ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ.Σ.

19.03.2010 ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26.03.2010

Το ΔΣ της ΕΣΟ στη συνεδρίαση της 19.03.2010 συζήτησε και πήρε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα.

1. Διαβάστηκαν και επικυρώθηκαν τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ της 30.10.2010 και της 06.03.2010.

2. Εγκρίθηκε το αίτημα των παρακάτω σωματείων για ένταξή τους στη δύναμη της ΕΣΟ:
α. Αθλητικό Σωματείο Ποδοσφαίρου Τυφλών «Κεραυνός» – Αθήνα
β. Σύλλογος Σκακιστών Ελασσόνας «Ο Πολυποίτης»
γ. Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Παλαίρου Αιτ/νίας

3. Σύμφωνα με το άρθρο 14 περ. β΄ του Κανονισμού Εγγραφών – Μεταγραφών, εγκρίθηκαν οι αιτήσεις μεταγραφής των αθλητών:
α. Φράγκου Χριστίνας από ΓΝΟΝ «Άρης» στον ΣΟ«Θωμάς Γεωργίου»
β. Τζιώλα Θεόδωρου από ΣΟ Δεσκάτης «Η Ειρήνη» στον ΣΣ Ελασσόνας «Ο Πολυποίτης»

4. Εγκρίθηκε η εισήγηση της επιτροπής προπονητών για εγγραφή στο μητρώο προπονητών της Δήμητρας Καρτέρη (ΑΟ Παραδείσου Αμαρουσίου)

5. Εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν τα αιτήματα των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων
α. Παναθηναϊκός ΑΟ, β. ΣΟ Ξυλοκάστρου, γ. ΣΣ Σύρου, δ. ΑΟ Ν. Ψυχικού,
ε. Πολιτιστική Εστία Νευροκοπίου, στ. ΜΣ «Η Ορέστις» ΄Αργους Ορεστικού,
ζ. ΕΣ Ν. Μάκρης, η. ΜΕΑΣ «Λήμνος», θ. ΣΟ Τρικάλων
που υπέβαλαν αίτημα να μη διαγραφούν από μέλη της ΕΣΟ, ενόψει επαναδραστηριοποίησης του σκακιστικού τμήματος.

6. Συζητήθηκε η εξώδικη δήλωση – γνωστοποίηση των κ.κ. Ι. Τσουκαράκη, Ι. Αντωνιάδη, Ν. Σερετάκη, Δ. Σιαμέτη προς την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας με την οποία δήλωναν ότι δεν αναγνωρίζουν οποιαδήποτε απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ, ούτε τις αρμοδιότητες εκπροσώπησής της που έχουν δοθεί, καθώς θεωρούν ότι το ΔΣ δεν είναι νόμιμο. Ακολούθησε αναλυτική συζήτηση όπου η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ έκρινε ότι η ενέργεια αυτή ήταν απαράδεκτη, καθώς θα μπορούσε να είχε μπλοκαριστεί περισσότερο η διακίνηση των λογαριασμών της ομοσπονδίας σε βάρος υπαλλήλων, προπονητών, αθλητών και επιπλέον δεν είναι βάσιμη καθώς δεν τίθεται θέμα νομιμότητας του ΔΣ. Θεωρώντας ότι κύριος υπεύθυνος, ως νομικός, είναι ο κ. Αντωνιάδης, ο Πρόεδρος του ζήτησε να υποβάλει παραίτηση από τη θέση του αντιπροέδρου.

7. Το ΔΣ ενημερώθηκε για την επιστολή του ΓΓΑ κ. Π. Μπιτσαξή που περιέχει οδηγίες και υποδείξεις για την εφαρμογή προγράμματος περιστολής των δαπανών και αναφορά για τη μείωση της φετινής επιχορήγησης στις 450.000 € . Το ΔΣ θα είναι ανοιχτό σε διάλογο με τη ΓΓΑ προκειμένου να λυθούν θέματα όπως το Σπίτι του Σκακιού, η ένταξη του αθλήματος στον σχολικό αθλητισμό, αλλά και η διαχείριση των 450.000 € που αποτελεί το ποσό της φετινής επιχορήγησης, όπως επίσης και η αναζήτηση πόρων από χορηγούς, αλλά και αυτοχρηματοδότηση.

8. Στη συνάντηση που είχε το Προεδρείο της ομοσπονδίας με την Υφυπουργό Παιδείας κα Χριστοφιλοπούλου στις 18/3, συζητήθηκε το θέμα της ένταξης του σκακιού στον σχολικό αθλητισμό και η επιχορήγηση των φετινών πανελλήνιων σχολικών πρωταθλημάτων. Η Υφυπουργός αντιμετωπίζει θετικά το θέμα της ένταξης του σκακιού στα σχολικά αθλήματα και προς τούτο η ομοσπονδία θα υποβάλει τις προτάσεις της.

9. Το ΔΣ συζήτησε για την ίδρυση της «Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας» και παράλληλα εξέτασε το αίτημά της για ένταξη στην ΕΣΟ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός των νομών που περιλαμβάνει στο καταστατικό της η ΕΣΣΚΕ αποφασίσθηκε ερήμην της ΕΣΟ και των υπολοίπων σωματείων της Ανατ. Στερεάς – Εύβοιας (που μέχρι σήμερα ανήκαν στην ΤΕΣΣΑΣ) και δεν εξυπηρετεί την οργάνωση του σκακιού στην περιοχή, το ΔΣ απέρριψε το αίτημα. Παράλληλα καλεί τα σωματεία των νομών της Θεσσαλίας, Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας να προχωρήσουν στη δημιουργία ένωσης που θα περιλαμβάνει όλους τους νομούς των περιοχών αυτών.

10.α. Τα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα παίδων-κορασίδων 8-16, αποφασίστηκε να διεξαχθούν στην Ερέτρια κατ΄ αρχήν, με βάση την πρόταση του ΣΟ Κορυδαλλού και την προϋπόθεση ότι οι προτεινόμενοι χώροι πληρούν τις προδιαγραφές της ομοσπονδίας. Η αρμόδια επιτροπή θα εξετάσει τους χώρους και θα οριστικοποιηθεί η ανάθεση. Σε άλλη περίπτωση η ομοσπονδία θα εξετάσει την πρόταση του δεύτερου υποψήφιου διοργανωτή ΑΜΟ «Ο Γαλαξίας».

10.β. Με δεδομένη την πολύ μεγάλη μείωση της τακτικής επιχορήγησης από την Πολιτεία και συνεπώς την αδυναμία της ΕΣΟ να συμβάλει στη διοργάνωση με ποσό ανάλογο του περυσινού, αποφασίστηκε κατ΄ αρχήν η διεξαγωγή του πανελλήνιου ομαδικού πρωταθλήματος Α΄ εθνικής κατηγορίας και η τελική φάση του πανελλήνιου ομαδικού κυπέλλου (final four) στο Περιστέρι με συνδιοργανωτές την ΠΣ Περιστερίου και τον Δήμο Περιστερίου, στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Περιστερίου (πυγμαχία). Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διοργάνωση είναι η αναζήτηση χορηγιών ύψους 30.000-40.000 € για την κάλυψη της δαπάνης. Σε άλλη περίπτωση θα επανεξεταστεί το θέμα.

11. Διευθυντής αγώνων για τα πανελλήνια σχολικά πρωταθλήματα (Πόρτο Καρράς – Χαλκιδική, 23-25/4/2010) ορίζεται ο Νίκος Καλέσης και παρατηρητής ΕΣΟ ο Έφορος Σχολικού Σκακιού κ. Σκλαβούνος.

12. Αποφασίστηκε η συμμετοχής της χώρας μας στη Βαλκανιάδα παίδων-κορασίδων μέχρι 16 ετών (Καλιμανέστι-Ρουμανία, 28/4 – 2/5/2010), με δύο 4μελείς ομάδες (αγόρια – κορίτσια) και συνοδό τον Έφορο Εθνικών Ομάδων κ. Καλοσκάμπη.

13. Εγκρίθηκε η συμμετοχή της Μ. Μακροπούλου σε δ.τ. στο Ντουμπάι 4-14/4/2010, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την ΕΣΟ.

14. Οριστικοποιήθηκε η σύνθεση του κλιμακίου του Σ. Μαριάνοβιτς που θα λειτουργήσει μέχρι τέλος Ιουνίου, με τη συμμετοχή επιπλέον των Ελένης Φράγκου και Ελισάβετ Παπαθανασίου.

—Την επόμενη μέρα, Σάββατο 20/3, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση όπου παραβρέθηκαν 27 σωματεία. Στη ΓΣ υπερψηφίστηκε ο οικονομικός απολογισμός της ομοσπονδίας για την περίοδο 1/1 – 31/12/2009. Συζητήθηκε το θέμα της διαγραφής ανενεργών σωματείων και αποφασίστηκε η διαγραφή 154 από τα 437 που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ομοσπονδίας. Η ΓΣ αποφάσισε ακόμη ότι σε περίπτωση που κάποιο από τα διαγραφέντα σωματεία – μέχρι τις 12.04.2010 – υποβάλει επιστολή/αίτημα να μην διαγραφεί, να αφαιρεθεί από τη λίστα των διαγραφέντων. Στη συνέχεια συζητήθηκε η κατηγοριοποίηση του σκακιού σύμφωνα με τον Εθνικό Αθλητικό Σχεδιασμό της ΓΓΑ και η ΓΣ εξέδωσε σχετικό ψήφισμα (έχει ήδη αναρτηθεί στο site της ομοσπονδίας).