ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 2024

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 2024 ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

Αριθ. Πρωτ. 16613/213-2024

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 2024

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

Α. ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

  1. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

    1. Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ), σύμφωνα με το αγωνιστικό της πρόγραμμα για το 2024, προκηρύσσει τα παρακάτω Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα:

 

Α/Α ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
1 73ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ
2 46ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
3 34ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
4 25o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
5 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ +50
6 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ BLITZ – RAPID
7 56ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ Κ.20
8 47ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Κ. 20
9 27ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ Κ.18
10 26ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ Κ.18
11 42ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ Κ.16
12 36ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Κ.16
13 27ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ Κ.14
14 27ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Κ.14
15 33ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Κ.12
16 33ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Κ.12
17 27ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Κ.10
18 27ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Κ.10
19 21ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Κ.8
20 21ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Κ.8

 

    1. Όλες οι οργανωτικές λεπτομέρειες καθορίζονται με τις εδικές – συμπληρωματικές προκηρύξεις που εκδίδονται για κάθε πρωτάθλημα.
  1. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ

    1. Οι αγώνες διεξάγονται σύμφωνα με τους Κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ και με τις ερμηνευτικές διατάξεις της Επιτροπής Κανονισμών της FIDE, της Τεχνικής Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΣΟ (Κ.Α. άρθρο 10.1).
    2. Τα θέματα που δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό Αγώνων ή άλλους Κανονισμούς ρυθμίζονται από την προκήρυξη των αγώνων (Κ.Α. άρθρο 10.2).
    3. Ερμηνεία ή συμπλήρωση των διατάξεων του Κανονισμού γίνεται από το ΔΣ της ΕΣΟ, μέσα στο πνεύμα των Κανονισμών. Οι ερμηνείες ή συμπληρώσεις ισχύουν μέχρι τη Γενική Συνέλευση όπου ενσωματώνονται στους Κανονισμούς όπως έχουν ή με τροποποιήσεις (Κ.Α. άρθρο 10.3).
    4. Το ΔΣ της ΕΣΟ διοργανώνει όλα τα πρωταθλήματα βάσει προκηρύξεων που εκδίδονται δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες (συμπληρωματικές προκηρύξεις μέχρι και δύο ημέρες) πριν από την έναρξη των αγώνων. Στις προκηρύξεις αυτές θα αναφέρονται όλα τα τεχνικά θέματα των πρωταθλημάτων και ότι άλλο κρίνει σκόπιμο το ΔΣ. Οι προκηρύξεις, με την έκδοσή τους, θα αποτελούν μέρος του Κανονισμού Αγώνων και θα έχουν ισχύ μιας (1) αγωνιστικής περιόδου (Κ.Α. άρθρο 15.1).
    5. Για κάθε διοργάνωση που γίνεται με την έγκριση της ΕΣΟ, θα πρέπει η εκάστοτε διοργανώτρια αρχή να περιλαμβάνει στις προκηρύξεις των αγώνων της διαδικασίες αντίστοιχες με όσα προβλέπονται στον Κ.Α. άρθρο 15.2).
  1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    1. Το δικαίωμα συμμετοχής, καθώς και η διαδικασία των δηλώσεων καθορίζονται με τις εδικές – συμπληρωματικές προκηρύξεις για κάθε πρωτάθλημα.
    2. Για τη συμμετοχή απαιτείται ανανεωμένο – ενεργοποιημένο Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας της ΕΣΟ. Διευκρινίζεται ότι το Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας θεωρείται ανανεωμένο – ενεργοποιημένο αν έχει καταβληθεί το αντίστοιχο τέλος ανανέωσης – ενεργοποίησης (10 €) ή το τέλος εγγραφής που καταβάλλεται για την έκδοση νέου δελτίού (νέα εγγραφή – έκδοση από 1/1/ 2024 και μετά). Η σχετική εγκύκλιος αναφορικά με την ετήσια ανανέωση – ενεργοποίηση των Δελτίων Αθλητικής Ιδιότητας των σκακιστών και σκακιστριών είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ: https://www.chessfed.gr/archives/11462
    3. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα το άρθρο 12 του ν. 4726 (ΦΕΚ 181 Α΄ 18/9/2020) οι σκακιστές εξαιρούνται από την υποχρέωση πιστοποίησης της υγείας τους και έκδοσης της κάρτας υγείας ως προϋπόθεση  για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες.
    4. Για τη συμμετοχή σε αγώνες επισημαίνονται τα εξής:
  • Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 5 του ν. 2725/1999, όπως έχει τροποποιηθεί με το ν. ν.4809/2021,ΦΕΚ Α` 102/19.06.2021 αθλητικό σωματείο νοείται αυτό που έχει λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση και είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ.
  • Σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ.2 του ν.4726/2020 «Αθλητικό σωματείο που δεν λαμβάνει την ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν εγγράφεται στο ανωτέρω ηλεκτρονικό μητρώο εντός του χρονικού διαστήματος του πρώτου εδαφίου, δεν δύναται να συμμετέχει εφεξής στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας και επιπλέον διαγράφεται αυτοδικαίως από το μητρώο μελών της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας αν δεν λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν εγγραφεί στο ανωτέρω ηλεκτρονικό μητρώο έως την 31η.7.2023.»

Λίστα Αθλητικών Σωματείων εγγεγραμμένων στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ (για το σκάκι)

https://somateia.gga.gov.gr/eggegramena-somateia?eggegrammeno_2022=All&kodikos_gga=&name=&omospondia=82556&athlima=All&perifereia=All&perifereiaki_enotita=All&dimos=All&op=%CE%A6%CE%AF%CE%BB%CF%84%CF%81%CE%BF

    1. Επιπρόσθετα επισημαίνονται τα εξής:
  • Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ.1Α και 1Β του ν.2725/99 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει επισημαίνονται τα εξής:
  • 1Α. Κατά τα πρώτα δύο (2) έτη από την εγγραφή του σε αθλητική ένωση ή ομοσπονδία, το αθλητικό σωματείο μετέχει στην αγωνιστική δραστηριότητα της οικείας ένωσης ή ομοσπονδίας, πλην των πανελληνίων αγώνων και πρωταθλημάτων ή των τελικών φάσεων πανελληνίων αγώνων και πρωταθλημάτων, χωρίς να διαθέτει ειδική αθλητική αναγνώριση, την οποία μπορεί να αιτηθεί και να λάβει το αργότερο εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος. Αν μετά από την παρέλευση δύο (2) ετών από την εγγραφή του το αθλητικό σωματείο δεν έχει λάβει ειδική αθλητική αναγνώριση, διαγράφεται αυτοδικαίως από το μητρώο των μελών της ένωσης ή της ομοσπονδίας και δε δύναται πλέον να συμμετέχει στις αγωνιστικές διοργανώσεις της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας.
  • 1Β. Η κατοχή από αθλητικό σωματείο της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης του παρόντος και η εγγραφή του στο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων» του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148) αρκεί να συντρέχουν κατά τον χρόνο έναρξης των αγωνιστικών υποχρεώσεών του σε επίσημη διοργάνωση αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας. Η εκ των υστέρων απώλεια της μίας ή και των δύο από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν επηρεάζει:
  • α) τη νομιμότητα της συνέχισης της συμμετοχής του σωματείου στη διοργάνωση έως και την επίσημη ανακήρυξη των τελικών αποτελεσμάτων ή την επικύρωση της οικείας βαθμολογικής κατάταξης ή την με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ολοκλήρωσή της, κατά τα οριζόμενα στον οικείο κανονισμό και την προκήρυξη και
  • β) την αναγνώριση των διακρίσεων που οδηγούν στη χορήγηση των προνομίων της παρ. 8 του άρθρου 34 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    1. Στο ίδιο καθεστώς εμπίπτουν και οι αθλητές των σωματείων που συμμετέχουν σε ατομικές διοργανώσεις που οδηγούν στη χορήγηση των παροχών και προνομίων του άρθρου 34 του ν. 2725/1999.
  1. ΑΝΑΒΟΛΕΣ

    1. Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Κανονισμού Αγώνων, δεν επιτρέπεται, καταρχήν, η αναβολή αγώνων ή η συνέχεια μιας παρτίδας που διακόπηκε. Το αρχικό πρόγραμμα των αγώνων πρέπει να τηρείται. Εξαιρέσεις μπορεί να γίνουν σε ειδικές περιπτώσεις, ύστερα από έγκαιρη αίτηση του ενδιαφερόμενου και αιτιολογημένη απόφαση του διευθυντή αγώνων. Οι ειδικές περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ασθένεια οπωσδήποτε διαπιστωμένη από διαπιστευμένο γιατρό των αγώνων, αντικειμενική αδυναμία μετάβασης στο χώρο διεξαγωγής κ.α. Στα οξέα γενικά νοσήματα που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, αρκεί η πιστοποίηση από ιδιώτη γιατρό με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού της ΕΣΟ και σε περίπτωση διαφωνίας των δύο γιατρών η βεβαίωση δευτεροβάθμιου οργάνου, όπως είναι οι Υγειονομικές Επιτροπές, Κρατικά και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. Τις σχετικές αλλαγές στο Πρόγραμμα ανακοινώνει ο διευθυντής αγώνων και η απόφαση του θεωρείται τελεσίδικη.
  1. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

    1. Μπορούν να υποβληθούν έως και 30 λεπτά μετά τη λήξη του γύρου. Αν το πρόγραμμα προβλέπει δύο αγωνιστικές την ίδια μέρα τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη της υπόψη παρτίδας. Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων που ορίζεται πριν από την έναρξη των πρωταθλημάτων.
    2. Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγω δεν ορισθεί η Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων, αρμόδια για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπής Εκδίκασης Ενστάσεων της ΚΕΔ.
    3. Το παράβολο ορίζεται στα 100 € και μπορεί να κατατεθεί στο διευθυντή των αγώνων.
  1. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

    1. Όλοι οι αγώνες θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα όσα ρητά ορίζονται στις ισχύουσες κατά την περίοδο των αγώνων ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΥΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19 της ΓΓΑ, όπως θα έχουν αναρτηθεί στην σχετική ιστοσελίδα της ΓΓΑ:

https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports

  1. ΓΕΝΙΚΑ

    1. Σε όλες τις πανελλήνιες διοργανώσεις που διεξάγονται σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η φωτογράφηση-βιντεοσκόπηση αθλητών μόνο από τον εξουσιοδοτημένο φωτογράφο της διοργάνωσης.
    2. Το συγκεκριμένο φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα μόνο από την ΕΣΟ για την προβολή της διοργάνωσης και του αθλήματος γενικότερα (απόφαση ΔΣ 19/9/2015).
    3. Η διοργανώτρια αρχή διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει έλεγχο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής υποβοήθησης (Anti cheating measures) μέσα και έξω από το χώρο αγώνων από εξειδικευμένο προσωπικό και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της F.I.D.E.:

https://handbook.fide.com/chapter/AntiCheatingRegulations.

    1. Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την προκήρυξη, τα παραρτήματα της ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

Β. 73ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ / 46ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

  1. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ – ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

    1. Το 73ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα, και το 46ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών, θα διεξαχθούν από    2 έως 10 Δεκεμβρίου 2024, με κυκλικό σύστημα (round robin) απλών συναντήσεων και συμμετοχή 10 σκακιστών / σκακιστριών αντίστοιχα.
    2. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο «ΦΙΛΙΠΠΕΙΟΝ» και το αναλυτικό πρόγραμμα των αγώνων, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια θα ανακοινωθούν στις συμπληρωματικές προκηρύξεις. Η ΕΣΟ διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής των ημερομηνιών διεξαγωγής μετά από έγκαιρη ενημέρωση των δικαιούμενων συμμετοχής.
  1. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

    1. Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε σκακιστή-τρια, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο κάθε σκακιστής-τρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.
    2. Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.
    3. Σκακιστής-τρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).
    4. Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις. (άρθρο 9.1 FIDE Laws of Chess).
  1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

    1. Ισχύουν όσα προβλέπονται τους γενικούς όρους άρθρο 3 της παρούσας προκήρυξης.
    2. Σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις του ΔΣ της ΕΣΟ, δικαίωμα συμμετοχής στο κάθε πρωτάθλημα έχουν κατά σειρά:
  1. ο Πρωταθλητής Ελλάδας / Πρωταθλήτρια 2023,
  2. ο Πρωταθλητής Ελλάδας Νέων Ανδρών / Πρωταθλήτρία Νέων Γυναικών 2023,
  3. οι πέντε πρώτοι / πρώτες με βάση τους μηνιαίους πίνακες Διεθνούς Αξιολόγησης (ΕΛΟ) της FIDE.

Για την κατάταξη υπολογίζεται ο Μέσος Όρος των δημοσιευμένων Διεθνών Βαθμών Αξιολόγησης (FIDE rating) των τελευταίων 6 μηνών, συμπεριλαμβανομένου του πλέον πρόσφατου δημοσιευμένου βαθμού αξιολόγησης κατά την ημερομηνία έκδοσης της συμπληρωματικής προκήρυξης με την οποία καλούνται οι δικαιούμενοι να δηλώσουν συμμετοχή.

Προϋποθέσεις για τον υπολογισμό του Μ.Ο. είναι:

α) να υπάρχει δημοσιευμένος βαθμός αξιολόγησης για κάθε μήνα, (διαφορετικά δεν υπολογίζεται καθόλου Μ.Ο.)

β) θα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί (να έχουν ήδη συμπεριληφθεί στους δημοσιευμένους βαθμούς αξιολόγησης) τουλάχιστον 9 παρτίδες για όλο το προηγούμενο έτος (2023) ή εναλλακτικά 9 παρτίδες εντός του 2024 μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων συμμετοχής.

γ) ο αθλητής-τρια να έχει συμπληρώσει 24 αξιολογημένες παρτίδες από την στιγμή που συμπεριλήφθηκε στους πίνακες αξιολόγησης της FIDE.

  1. οι τρεις πρώτοι του 33ου Πανελλήνιου Ανοιχτού Ατομικού Πρωταθλήματος 2023 και οι τρεις πρώτες του 26ου Πανελλήνιου Ανοιχτού Ατομικού Πρωταθλήματος Γυναικών 2023 αντίστοιχα (3ο Διεθνές Τουρνουά Θεσσαλονίκης 2023, 5-12/8/2023).
    1. Το δικαίωμα συμμετοχής ασκείται υποχρεωτικά με την προαναφερόμενη σειρά.

 

  1. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ

    1. Σε περίπτωση άρνησης ή αδυναμίας συμμετοχής, η αναπλήρωση των προαναφερόμενων σκακιστών-στριων θα γίνει ως εξής:
    2. Οι τρεις σκακιστές-στριες που προκρίνονται από το 33ο Πανελλήνιο Ανοιχτό Ατομικό Πρωτάθλημα 2023 και το 26ο Πανελλήνιο Ανοιχτό Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών 2023 (3ο Διεθνές Τουρνουά Θεσσαλονίκης 2023, 5-12/8/2023) αναπληρώνονται από τους αμέσως επόμενους-νες με βάση την σειρά κατάταξής τους στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα, με την προϋπόθεση ότι έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 50% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας (πχ. 4,5/9). Αν και πάλι δεν επιτευχθεί η αναπλήρωση, τότε συνεχίζεται με βάση τους πίνακες ΕΛΟ της FIDE (όπως προβλέπεται στο άρθρο Β.3.2 της παρούσας).
    3. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι σκακιστές αναπληρώνονται με βάση τους πίνακες ΕΛΟ της FIDE (όπως προβλέπεται στο άρθρο Β.3.2 της παρούσας).

Γ. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΩΝ – ΚΟΡΑΣΙΩΝ 8-16 ΕΤΩΝ

  1. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

    1. Οι κατηγορίες των πρωταθλημάτων, σύμφωνα με τα όρια ηλικίας (ημερομηνίες γέννησης) έχουν ως εξής:
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΩΝ
Κατηγ. Ημερομηνία γέννησης
41ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ (Κ16) Ο/16 Από 1/1/2008 και μετά
26ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ (Κ14) Ο/14 Από 1/1/2010 και μετά
32ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ (Κ12) Ο/12 Από 1/1/2012 και μετά
26ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ (Κ10) Ο/10 Από 1/1/2014 και μετά
20ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ (Κ08) Ο/08 Από 1/1/2016 και μετά
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
35ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ16) Κ/16 Από 1/1/2008 και μετά
26ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ14) Κ/14 Από 1/1/2010 και μετά
32ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ12) Κ/12 Από 1/1/2012 και μετά
26ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ10) Κ/10 Από 1/1/2014 και μετά
20ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ08) Κ/08 Από 1/1/2016 και μετά
  1. ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

    1. Τα πρωταθλήματα θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις:

Α. Περιφερειακά Πρωταθλήματα Ενώσεων – Τοπικών Επιτροπών (8-16 ετών).

Β. Τελικοί Αγώνες (8-16 ετών).

    1. Την ευθύνη διοργάνωσης των περιφερειακών πρωταθλημάτων έχουν οι Ενώσεις και οι Τοπικές Επιτροπές και πρέπει να ολοκληρωθούν τουλάχιστον 1 μήνα πριν από την διεξαγωγή των τελικών αγώνων. Οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές είναι επίσης υπεύθυνες για την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων καθώς και για τον καθορισμό όλων των λεπτομερειών (σύστημα, πρόγραμμα αγώνων, προθεσμίες δηλώσεων συμμετοχής, ορισμός διαιτητών κλπ.) των προαναφερόμενων περιφερειακών πρωταθλημάτων. Οι αντίστοιχες προκηρύξεις θα πρέπει να αποστέλλονται στην ΕΣΟ πριν την έναρξη των περιφερειακών πρωταθλημάτων. Η μη έγκαιρη αποστολή των προκηρύξεων καθιστά άκυρη τη δήλωση συμμετοχής των αθλητών στην τελική φάση.
    2. Διευκρινίζεται ότι ισχύουν τα αποτελέσματα των περιφερειακών πρωταθλημάτων που ολοκληρώθηκαν πριν την έκδοση της παρούσας προκήρυξης
    3. Ελάχιστη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των περιφερειακών προκριματικών πρωταθλημάτων είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 4 αθλητών και η διεξαγωγή τουλάχιστον 5 γύρων. Εάν δεν συντρέχει η προϋπόθεση αυτή, τα πρωταθλήματα θα συγχωνεύονται με μεγαλύτερης ή μικρότερης ηλικίας πρωτάθλημα με απόφαση του Διευθυντή Αγώνων.
    4. Όσες ενώσεις – τ. επιτροπές δεν προλάβουν να διοργανώσουν Περιφερειακά Πρωταθλήματα, για να μην χαθούν οι θέσεις πρόκρισης που τους αναλογούν σύμφωνα με το άρθρο Γ.4.2 της παρούσας, μπορούν να προκρίνουν αθλητές – αθλήτριες με κριτήριο τον πλέον πρόσφατο διεθνή βαθμό αξιολόγησής τους (FIDE rating) ή τον εθνικό βαθμό αξιολόγησης αν δεν υπάρχει διεθνής, με προϋπόθεση ότι θα έχουν τουλάχιστον 9 αξιολογημένες παρτίδες στο τελευταίο έτος (ΙΟΥΝΙΟΣ 2023 – ΜΑΊΟΣ 2024).
    5. Οι σκακιστές και σκακίστριες συμμετέχουν υποχρεωτικά στο πρωτάθλημα της Ένωσης ή της Τοπικής Επιτροπής στην οποία ανήκει το σωματείο τους. Ειδικά για τις παρακάτω περιπτώσεις ισχύουν τα εξής (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 21.10.2006):
  • Σκακιστές και σκακίστριες που έχουν μεταγραφεί με «υποσχετική» θα αγωνίζονται υποχρεωτικά στα προκριματικά των Ενώσεων-ΤΕ που ανήκει το σωματείο από το οποίο προέρχονται και στο οποίο θα επιστρέψουν με τη λήξη της υποσχετικής και τα αποτελέσματά τους θα προσμετρούνται στη βαθμολογία της.
  • Σκακιστές και σκακίστριες που μεταγράφηκαν με «ελεύθερη» μεταγραφή θα αγωνίζονται υποχρεωτικά στα προκριματικά της Ένωσης-ΤΕ που ανήκει το νέο τους σωματείο και τα αποτελέσματά τους θα προσμετρούνται στη βαθμολογία της.
  • Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελεί η περίπτωση αθλητών που μετακομίζουν μόνιμα σε άλλη περιοχή ενώ συνεχίζουν να αγωνίζονται στο παλιό τους σωματείο. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν μετά από έγγραφο αίτημά τους να αγωνισθούν στα προκριματικά της Ένωσης-ΤΕ που κατοικούν όπου και θα προσμετρούνται τα αποτελέσματά τους.
  • Διευκρινίζεται ότι αθλητής που αγωνίστηκε στα προκριματικά πρωταθλήματα μίας Ένωσης/Τοπ. Επιτροπής δεν μπορεί να αγωνιστεί στα προκριματικά του ίδιου πρωταθλήματος κάποιας άλλης περιοχής. Επίσης αθλητής που μεταγράφηκε σε Ένωση/Τ.Επιτροπή που έχει ήδη διεξαγάγει τα προκριματικά της μπορεί να αγωνιστεί στα προκριματικά πρωταθλήματα της Ένωσης/Τ.Επιτροπής όπου ανήκει το παλιό του σωματείο.
    1. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 13 του κανονισμού αγώνων, για σκακιστή-τρια που θα αποχωρήσει αδικαιολόγητα από το πρωτάθλημα ή θα παρακωλύσει την ομαλή διεξαγωγή του, η ΕΣΟ θα αποκλείσει τη συμμετοχή του-της από τα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα της επόμενης χρονιάς(απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 28/3/2015). Συγκεκριμένα θα αποκλειστεί η συμμετοχή τους από τα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών (8-10-12-14-16-18 και 20 ετών) του 2025.
    2. Διευκρινίζεται ότι, αιτιολογημένα αιτήματα για εξαίρεση από την κλήρωση του τελευταίου γύρου θα γίνουν δεκτά μόνο αν κατατεθούν πριν την έναρξη του 2ου γύρου.
    3. Επισημαίνεται επίσης ότι όσοι – όσες αποχωρούν αδικαιολόγητα από τα προκριματικά της ένωσης – τ. επιτροπής που αγωνίζονται, χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής, ακόμα και με τη καταβολή του προβλεπόμενου παραβόλου, στην τελική φάση. Οι ενώσεις και τοπικές επιτροπές είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν εγγράφως την ΕΣΟ για τις αιτιολογημένες αποχωρήσεις αθλητών από τα προκριματικά τους. Σε αντίθετη περίπτωση η Ομοσπονδία θα θεωρεί τις αποχωρήσεις αδικαιολόγητες με όλες τις συνέπειες που προβλέπονται από την παρούσα προκήρυξη (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 19.3.2017).
  1. ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

    1. Ο τόπος διεξαγωγής, το αναλυτικό πρόγραμμα των αγώνων, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια θα ανακοινωθούν στη συμπληρωματική προκήρυξη.
  1. ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ

    1. Οι θέσεις πρόκρισης στους Τελικούς Αγώνες για όλες τις κατηγορίες (8,10,12,14, και 16 ετών) είναι 80 (απόφαση ΔΣ 16.09.2023) και κατανέμονται ως εξής (απόφαση ΔΣ 16.12.2012) :
  • 33 θέσεις κατανέμονται ισομερώς στις 11 Ενώσεις και Τ.Ε., δηλαδή από 3 θέσεις σε κάθε μία ως ελάχιστη εκπροσώπηση.
  • Οι υπόλοιπες (47 θέσεις) κατανέμονται αναλογικά σύμφωνα με τους βαθμούς που συγκέντρωσε κάθε Ένωση ή Τ.Ε. από τους σκακιστές της που την τελευταία τριετία κατέλαβαν θέσεις στην πρώτη οκτάδα για τα αγόρια και στην πρώτη εξάδα για τα κορίτσια. Η βαθμολόγηση γίνεται στα αγόρια με 8 βαθμούς για την 1η θέση, 7 για τη 2η, κ.ο.κ. έως 1 βαθμό για την 8η θέση ενώ στα κορίτσια με 8 βαθμούς για την 1η θέση, 7 για τη 2η, κ.ο.κ. έως 3 βαθμούς για την 6η θέση.
  • Ο μέγιστος αριθμός θέσεων που μπορεί να «χάσει» ή να «κερδίσει» μια Ένωση ή ΤΕ σε μία αγωνιστική περίοδο ορίζεται στις 2 θέσεις. Από το συνολικό αριθμό θέσεων που προκύπτει ότι πρέπει να αναδιανεμηθούν με βάση τη βαθμολογία των Ενώσεων-ΤΕ, ορίζεται πλαφόν 6 θέσεων που θα κατανέμεται αναλογικά. Επισημαίνεται ότι το 2024, ως μεταβατική χρονιά λόγω της μείωσης του συνολικού αριθμού των θέσεων πρόκρισης από 96 στις 80, δεν θα ισχύσει προαναφερόμενος περιορισμός.
    1. Με βάση τα παραπάνω οι θέσεις πρόκρισης των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών για το 2024 καθορίζονται σύμφωνα με τον επόμενο πίνακα και αφορούν στο σύνολο και των 10 πρωταθλημάτων.

 

Α/Α ΕΝΩΣΕΙΣ – ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΑΙΔΕΣ ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ ΣΥΝΟΛΟ
1 ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 15 5 20
2 ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ/ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 8 3 11
3 ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ 8 3 11
4 ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ/ΘΡΑΚΗΣ 5 2 7
5 ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡ. & ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 3 1 4
6 ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ 3 1 4
7 ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΡΙΦ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2 1 3
8 ΤΕ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 4 1 5
9 ΤΕ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 5 2 7
10 ΤΕ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ 2 1 3
11 ΤΕ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΩΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 4 1 5
ΣΥΝΟΛΑ 59 21 80

Στις προαναφερόμενες θέσεις δεν περιλαμβάνονται όσοι δικαιούνται απευθείας πρόκριση (πρωταθλητές – πρωταθλήτριες 2023).

 

    1. Κάθε ένωση ή Τοπική Επιτροπή μπορεί να καθορίσει τις θέσεις πρόκρισης ανά προκριματικό πρωτάθλημα σύμφωνα με τις αγωνιστικές της ανάγκες, με μόνο περιορισμό ότι το γυναικείο σκάκι θα πρέπει να απορροφήσει τουλάχιστον το 25% των θέσεων. Διευκρινίζεται ότι στον πίνακα προκρίσεων, ο αναφερόμενος αριθμός κορασίδων, αφορά την ελάχιστη εκπροσώπηση.
    2. Απευθείας πρόκριση δικαιούνται οι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες του 2023 στην ίδια κατηγορία (εφόσον το επιτρέπει το όριο ηλικίας) ή στην αμέσως μεγαλύτερη. Οι προκρίσεις αυτές είναι ονομαστικές και δεν αναπληρώνονται. Στην περίπτωση που λάβουν μέρος στα προκριματικά πρωταθλήματα των ενώσεων/τοπ.επιτροπών, χάνουν το δικαίωμα της απευθείας πρόκρισης.
  1. ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

    1. Οι αγώνες στην τελική φάση θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.
    2. Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.
    3. Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).
    4. Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις (άρθρο 9.1 FIDE Laws of Chess).
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ