ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ – ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ 2021 – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

1ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ – ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ (2021)

1ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ – ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ (2021)

20 έως 21 Μαρτίου:

  • Ατομικά πρωταθλήματα των τάξεων: Α΄ Γυμνασίου, Β΄ Γυμνασίου, Γ΄ Γυμνασίου και Λυκείων
  • Ομαδικά πρωταθλήματα των Δημοτικών Σχολείων

27 έως 28 Μαρτίου

  • Ατομικά πρωταθλήματα των τάξεων: Γ΄ Δημοτικού, Δ΄ Δημοτικού, Ε΄ Δημοτικού και ΣΤ΄ Δημοτικού
  • Ομαδικά πρωταθλήματα των Γυμνασίων και των Λυκείων

Το διαιτητικό επιτελείο και η οργανωτική επιτροπή των ανωτέρω πρωταθλημάτων προχώρησε σε ελέγχους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής υποβοήθησης (Anti cheating measures) σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες – συστάσεις της FIDE (άρθρο 14 της Προκήρυξης των αγώνων: Αριθ. Πρωτ. 12.661/ 16.03.2021). Ο έλεγχος του Fair Play διεξάγεται ως μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της κοινότητας για τη διασφάλιση του δίκαιου του παιχνιδιού ανά πάσα στιγμή.

Λόγω του μεγάλου αριθμού παρτίδων που παίχτηκαν τα δύο Σαββατοκύριακα, η διαδικασία απαίτησε μεγάλο χρονικό διάστημα ελέγχων σε πολλαπλά επίπεδα.

Η έρευνα περιλάμβανε:

– στατιστικά στοιχεία από το επίσημο εγκεκριμένο Screening Tool της FIDE

– στατιστικά στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα TORNELO

– στοιχεία από την παρακολούθηση των συνδιασκέψεων ZOOM

– αξιολογήσεις από κορυφαίους Έλληνες σκακιστές.

Τα στατιστικά στοιχεία περιλάμβαναν διάφορες παραμέτρους, οι οποίες σε συνδυασμό με τα άλλα κριτήρια οδηγούν στην απόφαση της οργανωτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τη σχολαστική συλλογή κι ενδελεχή αξιολόγηση όλων των στοιχείων που αναφέρονται στη λεπτομερή έκθεση Fair Play και τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 14 της από 16.03.2021 προκήρυξης των αγώνων, αποφασίστηκε ο αποκλεισμός τεσσάρων (4) παικτών από το αντίστοιχο ατομικό πρωτάθλημα, στο οποίο αγωνίστηκαν λόγω αποχρωσών ενδείξεων για παραβίαση του Fair Play.

Η οργανωτική επιτροπή επισημαίνει πως η διαπίστωση αποχρωσών ενδείξεων παραβίασης του Fair Play αυτονόητα δεν αποτελεί απόδειξη ενοχής των παικτών ή παραδοχής ενοχής από τους παίκτες, αλλά σύμφωνα με την προκήρυξη, τον ισχύοντα κανονισμό Fair Play της FIDE (πηγή: FIDE ONLINE CHESS REGULATIONS, Appendix I, A7) και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές (πηγή: FAIR PLAY REPORT, FIDE World University Individual Online Blitz Championship, 14 March 2021) αποτελεί επαρκή λόγο αποκλεισμού από διαδικτυακά πρωταθλήματα.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Οι παίκτες που αποκλείονται ανακηρύσσονται χαμένοι στο σύνολο των παρτίδων που έπαιξαν μόνο στο ατομικό πρωτάθλημα για το οποίο προκύπτουν τα στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση Fair Play. Το αποτέλεσμα των παικτών σε αυτά τα παιχνίδια θα είναι ήττα άνευ αγώνος. Αντίστοιχα, στους αντιπάλους τους θα δοθεί ένας πόντος άνευ αγώνος ανεξαρτήτως του αρχικού αποτελέσματος.

Οι τελικές βαθμολογίες των ατομικών και ομαδικών πρωταθλημάτων θα αναρτηθούν στο chess – results εντός της ημέρας.

Διαιτητικό Επιτελείο και Οργανωτική Επιτροπή,

4 Απριλίου 2021

 

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΟ στις 18.04.2021 συζητήθηκε το θέμα και δεδομένου ότι ακολουθήθηκαν οι ενδεδειγμένες από την προκήρυξη και τους κανονισμούς της ΕΣΟ και της FIDE διαδικασίες τόσο από το διαιτητικό επιτελείο (που έχει την αρμοδιότητα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και των τελικών βαθμολογιών) όσο και από την οργανωτική επιτροπή των αγώνων που εγκαίρως και υπευθύνως (εκπροσωπώντας την ΕΣΟ στη διεξαγωγή των αγώνων) έπραξε τα δέοντα, έδωσε την οδηγία της ανάρτησης των αποτελεσμάτων. Μετά από απόφαση του ΔΣ στις 18.04.2021, δόθηκε εύλογος χρόνος υποβολής ενστάσεων πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης των βαθμολογιών, ήτοι μέχρι και τη Δευτέρα 26.04.2021. Η επιτροπή ενστάσεων, όπως ορίστηκε στις 20.03.2021, αποτελείται από τους κυρίους FA Γεώργιο Γεωργόπουλο, FA Αλέξιο Σπηλιόπουλο, CM & FT Εμμανουήλ Ναθαναήλ.

Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία,

20 Απριλίου 2021

Όλα τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες των ατομικών πρωταθλημάτων είναι διαθέσιμα στον παρακάτω ηλεκτρονικό σύνδεσμο:

http://chess-results.com/tnr557705.aspx?lan=1

Tα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες των ομαδικών πρωταθλημάτων είναι διαθέσιμα στον παρακάτω ηλεκτρονικό σύνδεσμο:

http://chess-results.com/tnr557719.aspx?lan=1