ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ.Σ.

ΑΘΗΝΑ 22.04.2021 ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Αθήνα, 20.04.2021

 ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

  

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας συνεδρίασε διαδικτυακά στις 18/4/2021 και οι κυριότερες αποφάσεις έχουν ως εξής: 

  1. Επικυρώθηκαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δ.Σ. της 04.04.2021.
  1. Τέθηκαν οι στόχοι – στρατηγική για την τετραετία της θητείας της νέας διοίκησης:
  • Χάραξη οικονομικής πολιτικής σύμφωνα με τα νέα δεδομένα
  • Ανάπτυξη (σχολικό σκάκι, στήριξη σωματείων – ενώσεων / τ. επιτροπών, διαιτητών, προπονητών)
  • Επιστροφή στην αγνωστική δραστηριότητα (δια ζώσης αγώνες)
  • Σκάκι κορυφής (Εθνικές – προεθνικές Ομάδες, προβλήματα κορυφαίων σκακιστών)
  • Τροποποίηση καταστατικού – κανονισμών
  • Παρεμβάσεις προς το υπουργείο για: αθλητικό νόμο, πρόγραμμα «ΧΙΛΩΝ», νομοθετικό πλαίσιο για τα πνευματικά αθλήματα, ένταξη του σκακιού στο σχολικό αθλητισμό.
  1. Για τα 5 μέλη της Κ.Ε.Δ. κατατέθηκαν δύο προτάσεις και ακολούθησε φανερή ψηφοφορία. Καμία πρόταση δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Διαιτησίας. Στη συνέχεια έγινε νέα φανερή ψηφοφορία για τους 3 υποψηφίους: Μιχάλη Πρεβενιό, Πρόδρομο Γεροντόπουλο και Έφη Ανδρικοπούλου οι οποίοι ήταν κοινής αποδοχής αφού περιλαμβάνονταν και στις 2 αρχικές προτάσεις. Οι προαναφερόμενοι υποψήφιοι συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία και ορίστηκαν μέλη της Κ.Ε.Δ. Τα υπόλοιπα 2 μέλη θα οριστούν σε επόμενη συνεδρίαση.
  1. Αποφασίστηκε η στελέχωση των παρακάτω επιτροπών ως εξής:
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ – πρόεδρος :Κωστής Παρράς (θα στελεχωθεί με ευθύνη του προέδρου της)
  • ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – πρόεδρος: Παναγιώτης Νικολόπουλος, μέλη: Σωτήρης Λογοθέτης, Μιχάλης Πρεβενιός, Παναγιώτης Σκλαβούνος, Νίκος Μπαλάσκας.
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – πρόεδρος: Στάθης Ευσταθόπουλος, μέλη: Γιώργος Μακρόπουλος, Σπύρος Ιλαντζής, Παναγιώτης Γιαννούτσος, Λιμβέριος Αγγελάκης.
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ – πρόεδρος: Γιάννης Σπυρακόπουλος, μέλη: Χρήστος Πιλάλης, Γιάννης Παναγάκος, Κωστής Σκαπέρδας,Βέρα Αβραμίδου, Γιάννης Σιβένας, Δημήτρης Κεφάλας.
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ – πρόεδρος: Αργύρης Κυθαρίδης, μέλη: Βασίλης Θεοδωρίδης, Μαρία Κουβάτσου, Σάκης Κουβάτσος.
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ – πρόεδρος: Γιώργος Μακρόπουλος, μέλη: Σωτήρης Χριστοδούλου, Τάνια Καραλή.
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ – πρόεδρος: Στάθης Ευσταθόπουλος (θα στελεχωθεί με ευθύνη του προέδρου της)
  • ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ – πρόεδρος : Χρήστος Γκορίτσας μέλη: Γιάννης Αντωνιάδης, Γιώργος Νικολόπουλος, Βασιλική Καρβούνη.
  1. Εγκρίθηκαν τα αιτήματα των σωματείων :
    1. Σκακιστικός Όμιλος Δυτικής Λέσβου «Ο Αριστοτέλης»
    2. Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Αιγιαλείας
  1. Αναφορικά με τη διαδικασία μεταγραφών από αδρανή ή διαγραμμένα σωματεία και προς διευκόλυνση των αθλητών και των σωματείων, το ΔΣ επικαιροποίησε την έως τώρα ισχύουσα απόφαση  σύμφωνα με την οποία ο Γεν. Γραμματέας εξετάζει την συνδρομή των προϋποθέσεων, εκδίδεται άμεσα το δελτίο και η μεταγραφή δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ.
  1. Έπειτα από εισηγήσεις των εκλεκτόρων: Γιάννη Νικολαϊδη και Θάνου Μαστροβασίλη, συγκροτήθηκαν οι Προεθνικές Ομάδες Ανδρών και Γυναικών για το 2021 ως εξής :
ΠΡΟΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ ΠΡΟΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΜΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΜΠΑΝΙΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ
ΧΑΛΚΙΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ
ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ
ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΚΕΛΙΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΚΑ ΙΟΥΛΙΑ
ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΒΑΤΣΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ ΑΡΔΙΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΤΣΙΒΕΛΕΚΙΔΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ
ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΙΔΗ ΑΜΑΛΙΑ

 

Η επιλογή των σκακιστών που θα εκπροσωπήσουν την ΕΣΟ στις παρακάτω προσεχείς διεθνείς διοργανώσεις θα γίνει μετά από πρόταση των εκλεκτόρων: Γιάννη Νικολαϊδη και Θάνου Μαστροβασίλη:

  • European Hybrid Qualification for FIDE WORLD CUP 2021 (22-30/05/2021)
  • Mediterranean Men and Women 2021 (Μαυροβούνιο, 18-27/06/2021)
  1. Αποφασίστηκε η ενσωμάτωση του ανοιχτού πρωταθλήματος Ανδρών – Γυναικών 2021 στο Διεθνές Τουρνουά Παλαιόχωρας (23/07 – 30/07/21) έπειτά από πρόταση του σωματείου ΣΑ Χανιών.
  1. Συζητήθηκε το θέμα του αποκλεισμού τεσσάρων (4) συμμετεχόντων από το αντίστοιχο ατομικό διαδικτυακό πρωτάθλημα μαθητών μαθητριών στο οποίο αγωνίστηκαν λόγω αποχρωσών ενδείξεων για παραβίαση του Fair Play.

Το ΔΣ, δεδομένου ότι ακολουθήθηκαν οι ενδεδειγμένες από την προκήρυξη και τους κανονισμούς της ΕΣΟ και της FIDE διαδικασίες, τόσο από το διαιτητικό επιτελείο (που έχει την αρμοδιότητα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και των τελικών βαθμολογιών) όσο και από την οργανωτική επιτροπή των αγώνων που εγκαίρως και υπευθύνως (εκπροσωπώντας την ΕΣΟ στην διεξαγωγή των αγώνων) έπραξε τα δέοντα, έδωσε την οδηγία της ανάρτησης των αναθεωρημένων αποτελεσμάτων των αγώνων στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας.

Το ΔΣ αποφάσισε επίσης:

  • να δοθεί εύλογος χρόνος υποβολής ενστάσεων 5 ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης των βαθμολογιών, ήτοι μέχρι τη Δευτέρα 26/04/2021.
  • να προσκαλέσει τους προαναφερόμενους τέσσερις (4) μαθητές να συμμετέχουν σε υβριδικούς αγώνες (αγώνες που διεξάγονται διαδικτυακά σε καθορισμένους χώρους με την παρουσία διαιτητών), προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία να επιβεβαιώσουν το υψηλό σκακιστικό επίπεδο που διαθέτουν, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες διαδικτυακές παρτίδες τους, και ενδεχομένως να τους εντάξει στον αγωνιστικό σχεδιασμό των προεθνικών ομάδων ανδρών – γυναικών. 
  1. Έγινε συζήτηση για το πρόγραμμα «ΧΙΛΩΝ» και ελήφθη η απόφαση όπως η Ομοσπονδία καταθέσει άμεσα παρατηρήσεις – προτάσεις στον Υφυπουργό Αθλητισμού (η σχετική επιστολή έχει ήδη αποσταλεί).
  1. Συζητήθηκαν οικονομικά θέματα όπως θα αναρτηθούν στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ.