2020-2021 ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ –ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Αριθ. Πρωτ.  13108/24-9-2021

48ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Α΄ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2020-2021

ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ –ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

5-10/10/2021

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

  1. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
    • Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης Χαλκιδικής προκηρύσσει την Τελική Φάση του 48ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος A΄ Εθνικής Κατηγορίας για το Βόρειο Όμιλο, που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη από 5 έως 10/10/2021.
    • Οι αγώνες είναι ενταγμένοι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος #BEACTIVE 2021 που υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
  1. ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ
    • Επικεφαλής Διαιτητής ορίσθηκε από την ΚΕΔ (αρ.πρωτ. 21/1-9-2021) ο ΙΑ Στυλιανός Μιμίκος.
  1. ΙΑΤΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ
    • Ορίζεται ως ιατρός αγώνων η κ. Κική Τσακίρη, τηλ. 6999275444
  1. ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΟΜΑΔΩΝ
    • Σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη (Αριθ. Πρωτ. 13078/05-09-2021), την ολοκλήρωση των δηλώσεων συμμετοχής και μετά την αναπλήρωση των κενών θέσεων, στο πρωτάθλημα θα λάβουν μέρος 15 ομάδες.
    • Η αρχική σειρά κατάταξης των ομάδων προέκυψε σύμφωνα με το άρθρο 5.25 της αρχικής προκήρυξης και έχει ως εξής: 
1 ΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2 ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
3 ΣΑ ΧΑΝΙΩΝ
4 ΑΜΟ ΓΑΛΑΞΙΑΣ
5 ΟΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ
6 ΣΑ ΣΥΚΕΩΝ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
7 ΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
8 ΜΓΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞ/ΛΗΣ
9 ΛΠ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
10 ΠΣΣ ΚΗΦ ΣΕΡΡΩΝ
11 ΑΣ ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
12 ΑΣΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
13 ΕΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
14 ΧΑΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
15 ΣΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
  • Οι 20 πρώτες ομάδες (συνολικά και από τους 2 ομίλους Βόρειο και Νότιο) του φετινού πρωταθλήματος αποκτούν το δικαίωμα να αγωνισθούν απευθείας στην τελική φάση της Α΄ εθνικής της επόμενης χρονιάς (2022).
  • Σύμφωνα με το άρθρο 2.4 της αρχικής προκήρυξης, οι υπόλοιπες 9 ομάδες (οι 4 τελευταίες του Νοτίου Ομίλου και οι 5 τελευταίες του Βορείου Ομίλου) θα πρέπει να αγωνισθούν στον προκριματικό όμιλο Α΄ εθνικής της περιοχής τους την επόμενη χρονιά προκείμένου να διεκδικήσουν μια θέση για την τελική φάση (2022). 
  1. ΔΙΑΜΟΝΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
    • Οι ομάδες είναι υπεύθυνες για τη διαμονή, τη διατροφή και τη μετακίνησή τους.
    • Δεν προβλέπεται υποχρεωτική διαμονή σε κάποιο ξενοδοχείο για καμία ομάδα.
  1. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Όπως προβλέπει το άρθρο 5. “ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99) και σύμφωνα την ισχύουσα Γενική Οδηγία της Κ.Ε.Δ.

Συμπληρωματικά διευκρινίζονται τα παρακάτω:

  • Για να αγωνισθούν οι σκακιστές ενός σωματείου πρέπει να είναι παρόντες τουλάχιστον  6 από τους παίκτες που θα αγωνισθούν.  Στην  αντίθετη  περίπτωση,  λειτουργούν  τα  χρονόμετρα  τους  χωρίς  να έχουν  δικαίωμα να  παίξουν  κίνηση  μέχρι  να  συμπληρωθεί  ο  απαραίτητος  αριθμός  παρόντων.
  • Μηδενίζονται μετά  πάροδο  60 λεπτών από  την προγραμματισμένη  ώρα  έναρξης  του  παιχνιδιού,  όλοι  οι  παίκτες που δεν  έχουν  προσέλθει  στην σκακιέρα που αγωνίζονται.  Αν  δεν  έχουν  προσέλθει 6 τουλάχιστον  από  μία ομάδα, τότε  μηδενίζεται ολόκληρη η ομάδα και εφαρμόζονται οι  διατάξεις του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (άρθρο 3.3.1). Στην  περίπτωση αυτή κενές  θεωρούνται  οι  σκακιέρες  των παικτών  που δεν έχουν παρουσιασθεί στην σκακιέρα που αγωνίζονται.
  • Οι ομάδες παραδίδουν τις συνθέσεις τους σύμφωνα με την παρακάτω διαδικασία:

Όλα τα σωματεία είναι υποχρεωμένα να καταθέτουν το αργότερο μέχρι τις 09:30 κάθε πρωί, τη σύνθεση (10άδα) με την οποία θα αγωνιστούν στον συγκεκριμένο γύρο. Η κατάθεση της σύνθεσης θα γίνεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής φόρμας (που θα συμπληρώνεται online και θα στέλνεται επιβεβαίωση για την παραλαβή της στο επίσημο e-mail που θα έχει δηλωθεί από κάθε ομάδα). Σε περίπτωση που κάποια ομάδα δεν διαθέτει υπολογιστή ή πρόσβαση στο δίκτυο αυτά θα παρέχονται από τη διοργάνωση. Θα ακολουθεί έλεγχος των συνθέσεων από τον ΕΔ και τους βοηθούς του και θα καλούνται τα σωματεία που έχουν δώσει λάθος σύνθεση προκειμένου να τη διορθώσουν άμεσα. Με την ολοκλήρωση του παραπάνω έλεγχου και το αργότερο μέχρι τις 10:30 θα κοινοποιούνται όλες οι συνθέσεις στις ομάδες και θα ανακοινώνονται παράλληλα στην επίσημη ιστοσελίδα των αγώνων.

Ειδικά για τον 1ο γύρο θα υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης των συνθέσεων τουλάχιστον 3 μέρες πριν την έναρξη των αγώνων μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας. Οι σχετικοί κωδικοί πρόσβασης θα αποσταλούν με mail στον υπεύθυνο του σωματείου, όπως θα δηλωθεί στην γραμματεία της ΕΣΟ με τη δήλωση της βασικής σύνθεσης (20άδα).

Για τον 2ο , 6ο και 7ο γύρο (τελευταίος), που θα διεξαχθούν πρωί, η κατάθεση των συνθέσεων θα γίνει από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας το αργότερο μέχρι της 23:30. Για τον 3ο γύρο (διπλός) η κατάθεση των συνθέσεων θα γίνει αμέσως μετά τη λήξη του προηγούμενου γύρου και το αργότερο μέχρι τις 16:15. Σε περίπτωση που καθυστερήσει η λήξη του 2ου γύρου, η κατάθεση των συνθέσεων θα γίνει το αργότερο 15΄ μετά την ανακοίνωση της κλήρωσης του επόμενου 3ου γύρου.

Στην περίπτωση που κάποια ομάδα δεν καταθέσει εμπρόθεσμα τη σύνθεσή της τότε αγωνίζεται υποχρεωτικά με τη σύνθεση του 1ου γύρου , ενώ αν δεν καταθέσει σύνθεση για τον 1ο γύρο αγωνίζεται υποχρεωτικά με τη «βασική 10άδα», όπως θα έχει δηλωθεί στην γραμματεία της ΕΣΟ με τη δήλωση της βασικής σύνθεσης (20άδα).

  • Δεν αρχίζουν οι  αγώνες  πριν  ολοκληρωθούν  οι  έλεγχοι  νομιμότητας  συμμετοχής  και  κανονικότητας  της  σύνθεσης  από  τον  διαιτητή  και  τους  αρχηγούς  των  ομάδων.
  • Διευκρινίζεται ότι δεν αρχίζουν οι αγώνες μόνο στις σκακιέρες όπου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας συμμετοχής. Αν διαπιστωθεί τελικά ότι κάποιος αθλητής δεν επιτρέπεται να αγωνιστεί τότε μηδενίζεται η συγκεκριμένη σκακιέρα.
  • Αν για  οποιονδήποτε  λόγο και πριν την έναρξη των αγώνων,  διαπιστωθεί  αντικανονικότητα συμμετοχής  ή σύνθεσης,  το υπαίτιο σωματείο  καλείται  να  αποκαταστήσει  αμέσως  την  αντικανονικότητα σε βάρος του χρόνου των συγκεκριμένων σκακιερών.
  • Ο διαιτητής  δεν  επιτρέπει  σε  καμία  περίπτωση  την  συμμετοχή  παίκτη  που:
  • Δεν έχει  προσκομίσει   το  Δελτίο  Αθλητικής  Ιδιότητας της ΕΣΟ. Το  δελτίο  αυτό  θεωρείται  κανονικό  αν  φέρει  σφραγίδα και υπογραφή του σωματείου.
  • Δεν είναι  στη  σκακιέρα  που  προβλέπεται  από  τη σύνθεση των ομάδων.
    • Ο διαιτητής και  οι  δύο  αρχηγοί, πριν την έναρξη των αγώνων,  υπογράφουν  υποχρεωτικά στο Φύλλο Αγώνος αποδεχόμενοι τον έλεγχο της νομιμότητας  συμμετοχής των παικτών και κανονικότητας της σύνθεσης των ομάδων και δεσμεύουν τα σωματεία τους επί των θεμάτων που επικύρωσαν με την υπογραφή τους. Εάν κάποιος αρχηγός ομάδας αρνηθεί να υπογράψει τότε μηδενίζεται η ομάδα του και εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του κανονισμού.
    • Τα σωματεία δεν έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης επί θεμάτων αντικανονικής συμμετοχής και σύνθεσης εάν δεν έχει γίνει ανάλογη μνεία στο Φύλλο Αγώνος πριν την έναρξη των αγώνων.
    • Μετά την έναρξη των αγώνων ουδεμία ποινή επιβάλλεται για λόγους νομιμότητας συμμετοχής των αθλητών και κανονικότητας της σύνθεσης των ομάδων.
    • Καταργείται η παράγραφος 2.11.2 του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων και κατά συνέπεια αίρεται το αυτοδίκαιο της επιβολής βαθμολογικών ποινών από την διοργανώτρια αρχή για θέματα αντικανονικότητας σύνθεσης των ομάδων.
  1. ΑΡΧΗΓΟΙ ΟΜΑΔΩΝ
    • Κάθε σωματείο, παράλληλα με την κατάθεση της σύνθεσης ορίζει τον αρχηγό της ομάδας, καθώς και έναν αναπληρωματικό που τον αντικαθιστά σε περίπτωση αδυναμίας του πρώτου να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Αρχηγός μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους σκακιστές. Δεν επιτρέπεται ο ορισμός του ίδιου αρχηγού ομάδας σε διαφορετικά σωματεία σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος.
    • Ο αρχηγός είναι ο μόνος που εκπροσωπεί επίσημα την ομάδα. Έχει το αποκλειστικό δικαίωμα, χωρίς να σχολιάζει σκακιστικά τη θέση της παρτίδας, να υποδεικνύει σε παίκτη της ομάδας του να προτείνει ή να αποδεχτεί πρόταση ισοπαλίας ή να εγκαταλείψει την παρτίδα.
    • Οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ παικτών και αρχηγού γίνεται μόνο παρουσία του διαιτητή της συνάντησης.
    • Για τους αρχηγούς των ομάδων που δεν τηρούν τα όσα ρητά ορίζονται από την παρούσα προκήρυξη καθώς και από τους κανονισμούς της FIDE Handbook (C.05.13) και της ΕΣΟ μπορεί να επιβληθεί ποινή αποβολής από την αίθουσα των αγώνων χωρίς αναπλήρωση. Στην περίπτωση που ο αρχηγός είναι σκακιστής της ομάδας που αγωνίζεται ακόμα, τότε η προαναφερόμενη ποινή μετατρέπεται σε παύση από τα καθήκοντα του αρχηγού χωρίς αναπλήρωση.
  1. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ

Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΥΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19 της ΓΓΑ, αναφορικά με τον υποχρεωτικό έλεγχο (testing) προβλέπονται τα εξής:

Ο προληπτικός έλεγχος για τους αγώνες μπορεί να είναι μοριακός (RT-PCR) έως 72 ώρες πριν

ή με άμεσο τεστ αντιγόνου (Rapid Antigen Test, RAT) έως 48 ώρες πριν τους αγώνες. Συστήνεται το άμεσο τεστ αντιγόνου να γίνεται την ημέρα του αγώνα ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν, το τελευταίο 24ώρο πριν τον αγώνα.

  • Τα  PCR tests για αγώνες, ισχύουν για έως και 72 ώρες. Κατόπιν, προκειμένου για συμμετοχή σε αγώνα θα πρέπει η διαδικασία ελέγχου covid 19 να επαναληφθεί.
  • Τα rapid tests για αγώνες, ισχύουν για έως και 48 ώρες. Κατόπιν, προκειμένου για συμμετοχή σε αγώνα θα πρέπει η διαδικασία ελέγχου covid 19 να επαναληφθεί.
  • Τα self tests για αγώνες ισχύουν για έως 24 ώρες. Κατόπιν προκειμένου για συμμετοχή σε αγώνα θα πρέπει η διαδικασία ελέγχου covid 19 να επαναληφθεί.

Από τους προληπτικούς ελέγχους με τεστ αντιγόνου COVID-19, εξαιρούνται όσοι προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει έως 180 ημέρες μετά τη νόσηση).

Για αθλητές έως 15 ετών (γεννημένοι από την 1/1/2006 και μετά), εκτός από τη διενέργεια εργαστηριακών τεστ (PCR και rapid), παρέχεται και η δυνατότητα διεξαγωγής self test, παρουσία του υπεύθυνου CΟVID19 της ομάδας, την ημέρα του αγώνα. Κατόπιν, υποβάλλεται η σχετική κατάσταση όσων έχουν αρνητικό αποτέλεσμα και μπορούν να αγωνισθούν, από τον υπεύθυνο COVID19 της ομάδας.

Θετικό αποτέλεσμα στο self test πρέπει να επιβεβαιώνεται από αντίστοιχο εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid) και έως ότου γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου ο αθλητής δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε αγώνες.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, για τον έλεγχο των πιστοποιητικών (εμβολιασμού ή νόησης) ή των βεβαιώσεων PCR test, rapid test ή self test, των συμμετεχόντων θα τηρείται η ακόλουθη διαδικασία:

  • Όλες οι ομάδες καταθέτουν τη σύνθεση με την οποία θα αγωνιστούν στον συγκεκριμένο γύρο σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρα 6.3 της παρούσας προκήρυξης.
  • Μετά τον έλεγχο από τους αρμόδιους διαιτητές, κοινοποιούνται οι συνθέσεις στις ομάδες και ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα των αγώνων.
  • Το αργότερο μέχρι 45 λεπτά πριν την έναρξη του κάθε γύρου (στις 15:45 για τους απογευματινούς γύρους, στις 16:45 για τον απογευματινό γύρο της 6ης Οκτωβρίου και στις 8:45 για τους πρωινούς γύρους), ο υπεύθυνος covid κάθε σωματείου καταθέτει για έλεγχο σε έντυπη μορφή στον οριζόμενο διαιτητή της συνάντησης το σύνολο των πιστοποιητικών (εμβολιασμού ή νόσησης) ή των βεβαιώσεων PCR test, rapid test ή self test των δηλωμένων σκακιστών σύμφωνα με τη δημοσιευμένη σύνθεση της ομάδας για το συγκεκριμένο γύρο. Μέσα σε κλειστό φάκελο μαζί με τη σύνθεση των ομάδων θα προσκομίζονται όλα τα προαπαιτούμενα έγγραφα που αφορούν τον covid, τα οποία θα είναι διαθέσιμα προς έλεγχο. Σε περίπτωση που κάποιος/α σκακιστής/τρια δεν μπορεί να έχει το αντίστοιχο πιστοποιητικό σε έντυπη μορφή μπορεί να το στείλει με ηλεκτρονικό μήνυμα στο email του Επικεφαλής διαιτητή του κ. Μιμικού Στυλιανού (stelmim@gmail.com).
  • Με την ολοκλήρωση του προαναφερόμενου ελέγχου διεξάγεται ο έλεγχος των συνθέσεων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6.4 της προκήρυξης των αγώνων.

Σε περίπτωση θετικού self test ή εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων  συμβατών με τη λοίμωξη covid-19 (πυρετός, βήχας, μυαλγίες, αίσθημα κόπωσης), από κάποιον παίκτη-παίκτρια μετά την κατάθεση της σύνθεσης, θα δίνεται η δυνατότητα αντικατάστασής του/της μέχρι 1 ώρα πριν την έναρξη του γύρου (κατόπιν κατάθεσης σχετικής ιατρικής βεβαίωσης), αλλιώς η ομάδα θα αγωνίζεται με κενή σκακιέρα.

  1. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ
    • Η Διεύθυνση των αγώνων ανατίθεται σε τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τους κ.κ. Στέλιο Λαγογιάννη (Αντιπρόεδρο ΕΣΟ), Παναγιώτη Παλαιοχωρινό (Μέλος ΔΣ ΕΣΟ), και Σπύρο Γιακουστίδη (Πρόεδρος ΕΣΣΘΧ) σύμφωνα με το άρθρο 1.21 του Κανονισμού Αγώνων.
  1. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
    • Ενάντια σε απόφαση του διαιτητή μπορεί να ασκηθεί ένσταση σύμφωνα με την προκήρυξη των αγώνων και τα άρθρα 1.26 μέχρι 1.28 του Κανονισμού Αγώνων της ΕΣΟ . Συγκεκριμένα:
    • Ένσταση ενάντια σε απόφαση του διαιτητή ασκείται από το ενδιαφερόμενο Σωματείο αμέσως μετά τη λήξη της υπόψη συνάντησης και μέσα σε 30 λεπτά. Αν το πρόγραμμα προβλέπει δύο αγωνιστικές την ίδια ημέρα τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη της υπόψη συνάντησης. Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων που θα ορισθεί στην Τεχνική συνάντηση στις 05/10/2021.
    • Το παράβολο της ένστασης ορίζεται στο ύψος των 100 € και κατατίθεται στο Διευθυντή Αγώνων. Σε περίπτωση απόρριψης της ένστασης το παράβολο εκπίπτει υπέρ της ΕΣΟ.
  1. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
    • Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90΄ λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.
    • Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.
    • Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 60 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).
    • Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις (άρθρο 9.1 FIDE Laws of Chess).
  1. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
    • Το σύστημα των αγώνων θα ορισθεί με βάση των αριθμό συμμετοχών ανά όμιλο και σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
3-4 Κυκλικό σύστημα (πουλ) διπλών συναντήσεων
5-8 Κυκλικό σύστημα (πουλ)
9-10 Ολυμπιακό ελβετικό 5 γύρων
≥11 Ολυμπιακό ελβετικό 7 γύρων
  • Ολυμπιακό ελβετικό σύστημα (5 ή 7 γύρων), κατά το πρότυπο των κανόνων κλήρωσης της Σκακιστικής Ολυμπιάδας (Olympiad Pairing Rules, FIDE Handbook D.02)
  1. ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ-ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
    • Η τελική κατάταξη καθορίζεται από το σύνολο των Βαθμών (2, 1, 0) που συγκέντρωσαν οι ομάδες.
    • Κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:
  2. Το άθροισμα Sonneborn – Berger που υπολογίζεται ως εξής: οι βαθμοί κάθε αντιπάλου, εξαιρουμένου του αντιπάλου που συγκέντρωσε τους λιγότερους, πολλαπλασιασμένοι επί τον αριθμό των πόντων (σκορ σκακιερών) που σημείωσε η ομάδα ενάντια στον συγκεκριμένο αντίπαλο. Αν υπάρχουν χειρότεροι αντίπαλοι με ίδιους βαθμούς τότε αφαιρείται αυτός επί του οποίου η ομάδα σημείωσε τους λιγότερους πόντους στις παρτίδες. Για τον υπολογισμό του αθροίσματος Sonneborn – Berger το «bye» και η νίκη χωρίς αγώνα υπολογίζεται ως ισοπαλία της ομάδας με έναν «εικονικό αντίπαλο» (“virtual opponent” FIDE HB D.ΙΙ.02.G14). Στην έναρξη του συγκεκριμένου γύρου ο «εικονικός αντίπαλος» έχει τους ίδιους βαθμούς και πόντους με την ομάδα. Στη συνέχεια προστίθεται το αποτέλεσμα του αγώνα (1 βαθμός και 10 πόντοι για νίκη α.α., 1 βαθμός και 5 πόντοι για το bye και 0 βαθμοί και 0 πόντοι για ήττα α.α.) και για κάθε επόμενο γύρο προστίθεται 1 βαθμός και 5 πόντοι.
  3. Άθροισμα πόντων της ομάδας επί συνόλου των αγώνων.
  4. Άθροισμα των βαθμών όλων των αντιπάλων εξαιρουμένου του αντίπαλου με τους λιγότερους βαθμούς.
  5. Το αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους κανονισμούς της FIDE).
  6. Κλήρωση.
    • Σε όλες τις περιπτώσεις κερδίζει το μεγαλύτερο σύνολο.
    • Στη βαθμολογία η ομάδα που παίρνει το “ΒΥΕ” (περίπτωση μονού αριθμού ομάδων) παίρνει 1 βαθμό και 5½ πόντους.
    • Διευκρινίζεται ότι, η ποινή της αφαίρεσης 1 βαθμού για την ομάδα που χάνει χωρίς αγώνα (α.α.), εφαρμόζεται στην τελική-συνολική βαθμολογία και δεν επηρεάζει την κλήρωση των ομάδων.
  7. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
    • Οι αγώνες θα διεξαχθούν στην αίθουσα Grand Pietra στο ξενοδοχείο “Porto Palace” Hotel Thessaloniki, (26ης Οκτωβρίου 65, Τ.Κ. 54628, Θεσσαλονίκη).
  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
    • Το ημερήσιο πρόγραμμα των αγώνων είναι το εξής:

   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ Α΄ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Τρίτη                05  Οκτωβρίου     2021 Τεχνική συνάντηση – Ενημέρωση σωματείων 12:00
Τρίτη                05  Οκτωβρίου     2021 Τελετή Έναρξης 16:00
Τρίτη                05  Οκτωβρίου     2021 1ος Γύρος 16:30
Τετάρτη           06  Οκτωβρίου     2021 2ος Γύρος 09:30
Τετάρτη           06  Οκτωβρίου     2021 3ος Γύρος 17:30
Πέμπτη            07  Οκτωβρίου     2021 4ος Γύρος 16:30
Παρασκευή     08  Οκτωβρίου     2021 5ος Γύρος 16:30
Σάββατο         09  Οκτωβρίου     2021 6ος Γύρος 09:30
Κυριακή            10  Οκτωβρίου     2021 7ος Γύρος 09:30
Κυριακή            10  Οκτωβρίου     2021 Τελετή Λήξης-Αναχώρηση 15:00

 

  1. ΓΕΝΙΚΑ
    • Σε όλες τις πανελλήνιες διοργανώσεις που διεξάγονται σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η φωτογράφηση-βιντεοσκόπηση αθλητών μόνο από τον εξουσιοδοτημένο φωτογράφο της διοργάνωσης.
    • Το συγκεκριμένο φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα μόνο από την ΕΣΟ για την προβολή της διοργάνωσης και του αθλήματος γενικότερα (απόφαση ΔΣ 19/9/2015).
    • Διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται στους θεατές η φωτογράφηση των αθλητών και αθλητριών τα πρώτα 5 λεπτά των αγώνων.
    • Ο έλεγχος για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής υποβοήθησης (Anti cheating measures) θα γίνει σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της FIDE και θα διενεργηθεί από την Επιτροπή Fair Play που θα ορίσει η ΕΣΟ.
    • Η Ε.Σ.Σ.Θ-Χ διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει έλεγχο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής υποβοήθησης (Anti cheating measures) μέσα και έξω από το χώρο αγώνων από εξειδικευμένο προσωπικό και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της F.I.D.E.:

https://handbook.fide.com/chapter/AntiCheatingRegulations.

  • Η Ε.Σ.Σ.Θ-Χ έχει εξασφαλίσει προνομιακές τιμές στο ξενοδοχείο των αγώνων:
  • ΒΒ: Μονόκλινο 80,00€/διανυκτέρευση, Δίκλινο 95,00€/διανυκτέρευση και Τρίκλινο 120,00€/διανυκτέρευση
  • FB: Μονόκλινο 105,00€/διανυκτέρευση, Δίκλινο 140,00€/διανυκτέρευση και Τρίκλινο 165,00€/διανυκτέρευση

Οι τιμές BB αφορούν κρατήσεις μόνο με πρωινό ενώ οι τιμές FB αφορούν κρατήσεις με πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό σε μπουφέ.

  • Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την προκήρυξη, τα παραρτήματα της ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.
  • Ισχύει η γενική προκήρυξη των αγώνων (Αριθ. Πρωτ. 11300/10-12-2019) στα άρθρα που δεν διαφοροποιούνται.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΡΡΑΣ