ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέος αθλητικός νόμος 4726/2020

Δημοσιεύτηκε στις 18/9/2020 και ισχύει ο νέος υπ. αριθ. 4726 αθλητικός νόμος (ΦΕΚ 181 Α΄ 18/9/2020).

Με το νέο νόμο ρυθμίζονται ο τρόπος διεξαγωγής των αρχαιρεσιών των σωματείων, ενώσεων, ομοσπονδιών, τα κωλύματα και οι περιορισμοί εγγραφής μελών, η λειτουργία των οργάνων διοίκησης, η συμμετοχή των αντιπροσώπων των σωματείων στα όργανα διοίκησης των ενώσεων και των ομοσπονδιών, θέματα που αφορούν στη χορήγηση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης των σωματείων, ο τρόπος διεξαγωγής των ΓΣ. (μέρος Α άρθρα 1 έως και 7).

Δύο επίσης σημαντικές διατάξεις που αφορούν στα σωματεία και στους σκακιστές είναι:

  • η κατάργηση της υποχρέωσης απασχόλησης προπονητή από τα σκακιστικά σωματεία (άρθρο 11 παρ. 5δ) και
  • η εξαίρεση των σκακιστών από την υποχρέωση πιστοποίησης της υγείας τους και έκδοσης της κάρτα υγείας ως προϋπόθεση  για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες. (άρθρο 12 παρ.9)

Το άρθρο 27 προβλέπει ότι ειδικά για το έτος 2020, οι αρχαιρεσίες των αθλητικών Ενώσεων και Ομοσπονδιών για την ανάδειξη των καταστατικών τους οργάνων και οι θητείες των διοικητικών τους συμβουλίων παρατείνονται έως τις 15/2/2021.

Το άρθρο 30 παρ. 1 προβλέπει ότι τα αθλητικά σωματεία, οι ενώσεις και οι Ομοσπονδίες οφείλουν να τροποποιήσουν το καταστατικό τους έως τις 30/6/2021.

Ειδική μνεία γίνεται στην παρ. 2 του άρθρου 30, για τα αθλητικά σωματεία τα οποία κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι ήδη εγγεγραμμένα σε αθλητική ένωση ή ομοσπονδία, χωρίς να έχουν λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση. Τα σωματεία αυτά μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση της αναγνώρισης αυτής το αργότερο εντός χρονικού διαστήματος δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του νόμου. Αθλητικά σωματεία που δεν θα λάβουν την ειδική αθλητική αναγνώριση εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος διαγράφονται αυτοδικαίως από το οικείο μητρώο μελών και δε δύνανται να συμμετέχουν στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας.

Τέλος, καλούμε και πάλι τα αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν την αίτηση προεγγραφής τους για το Μητρώο Αθλητικών Φορέων στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΓΓΑη οποία παραμένει ανοικτή, με δεδομένο ότι σύμφωνα με το νέο αθλητικό νόμο καταργήθηκε η υποχρέωση απασχόλησης και δήλωσης προπονητή για τα σκακιστικά σωματεία.

Για να δείτε το νέο αθλητικό νόμο πατήστε εδώ.