ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 2020

38ο  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ – ΝΕΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

 Αριθ. Πρωτ  11549/6-07-2020

38ο  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

 

1.       ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

  • Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ) προκηρύσσει το 38ο Πανελλήνιο Ομαδικό Κύπελλο για το 2020.
  • Η παρούσα προκήρυξη τροποποιεί την υπ. Αριθ. Πρωτ. 11299/10-12-2019 αρχική προκήρυξη, κατόπιν της επιβεβλημένης αναβολής της αγωνιστικής δραστηριότητας εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.

2.       ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ

  • Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε τρεις φάσεις:

α. Περιφερειακά Κύπελλα

β. Μπαράζ Ενώσεων – Τοπ. Επιτροπών (1ος γύρος 16 ομάδες – 2ος γύρος 8 ομάδες)

γ. Τελική φάση (final 4)

  • Τα περιφερειακά Κύπελλα θα διεξαχθούν με ευθύνη των Ενώσεων/Τοπικών Επιτροπών και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 4/10/2020. . Επίσης ευθύνη των Ενώσεων/Τοπ.επ. είναι ο ορισμός του προγράμματος των αγώνων.  Ο νικητής κάθε Ένωσης/Τοπ.επ. ανακηρύσσεται Κυπελλούχος Ένωσης/Τοπικής Επιτροπής.
  • Διευκρινίζεται ότι Ισχύουν τα αποτελέσματα των περιφερειακών κυπέλλων που ολοκληρώθηκαν πριν την έκδοση της παρούσας προκήρυξης
  • Τα Μπαράζ θα διεξαχθούν την Κυριακή 11/10/2020 (1ος γύρος 16 ομάδες) και την Κυριακή 18/10/2020 (2ος γύρος 8 ομάδες). Για την αποφυγή μεγάλων μετακινήσεων των ομάδων οι αγώνες αυτοί μπορούν να διεξαχθούν διαδικτυακά.
  • Στην φάση των μπαράζ (1ος γύρος 16 ομάδες) θα συμμετάσχουν οι 4 πρώτες ομάδες της ΕΣΣ Ν.Αττικής, οι 2 πρώτες της ΕΣΣ Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής,  οι 9 Κυπελλούχοι των υπόλοιπων Ενώσεων/Τοπ.επ. (όπως προβλέπεται παρακάτω, άρθρο 22) καθώς και ο κυπελλούχος Ελλάδας του 2019 Α.Μ.Ε.Σ. ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ.
  • Ρητά διευκρινίζεται ότι η ΕΣΣΝ Αττικής και η ΕΣΣ Θεσ-Χαλκ που προκρίνουν 4 και 2 ομάδες αντίστοιχα στην φάση των μπαράζ (16 ομάδες), μπορούν να αναδείξουν τον κυπελλούχο της ένωσή τους αλλά οι αγώνες αυτοί αφορούν ξεχωριστή διοργάνωση και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μέρος του πανελλήνιου ομαδικού κυπέλλου.
  • Οι νικητές του 2ου γύρου των μπαράζ προκρίνονται στην τελική φάση (final 4).
  • Ώρα έναρξης των αγώνων για τα περιφερειακά κύπελλα και τα μπαράζ ορίζεται στις 17.00 – το Σάββατο ή στις 11.00 – την Κυριακή.
  • Όλες οι σχετικές λεπτομέρειες για την φάση των μπαράζ (διαδικτυακοί αγώνες) και για την τελική φάση (final 4) θα ρυθμιστούν με ειδικές προκηρύξεις.

3.       ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

  • Στους αγώνες έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλα τα σωματεία που είναι μέλη της ΕΣΟ. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται με έγγραφο του σωματείου που πρέπει να φθάσει στην αρμόδια Ένωση/Τοπ.Επ. Μαζί με τη δήλωση συμμετοχής τα σωματεία πρέπει να γνωστοποιήσουν στην αρμόδια Ένωση/Τοπ.Επ. και τη διεύθυνση του αγωνιστικού χώρου που θα χρησιμοποιήσουν για τους εντός έδρας αγώνες.

4.       ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΩΝ

  • Η σύνθεση των ομάδων είναι τετραμελής. Κάθε σωματείο μπορεί να χρησιμοποιήσει με οποιαδήποτε σειρά 4 σκακιστές ανεξάρτητα από δυναμικότητα, φύλλο και ηλικία
  • Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν έγκυρο Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας της ΕΣΟ.
  • Σε εφαρμογή της υπ.αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΟΠΑΑΕΥΔΣ/ΤΑΕΥΕ/386611/15976/1417/152/ 03-08-2018(Β’/3254/08-08-18) ΚΥΑ του Υπουργού Υγείας και του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Κάρτα Υγείας Αθλητή προσκομίζεται υποχρεωτικά στον αρμόδιο Διαιτητή κάθε είδους αθλητικής εκδήλωσης αγωνιστικού χαρακτήρα ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής στον αγώνα.
  • Σύμφωνα με το υπ. Αρίθμ. Πρωτ: ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΟΠΑΑΕΥΔΣ/ΤΑΕΥΕ/ 692797/23135/1950/280/07.01.2020 έγγραφο του τμήματος αθλητικής επιστημονικής υποστήριξης και εκπαίδευσης της ΓΓΑ, «…η κάρτα υγείας αθλητή αποτελεί προσωπικό έγγραφο και είναι ανεξάρτητη από την εκάστοτε αθλητική ιδιότητα …». Κατά συνέπεια για τη συμμετοχή είναι αποδεκτή κάθε έγκυρη Κάρτα Υγείας Αθλητή ανεξάρτητα από το άθλημα για το οποίο εκδόθηκε.
  • Όλα τα σωματεία ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν, έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν έναν αλλοδαπό σκακιστή-στρια (κοινοτικό ή μη) ανά αγωνιστική συνάντηση.
  • Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 8/7/2000 ορίζονται παράβολα συμμετοχής ανά αγωνιστική περίοδο, για τους αλλοδαπούς μη κοινοτικούς σκακιστές που υπάγονται στην παραπάνω παράγραφο (4.5) σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο βαθμό αξιολόγησής τους στους διεθνείς πίνακες της FIDE ως εξής:

 

ΕΛΟ FIDE ΠΑΡΑΒΟΛΟ
Μέχρι 2400 90 Euro
2401-2500 120 Euro
2501-2600 150 Euro
2601-2700 180 Euro
2701-2800 210 Euro
κ.ο.κ.
  • Του παραπάνω παράβολου εξαιρούνται οι αλλοδαποί που σύμφωνα με τους πίνακες της FIDE ανήκουν στην δύναμη της Ε.Σ.Ο. και αγωνίζονται με την Ελληνική σημαία.
  • Όλα τα σωματεία που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αλλοδαπούς σκακιστές, κοινοτικούς ή μη, θα πρέπει να δηλώσουν τη πρόθεση συμμετοχής τους στις αρμόδιες Ενώσεις/Τοπ.Επ. (με κοινοποίηση στην ΕΣΟ :info@chessfed.gr) πριν την έναρξη των τοπικών περιφερειακών κυπέλλων με ταυτόχρονη κατάθεση του αντίστοιχου παράβολου συμμετοχής (για τους μη κοινοτικούς) είτε απευθείας στο λογαριασμό όψεως της ΕΣΟ αριθ. 080/480580-13 (ΙΒΑΝ GR 15 0110 0800 0000 0804 8058 013) Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, είτε με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο (όπως ταχυδρομική επιταγή, κατάθεση στα γραφεία της ΕΣΟ κλπ.). Μη εμπρόθεσμη καταβολή του παράβολου αφαιρεί το δικαίωμα συμμετοχής του αλλοδαπού σκακιστή.
  • Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 35 του ν. 4603/2019, για τη δήλωση συμμετοχής αλλοδαπών σκακιστών, πολιτών τρίτης χώρας (εκτός Ε.Ε.), απαιτείται η προσκόμιση άδειας διαμονής ή βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης για την έκδοση άδειας διαμονής της παρ. 5 του άρθρου 8 ή της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 4251/2014.
  • Σύμφωνα με την από 29/6/2019 απόφαση του ΔΣ, οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιούν διαφορετικούς ομογενείς και αλλοδαπούς σκακιστές ανά αγωνιστική συνάντηση.
  • Επισημαίνεται ότι το παράβολο συμμετοχής αλλοδαπών σκακιστών που προβλέπεται στο άρθρο 4.5 της παρούσας προκήρυξης, καταβάλλεται εκ νέου για κάθε αλλοδαπό σκακιστή που δηλώνει το σωματείο, αλλά ισχύει για όλες τις ομαδικές διοργανώσεις.
  • Οι ομάδες που προκρίνονται στην φάση των μπαράζ των ενώσεων – τοπ. επιτροπών (16 ομάδες) μπορούν να δηλώσουν αλλοδαπούς σκακιστές στο χρονικό διάστημα από 6 έως 7/10/2020. Ενώ οι ομάδες που θα προκριθούν στο final 4 μπορούν να δηλώσουν αλλοδαπούς σκακιστές μέχρι και τις 22/10/2020. Διευκρινίζεται ότι για τους αλλοδαπούς μη κοινοτικούς σκακιστές ισχύουν όσα αναφέρονται για τα παράβολα συμμετοχής στις προηγούμενες παραγράφους (4.5 – 4.7) σύμφωνα με τις καταληκτικές ημερομηνίες δήλωσή τους (7/10 και 22/10/2020) .
  • Επισημαίνεται ότι για τη δήλωση νέο-εγγραφόμενου αλλοδαπού σκακιστή-στριας (κοινοτικού η μη) είναι απαραίτητη η κατάθεση της σχετικής αίτησης εγγραφής στην ΕΣΟ συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

5.       ΧΡΩΜΑΤΑ

  • Η ομάδα που παίζει “εντός έδρας” έχει τα λευκά στην 1η και 3η σκακιέρα και η ομάδα “εκτός έδρας” έχει τα λευκά στη 2η και 4η σκακιέρα αντίστοιχα.

6.       ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

  • Οι αγώνες μπαράζ και η τελική φάση (final 4) θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.
  • Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.
  • Για τα περιφερειακά κύπελλα, καθώς και για τη φάση των μπαράζ μεταξύ των ενώσεων –τοπ.επ., σκακιστής ή σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 60’ λεπτών από την προγραμματισμένη έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται.
  • Για την τελική φάση (final 4) ο προαναφερόμενος χρόνος αναμονής, ορίζεται στα 30 λεπτά. (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).

7.       ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ

  • Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε ήττα χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι). Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 3,5 πόντους (σκορ 3,5-0).

8.       ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

  • Οι αγώνες γίνονται με απλό σύστημα νοκ-άουτ και η νικήτρια ομάδα κάθε αγώνα προκρίνεται στον επόμενο γύρο. Οι 4 ομάδες που θα προκύψουν μετά από τα μπαράζ θα αγωνιστούν στην τελική φάση (final 4) του Κυπέλλου σε χώρο που θα ορίσει η ΕΣΟ.

9.       ΙΣΟΠΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

  • Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το εξής κριτήριο (κριτήριο Βερολίνου): Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 4 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 3 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 2 μονάδες, νίκη στην 4η σκακιέρα δίνει 1 μονάδα. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψη. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.

10.   ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ – ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

  • Στους ημιτελικούς (4 ομάδες), σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το εξής κριτήριο (κριτήριο Βερολίνου): Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 4 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 3 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 2 μονάδες, νίκη στην 4η σκακιέρα δίνει 1 μονάδα. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψη. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.
  • Για τις συναντήσεις του μικρού και μεγάλου τελικού προβλέπεται ότι σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, μετά από 10λεπτο διάλειμμα διεξάγεται επαναληπτικός αγώνας με αντίστροφα χρώματα και με χρόνο σκέψης 10 λεπτά για κάθε παίκτη για όλη την παρτίδα, με επαύξηση 10’’ ανά κίνηση (από την 1η κίνηση) με κανονισμούς παρτίδας γρήγορου σκακιού-ράπιντ. Αν και η επαναληπτική συνάντηση λήξει ισόπαλη μετά από νέο 10λεπτο διάλειμμα διεξάγεται νέα συνάντηση με νέα αντιστροφή χρωμάτων και με χρόνο σκέψης 5 λεπτά για κάθε παίκτη για όλη την παρτίδα, με επαύξηση 3’’ ανά κίνηση (από την 1η κίνηση) με κανονισμούς παρτίδας μπλιτς. Στην πρώτη επαναληπτική συνάντηση λευκά στην 1η και 3η σκακιέρα έχει η ομάδα που έπαιξε στις σκακιέρες αυτές με τα μαύρα στην κανονική συνάντηση. Στην δεύτερη επαναληπτική συνάντηση τα χρώματα αντιστρέφονται και πάλι. Σε όλες τις συναντήσεις οι ομάδες αγωνίζονται με την ίδια σύνθεση που έπαιξαν στον κανονικό αγώνα. Αν και οι δύο συναντήσεις λήξουν ισόπαλες τότε εφαρμόζεται το κριτήριο Βερολίνου στα αποτελέσματα της κανονικής συνάντησης. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα της κανονικής συνάντησης.

11.   ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΜΑΔΩΝ

  • Τα ζευγάρια προκύπτουν με κατευθυνόμενη επιλογή όπου αυτό υπαγορεύεται από οικονομικούς, γεωγραφικούς και άλλους λόγους, αλλιώς με ελεύθερη κλήρωση.
  • Στον 1ο γύρο των μπαράζ (16 ομάδες) ο καθορισμός των ζευγαριών γίνεται με γεωγραφικά – οικονομικά κριτήρια με την εξαίρεση ότι ομάδες από την ίδια ένωση δεν θα ζευγαρώνονται μεταξύ τους (απόφαση ΔΣ 2-11-2013). Στο 2ο γύρο (8 ομάδες) τα ζευγάρια θα προκύψουν με ελεύθερη κλήρωση. Οι κληρώσεις των Περιφερειακών Κυπέλλων γίνονται με ευθύνη της αρμόδιας Ένωσης/Τοπ.Επ.

12.   ΚΛΗΡΩΣΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

  • Στον πρώτο γύρο οι ομάδες “εντός έδρας” καθορίζονται με κλήρωση. Στους επόμενους γύρους ακολουθείται διαδικασία εξισορρόπησης χρωμάτων στην πρώτη σκακιέρα όπως στο Ελβετικό σύστημα. Σε περίπτωση ίδιας διαδοχής χρωμάτων διενεργείται κλήρωση.
  • Στα μπαράζ ο καθορισμός του «εντός έδρας» σωματείου (1η σκακιέρα με λευκά) θα γίνει με κλήρωση.

13.   ΗΜΕΡΑ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

  • Η κλήρωση για κάθε αγωνιστική θα γίνεται, εάν είναι δυνατόν, την αμέσως προηγούμενη Τρίτη στα γραφεία της Ένωσης/Τοπ. Επ. παρουσία εκπροσώπων. Σε περίπτωση ενδιάμεσων γύρων η κλήρωση θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο την αμέσως προηγούμενη Δευτέρα.

14.   ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

  • Οποιαδήποτε αίτηση για αλλαγή στο πρόγραμμα (διεξαγωγή του αγώνα πριν το ΣαββατοΚύριακο ή σε άλλη από την καθορισμένη ώρα) θα πρέπει να υποβάλλεται πριν από την κλήρωση των αγώνων με επαρκή αιτιολόγηση. Η έγκριση τέτοιας αίτησης γίνεται από την Εφορία Αγώνων της Ένωσης/Τοπ.Επ. Σημειώνεται ότι για κανένα λόγο δεν είναι υποχρεωτική η έγκριση της από την Εφορία Αγώνων.

15.   ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΜΑΔΩΝ

  • Προκειμένου να στρογγυλοποιείται ο αριθμός των ομάδων σε δύναμη του αριθμού 2 μπορεί να γίνει εξαίρεση από την κλήρωση αριθμού ομάδων.

16.   ΕΔΡΑ FINAL 4

  • To final 4 θα διεξαχθεί σε έδρα που θα καθοριστεί με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΟ η οποία είναι τελεσίδικη.

17.   ΠΡΟΚΡΙΣΗ

  • Η ομάδα που προκρίθηκε στον επόμενο γύρο πρέπει υποχρεωτικά να γνωστοποιήσει με έγγραφο της (e-mail ή fax) στην Ένωση/Τοπ.Επ. το αποτέλεσμα του αγώνα ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΜΕΣΑ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ. Παράλειψη τέτοιας έγγραφης ή τηλεγραφικής ειδοποίησης αποτελεί ΛΟΓΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ από την κλήρωση του επόμενου γύρου.

18.   ΑΡΧΗΓΟΣ ΟΜΑΔΑΣ

  • Σε κάθε συνάντηση η ομάδα ορίζει έναν «Αρχηγό Ομάδας», που μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους παίκτες της, ο οποίος 30 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα παραδίνει γραπτά τη σύνθεση της ομάδας του στον διαιτητή της συνάντησης. Η σύνθεση που έχει ήδη παραδοθεί δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

19.   ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

  • Σε κάθε συνάντηση ορίζεται διαιτητής από την Τ.Ε.Δ. της αρμόδιας Ένωσης/Τοπ. Επ., που συμπεριλαμβάνεται στον ισχύοντα Πίνακα Ενεργών Διαιτητών της ΕΣΟ.
  • Αν σε μια συνάντηση δεν παρουσιασθεί ο Διαιτητής που ορίσθηκε, ενημερώνεται αμέσως η Τ.Ε.Δ. για τον ορισμό άλλου Διαιτητή. Μετά την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων και αν δεν ορισθεί άλλος Διαιτητής, η συνάντηση δεν διεξάγεται και το θέμα αντιμετωπίζεται από την διοργανώτρια αρχή (Ορισμός άλλης ημερομηνίας διεξαγωγής του αγώνα που ματαιώθηκε). Για την κάλυψη αυτών των περιπτώσεων οι Τ.Ε.Δ. θα πρέπει σε κάθε γύρο να ορίζουν και εφεδρικούς Διαιτητές που θα είναι στην άμεση διάθεση τους.

20.   ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

  • Ενστάσεις εναντίον των αποφάσεων του διαιτητή υποβάλλονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΣΟ. Το ύψος του παράβολου ορίζεται στα 90 Euro. 

21.   ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

  • Η κλήρωση θα γνωστοποιείται στα σωματεία από τον τύπο και από τη γραμματεία των Ένώσεων/Τοπ.Επ. με ευθύνη των σωματείων.

22.   ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΑΡΑΖ ΕΝΩΣΕΩΝ – ΤΟΠ. ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

  • Οι αγώνες μπαράζ: 1ος γύρος – 16 ομάδες και 2ος γύρος – 8 ομάδες, θα διεξαχθούν στις 11/10/2020 και 18/10/2020 αντίστοιχα.
  • Σύμφωνα με το άρθρο 2.4 της παρούσας προκήρυξης, οι αγώνες των μπαράζ μπορούν να διεξαχθούν διαδυκτιακά (απόφαση ΔΣ 13/6/2020). Δίνεται το δικαίωμα στα σωματεία που αγωνίζονται εκτός έδρας ή αν συμφωνήσουν και τα δύο σωματεία, να αγωνιστούν κανονικά και όχι διαδικτυακά.
  • Για τους διαδικτυακούς αγώνες:
  • Κάθε σωματείο θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην ΕΣΟ τον αγωνιστικό χώρο που θα χρησιμοποιήσει, το αργότερο 3 μέρες πριν τον αγώνα. Ο αγωνιστικός χώρος, με ευθύνη των σωματείων, θα πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο υγειονομικό πρωτόκολλο της ΕΣΟ, καθώς και τις τεχνικές προδιαγραφές για διαδικτυακούς αγώνες.
  • Θα δοθεί η δυνατότητα στους σκακιστές των σωματείων που διαμένουν στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη, να αγωνιστούν σε ορισμένο από την ΕΣΟ αγωνιστικό χώρο, με την επίβλεψη διαιτητή που θα ορίσει η ΚΕΔ.
  • Για όσα σωματεία διαθέτουν σκακιστές που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό (έλληνες οι αλλοδαπούς), θα ορισθεί από την ΕΣΟ ένας τοπικός διαιτητής που θα τους επιβλέπει κατά τη διάρκεια του αγώνα. Τα έξοδα θα καλυφθούν από το σωματείο του σκακιστή.
  • Όλες οι σχετικές λεπτομέρειες θα ρυθμιστούν συμπληρωματικά
    • Οι 4 ομάδες που θα προκριθούν θα αγωνισθούν στην τελική φάση (final 4).
    • Για τον 1ο γύρο των μπαράζ (16 ομάδες) ισχύει η κλήρωση που πραγματοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ στις 05/10/2019 ως εξής (ζευγάρια και τα χρώματα):

 

ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΑΡΑΖ (ΚΥΡΙΑΚΗ 11/10/2020)

  ΛΕΥΚΑ ΜΑΥΡΑ
1 ΕΣΣΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (1) ΕΣΣ ΠΕΡ. ΠΕΛ/ΝΗΣΟΥ
2 ΠΕΡ. ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΣΣΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (4)
3 ΤΕΣΣ ΣΤΕΡΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΣΣΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (2)
4 ΤΕΣΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΣΣΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (3)
5 ΕΣΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΜΕΣ Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ
6 ΕΣΣ ΑΝ. ΜΑΚ. ΘΡΑΚΗΣ ΕΣΣ Ν. ΘΕΣ/ΚΗΣ-ΧΑΛΚ. (1)
7 ΕΣΣ Ν. ΘΕΣ/ΚΗΣ-ΧΑΛΚ. (2) ΤΕΣΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
8 ΤΕΣΣ ΗΠΕΙΡ. ΙΟΝ. ΝΗΣΩΝ ΕΣΣ ΚΕΝΤΡ. ΔΥΤ. ΜΑΚ/ΝΙΑΣ

 

  • Η αρίθμηση των ομάδων από ΕΣΣΝΑ (1-4) και ΕΣΣΘΧ (1-2) θα καθορισθεί μετά από κλήρωση.
  • Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής στα μπαράζ η αναπλήρωση της κενής θέσης μπορεί να γίνει το αργότερο μέχρι τις 7/10/2020 και μόνο με έγγραφη δήλωση της οικείας Ένωσης ή Τ. Επιτροπής. Για την ΕΣΣΝΑ αναπλήρωση μπορεί να γίνει μέχρι την 8η θέση. Για την ΕΣΣΘΧ και τις ενώσεις – τ.επιτροπές που διοργανώνουν final 4 μέχρι την 4η θέση. Για τις υπόλοιπες ενώσεις – τ.επιτροπές μέχρι την 2η θέση (φιναλίστ του τελικού).

23.   ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΣΟ

  • Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα όσα ρητά ορίζονται στο ισχύον Αγωνιστικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο της ΕΣΟ, όπως έχει αναρτηθεί στον παρακάτω ηλεκτρονικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας:

Αγωνιστικό Υγειονοµικό Πρωτόκολλο Ελληνικής Σκακιστικής Οµοσπονδίας

24.   ΓΕΝΙΚΑ

  • Σε όλες τις πανελλήνιες διοργανώσεις που διεξάγονται σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η φωτογράφηση-βιντεοσκόπηση αθλητών μόνο από τον εξουσιοδοτημένο φωτογράφο της διοργάνωσης.
  • Το συγκεκριμένο φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα μόνο από την ΕΣΟ για την προβολή της διοργάνωσης και του αθλήματος γενικότερα. (απόφαση ΔΣ 19/9/2015).
  • Διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται στους θεατές η φωτογράφηση των αθλητών και αθλητριών τα πρώτα 5 λεπτά των αγώνων.
  • Η ΕΣΟ διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει έλεγχο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής υποβοήθησης (Anti cheating measures) σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες-συστάσεις της FIDE.
  • Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη, τα παραρτήματα της ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ