ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΔΩΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΣΟ ΚΑΙ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΟΣ ΛΑΤΡΗΣ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ

Το Σάββατο και την Κυριακή 22 και 23 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος της ΕΣΟ Γιώργος Μακρόπουλος συναντήθηκε με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.

Αντικείμενο της πρώτης συνάντησης ήταν η επιβεβαίωση και η εξειδίκευση της υποστήριξης του κ. Σαββίδη προς την ΕΣΟ. Ηδη έχει γίνει δωρεά 40.000 Ευρώ και αναμένεται επιπλέον χρηματοδότηση εντός του 2013. Ο κ. Σαββίδης ζήτησε να του υποβληθούν το αγωνιστικό πρόγραμμα και το σύνολο των προγραμματισμένων δράσεων της ΕΣΟ για το 2013, έτσι ώστε να βοηθήσει στοχευμένα.

Στη δεύτερη συνάντηση -που, όπως και η πρώτη, έγινε σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα-, ο κ. Σαββίδης γνωρίστηκε με τους πρωταθλητές Ευρώπης Αναστασία Αβραμίδου και Ευγένιο Ιωαννίδη. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, εκτός από τον Γ. Μακρόπουλο και ο αντιπρόεδρος της ΕΣΟ κ. Κ. Κουτρούκης, ο Εφορος Αγώνων κ. Ευ. Βιδάλης, ο πρόεδρος της ΚΕΔ Π. Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του Σ.Ο.Πολίχνης Γ. Διαμαντόπουλος, καθώς και οι γονείς των δύο παιδιών.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΟ ευχαρίστησε τον κ. Σαββίδη για το πολύπλευρο ενδιαφέρον του για το σκάκι, καθώς και για την πρόθεσή του να βοηθήσει τα δύο παιδιά. Η ΕΣΟ θα ετοιμάσει ένα συγκεκριμένο πρπονητικό και αγωνιστικό πρόγραμμα γι αυτά, για το 2013.

Ο κ. Σαββίδης δήλωσε ότι “θέλουμε να υπάρχει ένα λαμπρό μέλλον για τους δύο σκακιστές, και θα κάνουμε ότι μπορούμε”.

Πρόσθεσε ότι θέλει να είναι χρήσιμος και για τους ανθρώπους που μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο της Ελλάδας.

Σε αναφορά του σχετικά με τη σύνδεση σκακιού και ποδοσφαίρου σημείωσε πως ο ΠΑΟΚ και το σκάκι δεν έχουν ιδιαίτερους δεσμούς, πλην όμως είναι επιδίωξή του ν’ αλλάξει τη νοοτροπία της ομάδας έτσι ώστε οι παίκτες να λειτουργούν σε υψηλό νοητικό επίπεδο. Χαριτολογώντας πρόσθεσε: “φιλοδοξώ να αλλάξω την επωνυμία της ΠΑΕ σε Υ.Π.Ε. ΠΑΟΚ, δηλαδή Υψηλού Πνευματικού Επιπέδου ΠΑΟΚ”! Για το σκοπό αυτό, θα εισάγει το σκάκι στις Ακαδημίες ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ, με τη βοήθεια προπονητών σκακιού. “Δείτε την Μπαρτσελόνα: Δεν παίζει μόνο σε φυσικό επίπεδο, έχει και υψηλή πνευματική λειτουργία. Το σκάκι μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της λογικής στο ποδόσφαιρο”.

Στη συνέχεια ο κ. Σαββίδης συζήτησε με τους δύο μικρούς πρωταθλητές, το πώς ξεκίνησαν, πόσες ώρες την ημέρα παίζουν σκάκι, τι στόχους έχουν.

Αν και ο ίδιος δεν είναι ισχυρός σκακιστής (“χάνω πάντα από τον Η/Υ, αλλά προσπαθώ”), ίσως επειδή “γιατί δεν γνωρίζω τη μεθοδολογία προετοιμασίας”, κατέληξε στη συνομιλία του με τα παιδιά λέγοντας πως “Εφόσον ξεκινούμε μαζί, θα πρέπει να πάμε και μαζί έως το τέλος του δρόμου. Το ελάχιστο που σας υπόσχομαι είναι να σας φέρω εδώ τους πιό φημισμένους σκακιστές. Ισως να κάνουμε κι ένα πολύ μεγάλο τουρνουά στην πόλη”.

Ο κ. Σαββίδης ρώτησε για την κατάσταση του σκακιού στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα και έδειξε ιδιαίτερα ευχαριστημένος όταν πληροφορήθηκε ότι το πολεοδομικό συγκρότημα έχει 25 σωματεία, 4 από τους έξι παίκτες της εθνικής ανδρών και την εφετινή πρωταθλήτρια γυναικών, ενώ στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει δύο σκακιστικές Ολυμπιάδες.

“Αυτά είναι καλά στοιχεία, θα συνεχίσουμε την παράδοση στη Θεσσαλονίκη”, κατέληξε.

Η συνολική αποτίμηση είναι ότι ο κ. Σαββίδης εκτιμά απεριόριστα το σκάκι κάτι που το απέδειξε έμπρακτα και χωρίς καθυστερήσεις. Η ευχή της σκακιστικής κοινότητας είναι η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, προς αμοιβαίο όφελος.

Φωτογραφίες από τη συνάντηση της Κυριακής μπορείτε να δείτε εδώ  www.motionteam.gr (δελτία τύπου).