ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΕΛΙΡΗΣ: Ο ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΚΡΑΝ ΜΕΤΡ

Keliris champion under 20 2017Νέος Πρωταθλητής Ελλάδας κάτω των 20 ετών αναδείχτηκε πρόσφατα ο 18χρονος Ανδρέας Κελίρης, που είναι μέχρι σήμερα ο νεότερος GM στην ιστορία του Ελληνικού σκακιού.

Ο Ανδρέας Κελίρης, με Ελληνική και Κυπριακή υπηκοότητα, γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1999 στη Λευκωσία. Τα πρώτα του σκακιστικά βήματα σε ηλικία επτά ετών τα έκανε στο Ηράκλειο, όπου η οικογένεια του είναι εγκατεστημένη από το 1989. Η θεαματική άνοδός του στο παγκόσμιο σκάκι άρχισε το 2010, όταν ανέλαβε σαν δάσκαλος και προπονητής του ο Θεσσαλονικιός GM Γιάννης Παπαϊωάννου, πολυ-πρωταθλητής Ελλάδος και πρώτη σκακιέρα της Εθνικής μας ομάδας.  Για μια περίοδο πέντε ετών, ο Ανδρέας αγωνιζόταν με τη σημαία της Κύπρου, όπου αναδείχτηκε δύο φορές Πρωταθλητής, σε ηλικία μόλις 14 ετών! Σε διεθνές επίπεδο, διέπρεψε σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Νέων, ιδιαίτερα το 2015 στο Πόρετς της Κροατίας, όπου ανακηρύχθηκε δευτεραθλητής Ευρώπης.  Ακόμα, τον Αύγουστο του 2014 στην Ολυμπιάδα του Τρόμσο της Νορβηγίας, αγωνιζόμενος στην πρώτη σκακιέρα της εθνικής Κύπρου, συμπλήρωσε δύο νόρμες GM και σε ηλικία 15 ετών απέκτησε τον τίτλο του Διεθνή Μετρ.  Παράλληλα κάθε χρόνο συμμετείχε στο Πανελλήνιο ομαδικό πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής, το οποίο κατέκτησε το 2013 και το 2015 με τον Αργοναύτη Κορινθίας και την Π.Σ. Περιστερίου αντίστοιχα.

Φέτος, αγωνιζόμενος πλέον με τη σημαία της Ελλάδας, έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στα καλοκαιρινά τουρνουά και έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ηλικία 17 ετών, ο νεότερος Έλληνας GM.  Ο Κελίρης έχει σήμερα ΕΛΟ 2509, που είναι το ψηλότερο ΕΛΟ Έλληνα σκακιστή κάτω των 20 ετών, είναι ένατος στην γενική κατάταξη των Ελλήνων σκακιστών και μέσα στην πρώτη εικοσάδα παγκοσμίως των σκακιστών κάτω των 18 ετών.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα σπουδαίο ταλέντο του ελληνικού σκακιού, του οποίου η εξέλιξη οφείλεται κυρίως στα προπονητικά προγράμματα που παρακολούθησε από προπονητές της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας ακόμα και από τα πρώτα του βήματα στην Κρήτη.

Φέτος ο Ανδρέας Κελίρης θα αγωνίζεται στην Α΄ Εθνική με την ομάδα του ΟΦΗ.