ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 2023

50ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α΄ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2023 ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ

Αριθ. Πρωτ. 15505/09-06-2023

50ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Α΄ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2023

ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ

  1. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

    1. Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει την Τελική Φάση του 50ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος A΄ Εθνικής Κατηγορίας που θα διεξαχθεί στην Αθήνα (Πολυχώρος Μάνος Λοϊζος , Νίκαια) από 25 έως και 30 Αυγούστου 2023.

    1. Τους αγώνες συνδιοργανώνουν: Η Πνευματική Στέγη Περιστερίου, ο Πειραϊκός Όμιλος Σκακιστών και η ΕΣΟ με την στήριξη του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη.

    1. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Λευτέρης Χατζηπαυλίδης Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Μαρία Ευαγγελίου Πρόεδρος ΠΣ Περιστερίου, Αθανάσιος Βλάχος Επίτιμος Πρόεδρος Πειραϊκού ΟΣ, και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της ΕΣΟ.

  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

    1. Οι δηλώσεις συμμετοχής για τα σωματεία που έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στην τελική φάση της Α΄ Εθνικής κατηγορίας (άρθρο 13) πρέπει να σταλούν στην ΕΣΟ (info@chessfed.gr) μέχρι και τις 05/08/2023.

    2. Τα σωματεία που δεν θα δηλώσουν συμμετοχή θα αναπληρωθούν ως εξής:

1. Πρώτα από την ίδια την ένωση / τ. επιτροπή και ανάλογα με το αριθμό των προκρίσεων (3, 2 ή 1) που προβλέπονται στο άρθρο 13 της παρούσας προκήρυξης.

2. Αν χρειαστεί η αναπλήρωση θα συνεχιστεί για κάθε μια θέση κατά σειρά από τους προκριματικούς ομίλους των παρακάτω ενώσεων: Αττικής, ΕΣΣ Θεσ-Χαλκ, ΕΣΣ Κρήτης, ΕΣΣ Ανατ. Μακεδονίας Θράκης, ΕΣΣ Κεντροδυτικής Μακεδονίας, ΕΣΣ Δυτικής Ελλάδας, ΕΣΣ Περιφ. Πελοποννήσου, ΤΕΣΣ Θεσσαλίας, ΤΕΣΣ Στερεάς Ελλάδας, ΤΕΣΣ Αιγαίου, ΤΕΣΣΗΠΙΝ, με περιορισμό το όριο υποβιβασμού στον αντίστοιχο προκριματικό όμιλο (αν υπάρχει).

    1. Καταληκτική ημερομηνία για την αναπλήρωση των κενών θέσεων ορίζεται στις 09/08/2023.

    2. Η δήλωση συμμετοχής με τις υπογραφές των αρμοδίων και τη σφραγίδα του σωματείου, ισοδυναμεί με πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της προκήρυξης και συνοδεύεται υποχρεωτικά από κατάθεση στον λογαριασμό της ΕΣΟ, που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα: 080/480580-13 (ΙΒΑΝ GR 15 0110 0800 0000 0804 8058 013):

  • Οργανωτικού παραβόλου 1.500 € για τις ομάδες με έδρα στην Αττική

  • Οργανωτικού παραβόλου 500 € για όλες τις υπόλοιπες ομάδες.

  1. ΔΙΑΜΟΝΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

    1. Οι ομάδες είναι υπεύθυνες για τη διαμονή – διατροφή και μετακίνησή τους για τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα.

    2. Δεν προβλέπεται υποχρεωτική διαμονή σε κάποιο ξενοδοχείο.

  1. ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

    1. Σύμφωνα με το άρθρο Β.3.1 της Γενικής Προκήρυξης (αριθ.πρωτ. 15504/9-6-2023) η βασική σύνθεση των ομάδων της Α΄ Εθνικής κατηγορίας για το 2023 είναι 10μελής:

  1η – 4η σκακιέρα, γενικές σκακιέρες

  5η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία γυναικών

  6η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία νέων γυναικών (-20, γεννημένη μετά την 1/1/2003),

  7η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία κορασίδων (-16, γεννημένη μετά την 1/1/2007),

  8η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία νέων ανδρών –γυναικών (-20,γεν/νος-η μετά την 1/1/2003),

   9η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία παίδων-κορασίδων (-16, γεν/νος-η μετά την 1/1/2007).

– 10η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία παμπαίδων-παγκορασίδων (-12, γεν/νος-η μετά την 1/1/2011).

    1. Αναφορικά με τις προϋποθέσεις συμμετοχής σκακιστών – σκακιστριών ισχύουν τα προβλεπόμενα στο άρθρο Β.3 της Γενικής Προκήρυξης (αριθ.πρωτ. 15504/9-6-2023)

    2. Τα σωματεία που θα αγωνιστούν στην τελική φάση της Α΄ Εθνικής και επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αλλοδαπούς σκακιστές, κοινοτικούς ή μη, που πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στα άρθρα Β.3.6 και Β.3.7, της Γενικής Προκήρυξης (αριθ.πρωτ. 15504/9-6-2023) θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους το αργότερο μέχρι τις 19/8/2023.

    1. Βασική σύνθεση (20άδα) για την τελική φάση της Α΄ εθνικής κατηγορίας

Όλα τα σωματεία που μετέχουν στην τελική φάση της Α΄ Εθνικής κατηγορίας θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως, στο έντυπο δήλωσης συμμετοχής:

Α) την βασική σύνθεσή τους (20άδα) και

Β) την «βασική 10άδα» με την οποία θα αγωνίζονται αν δεν καταθέσουν εμπρόθεσμα σύνθεση σε κάποιο γύρο.

  • Το προαναφερόμενο έντυπο θα πρέπει να σταλεί στην γραμματεία της ΕΣΟ (info@chessfed.gr), μέχρι και το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023. Αθλητής-τρια που δεν έχει δηλωθεί στη βασική σύνθεση (20άδα) δεν μπορεί να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα.

  • Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας, δίνεται το δικαίωμα στα σωματεία να αντικαταστήσουν μέχρι 4 σκακιστές – σκακίστριες από την βασική σύνθεσή τους (20άδα), το αργότερο μέχρι 1 μέρα πριν την έναρξη των αγώνων, μόνο σε περιπτώσεις που αυτό επιβάλλεται λόγω διαπιστωμένων κρουσμάτων covid-19 ή επιβολής καραντίνας μετά από επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα.

  • Δεν θα γίνουν δεκτές δηλώσεις για τις οποίες θα χρησιμοποιηθεί διαφορετικό έντυπο από το επίσημο υπολογιστικό φύλλο. Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά εκτός της τελευταίας στήλης (παρατηρήσεις). Για όσους σκακιστές και σκακίστριες δεν διαθέτουν FIDE ID τα σωματεία πρέπει να επικοινωνήσουν με την ΕΣΟ για την έκδοση των FIDE ID πριν την συμπλήρωση του υπολογιστικού φύλλου.

  • Στη δήλωση συμμετοχής της βασικής σύνθεσης (20άδα) θα αναφέρεται ο αριθμός μητρώου (ΕΣΟ και FIDE), ο διεθνής βαθμός αξιολόγησης (ή ο εθνικός αν δεν υπάρχει διεθνής) καθώς και η ημερομηνία γέννησης των σκακιστών-στριων που είναι μέχρι 20 ετών (σύμφωνα με τη σχετική φόρμα).

    1. Αρχική Κατάταξη

  • Η αρχική κατάταξη των ομάδων για την τελική φάση της Α΄ εθνικής κατηγορίας καθορίζεται από το μέσο όρο του διεθνούς ΕΛΟ (με βάση την πλέον πρόσφατη λίστα της FIDE) των σκακιστών της βασικής 10άδας που θα δηλώσουν τα σωματεία και με την οποία θα αγωνίζονται στην περίπτωση που δεν δηλώσουν σύνθεση σε κάποιο γύρο κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Διευκρινίζεται ότι στη βασική 10άδα οι ομάδες μπορούν να δηλώσουν μόνο σκακιστές που έχουν δηλωθεί στη βασική σύνθεσή (20άδα), με τη σειρά που περιγράφεται στο 4.1, ανεξαρτήτως του υπολογισμού του Μ.Ο.

  • Για την αποφυγή του φαινομένου να συμπεριλαμβάνονται στη βασική 10άδα ανενεργοί σκακιστές, με σκοπό την αύξηση του μέσου όρου, αποφασίζεται η επιβολή οικονομικού προστίμου 200 € για κάθε σκακιστή που αδικαιολόγητα δεν αγωνίστηκε σε κανένα γύρο του πρωταθλήματος παρότι είχε δηλωθεί στη βασική 10άδα (εξαιρούνται περιπτώσεις ανωτέρας βίας ή διαπιστωμένου προβλήματος υγείας). (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 05/10/2019).

  1. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Όπως προβλέπει το άρθρο 5. “ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99) και σύμφωνα την ισχύουσα Γενική Οδηγία της Κ.Ε.Δ.

Συμπληρωματικά διευκρινίζονται τα παρακάτω:

    1. Για να αγωνισθούν οι σκακιστές ενός σωματείου πρέπει να είναι παρόντες τουλάχιστον 6 από τους παίκτες που θα αγωνισθούν. Στην αντίθετη περίπτωση, λειτουργούν τα χρονόμετρα τους χωρίς να έχουν δικαίωμα να παίξουν κίνηση μέχρι να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός παρόντων.

    2. Μηδενίζονται μετά πάροδο 60 λεπτών από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του παιχνιδιού, όλοι οι παίκτες που δεν έχουν προσέλθει στην σκακιέρα που αγωνίζονται. Αν δεν έχουν προσέλθει 6 τουλάχιστον από μία ομάδα, τότε μηδενίζεται ολόκληρη η ομάδα και εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (άρθρο 3.3.1). Στην περίπτωση αυτή κενές θεωρούνται οι σκακιέρες των παικτών που δεν έχουν παρουσιασθεί στην σκακιέρα που αγωνίζονται.

    3. Οι ομάδες παραδίδουν τις συνθέσεις τους σύμφωνα με την παρακάτω διαδικασία:

  • Όλα τα σωματεία είναι υποχρεωμένα να καταθέτουν το αργότερο μέχρι τις 09:30 κάθε πρωί, τη σύνθεση (10άδα) με την οποία θα αγωνιστούν στο συγκεκριμένο γύρο. Η κατάθεση της σύνθεσης θα γίνεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής φόρμας (που θα συμπληρώνεται online και θα στέλνεται επιβεβαίωση για την παραλαβή της στο επίσημο e-mail που θα έχει δηλωθεί από κάθε ομάδα). Σε περίπτωση που κάποια ομάδα δεν διαθέτει υπολογιστή ή πρόσβαση στο δίκτυο αυτά θα παρέχονται από τη διοργάνωση. Θα ακολουθεί έλεγχος των συνθέσεων από τον ΕΔ και τους βοηθούς του και θα καλούνται τα σωματεία που έχουν δώσει λάθος σύνθεση προκειμένου να τη διορθώσουν άμεσα. Με την ολοκλήρωση του παραπάνω έλεγχου και το αργότερο μέχρι τις 10:30 θα κοινοποιούνται όλες οι συνθέσεις στις ομάδες και θα ανακοινώνονται παράλληλα στην επίσημη ιστοσελίδα των αγώνων.

  • Ειδικά για τον 1ο γύρο θα υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης των συνθέσεων από τις 23/8/2023 μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας. Οι σχετικοί κωδικοί πρόσβασης θα αποσταλούν με mail στον υπεύθυνο του σωματείου, όπως θα δηλωθεί στην γραμματεία της ΕΣΟ με τη δήλωση της βασικής σύνθεσης (20άδα) μέχρι το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023.

  • Για τον 2ο και 7ο γύρο (τελευταίος), που θα διεξαχθούν πρωί, η κατάθεση των συνθέσεων θα γίνει από το βράδυ της προηγούμενης μέρας το αργότερο μέχρι της 23:30. Για τον 3ο γύρο (διπλός) η κατάθεση των συνθέσεων θα γίνει αμέσως μετά τη λήξη του προηγούμενου γύρου και το αργότερο μέχρι τις 16:15. Σε περίπτωση που καθυστερήσει η λήξη του 2ου γύρου, η κατάθεση των συνθέσεων θα γίνει το αργότερο 15΄ μετά την ανακοίνωση της κλήρωσης του επόμενου 3ου γύρου.

  • Στην περίπτωση που κάποια ομάδα δεν καταθέσει εμπρόθεσμα τη σύνθεσή της τότε αγωνίζεται υποχρεωτικά με τη «βασική 10άδα», όπως θα έχει δηλωθεί στη γραμματεία της ΕΣΟ (μέχρι το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023).

    1. Δεν αρχίζουν οι αγώνες πριν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι νομιμότητας συμμετοχής και κανονικότητας της σύνθεσης από τον Διαιτητή και τους αρχηγούς των ομάδων.

Διευκρινίζεται ότι δεν αρχίζουν οι αγώνες μόνο στις σκακιέρες όπου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας συμμετοχής. Αν διαπιστωθεί τελικά ότι κάποιος αθλητής δεν επιτρέπεται να αγωνιστεί τότε μηδενίζεται η συγκεκριμένη σκακιέρα.

Αν για οποιονδήποτε λόγο και πριν την έναρξη των αγώνων, διαπιστωθεί αντικανονικότητα συμμετοχής ή σύνθεσης, το υπαίτιο σωματείο καλείται να αποκαταστήσει αμέσως την αντικανονικότητα σε βάρος του χρόνου των συγκεκριμένων σκακιέρων.

Ο διαιτητής δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση την συμμετοχή παίκτη που:

  • Δεν έχει προσκομίσει το Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας της ΕΣΟ. Το δελτίο αυτό θεωρείται κανονικό αν φέρει σφραγίδα και υπογραφή του σωματείου.

  • Δεν έχει ανανεωμένο – ενεργοποιημένο δελτίο. Διευκρινίζεται ότι το Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας θεωρείται ανανεωμένο – ενεργοποιημένο αν έχει καταβληθεί το αντίστοιχο τέλος ανανέωσης – ενεργοποίησης (10 €) ή το τέλος εγγραφής που καταβάλλεται για την έκδοση νέου δελτίού (νέα εγγραφή – έκδοση από 1/1/ 2023 και μετά). Η σχετική εγκύκλιος αναφορικά με την ετήσια ανανέωση – ενεργοποίηση των Δελτίων Αθλητικής Ιδιότητας των σκακιστών και σκακιστριών είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ: https://www.chessfed.gr/archives/11462

  • Δεν είναι στη σκακιέρα που προβλέπεται από τη σύνθεση των ομάδων.

Ο διαιτητής και οι δύο αρχηγοί, πριν την έναρξη των αγώνων, υπογράφουν υποχρεωτικά στο Φύλλο Αγώνος αποδεχόμενοι τον έλεγχο της νομιμότητας συμμετοχής των παικτών και κανονικότητας της σύνθεσης των ομάδων και δεσμεύουν τα σωματεία τους επί των θεμάτων που επικύρωσαν με την υπογραφή τους. Εάν κάποιος αρχηγός ομάδας αρνηθεί να υπογράψει τότε μηδενίζεται η ομάδα του και εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του κανονισμού.

    1. Τα σωματεία δεν έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης επί θεμάτων αντικανονικής συμμετοχής και σύνθεσης εάν δεν έχει γίνει ανάλογη μνεία στο Φύλλο Αγώνος πριν την έναρξη των αγώνων.

    2. Μετά την έναρξη των αγώνων ουδεμία ποινή επιβάλλεται για λόγους νομιμότητας συμμετοχής των αθλητών και κανονικότητας της σύνθεσης των ομάδων.

    3. Καταργείται η παράγραφος 2.11.2 του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων και κατά συνέπεια αίρεται το αυτοδίκαιο της επιβολής βαθμολογικών ποινών από την διοργανώτρια αρχή για θέματα αντικανονικότητας σύνθεσης των ομάδων.

  1. ΑΡΧΗΓΟΙ ΟΜΑΔΩΝ

    1. Κάθε σωματείο, παράλληλα με την κατάθεση της σύνθεσης ορίζει τον αρχηγό της ομάδας, καθώς και έναν αναπληρωματικό που τον αντικαθιστά σε περίπτωση αδυναμίας του πρώτου να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Αρχηγός μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους σκακιστές. Δεν επιτρέπεται ο ορισμός του ίδιου αρχηγού ομάδας σε διαφορετικά σωματεία σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

    2. Ο αρχηγός είναι ο μόνος που εκπροσωπεί επίσημα την ομάδα. Έχει το αποκλειστικό δικαίωμα, χωρίς να σχολιάζει σκακιστικά τη θέση της παρτίδας, να υποδεικνύει σε παίκτη της ομάδας του να προτείνει ή να αποδεχτεί πρόταση ισοπαλίας ή να εγκαταλείψει την παρτίδα.

    3. Οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ παικτών και αρχηγού γίνεται μόνο παρουσία του διαιτητή της συνάντησης.

    4. Για τους αρχηγούς των ομάδων που δεν τηρούν τα όσα ρητά ορίζονται από την παρούσα προκήρυξη καθώς και από τους κανονισμούς της FIDE Handbook (C.05.7) και της ΕΣΟ μπορεί να επιβληθεί ποινή αποβολής από την αίθουσα των αγώνων χωρίς αναπλήρωση. Στην περίπτωση που ο αρχηγός είναι σκακιστής της ομάδας που αγωνίζεται ακόμα, τότε η προαναφερόμενη ποινή μετατρέπεται σε παύση από τα καθήκοντα του αρχηγού χωρίς αναπλήρωση.

  1. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

    1. Διευθυντής Αγώνων ορίσθηκε ο Γιάννης Τράπαλης, Αντιπρόεδρος Πειραϊκου ΟΣ.

    2. Ορίζεται ρητά ότι η ευθύνη της διοργανώτριας αρχής (ΕΣΟ) για θέματα ασφάλειας των συμμετεχόντων, πρόκλησης ζημιών κλπ περιορίζεται μόνο εντός του αγωνιστικού χώρου.

  1. ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ- ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

    1. Θα ορισθούν από την Κ.Ε.Δ. και θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ.

  1. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

    1. Σύμφωνα με το άρθρο 6 της Γενικής Προκήρυξης (αριθ.πρωτ. 15504/9-6-2023)

    2. Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων που θα ορισθεί στην Τεχνική συνάντηση στις 25/8/2023.

  1. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

    1. Σύμφωνα με το άρθρο Β.4.2 της Γενικής Προκήρυξης (αριθ.πρωτ. 15504/9-6-2023)

  1. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

    1. Η τελική φάση της Α΄ Εθνικής του 2023 θα διεξαχθεί με Ολυμπιακό ελβετικό σύστημα 7 γύρων, κατά το πρότυπο των κανόνων κλήρωσης της Σκακιστικής Ολυμπιάδας (Olympiad Pairing Rules, FIDE Handbook D.02).

    2. Μόνο για την κλήρωση του 1ου γύρου οι ομάδες θα κατανεμηθούν σε 2 εικονικές βαθμομάδες σύμφωνα με την αρχική κατάταξη (οι πρώτες 20 αποτελούν την Α΄ βαθμομάδα και οι υπόλοιπες 14 την Β΄).

  1. ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ-ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

    1. Η τελική κατάταξη καθορίζεται από το σύνολο των Βαθμών (2, 1, 0) που συγκέντρωσαν οι ομάδες.

    2. Κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:

  1. Το άθροισμα Sonneborn – Berger που υπολογίζεται ως εξής: οι βαθμοί κάθε αντίπαλου, εξαιρούμενου του αντίπαλου που συγκέντρωσε τους λιγότερους, πολλαπλασιασμένοι επί τον αριθμό των πόντων (σκορ σκακιέρων) που σημείωσε η ομάδα ενάντια στον συγκεκριμένο αντίπαλο. Αν υπάρχουν χειρότεροι αντίπαλοι με ίδιους βαθμούς τότε αφαιρείται αυτός επί του οποίου η ομάδα σημείωσε τους λιγότερους πόντους στις παρτίδες. Για τον υπολογισμό του αθροίσματος Sonneborn – Berger το «bye» και η νίκη χωρίς αγώνα υπολογίζεται ως ισοπαλία της ομάδας με έναν «εικονικό αντίπαλο» (“virtual opponent” FIDE HB D.ΙΙ.02.G14). Στην έναρξη του συγκεκριμένου γύρου ο «εικονικός αντίπαλος» έχει τους ίδιους βαθμούς και πόντους με την ομάδα. Στη συνέχεια προστίθεται το αποτέλεσμα του αγώνα (1 βαθμός και 10 πόντοι για νίκη α.α., 1 βαθμός και 5 πόντοι για το bye και 0 βαθμοί και 0 πόντοι για ήττα α.α.) και για κάθε επόμενο γύρο προστίθεται 1 βαθμός και 5 πόντοι.

  2. Άθροισμα πόντων της ομάδας επί συνόλου των αγώνων.

  3. Άθροισμα των βαθμών όλων των αντιπάλων εξαιρουμένου του αντίπαλου με τους λιγότερους βαθμούς.

  4. Κατά σειρά, οι συνολικοί πόντοι σε όλους τους αγώνες της 1ης σκακιέρας, της 2ης σκακιέρας, της 3ης σκακιέρας, κ.ο.κ.

    1. Σε όλες τις περιπτώσεις κερδίζει το μεγαλύτερο σύνολο.

    2. Στη βαθμολογία η ομάδα που παίρνει το “ΒΥΕ” (περίπτωση μονού αριθμού ομάδων) παίρνει 1 βαθμό και 5½ πόντους.

    3. Διευκρινίζεται ότι, η ποινή της αφαίρεσης 1 βαθμού για την ομάδα που χάνει χωρίς αγώνα (α.α.), εφαρμόζεται στην τελική-συνολική βαθμολογία και δεν επηρεάζει την κλήρωση των ομάδων.

  1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

    1. Ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 2 της Γενικής Προκήρυξης (αριθ.πρωτ. 15504/9-6-2023)

    2. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν 34 ομάδες ως εξής:

α) Οι πρώτες 20 ομάδες σύμφωνα με την τελική κατάταξη της τελικής φάσης του 49ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Α΄ εθνικής κατηγορίας 2022:

 

α/α

ΣΩΜΑΤΕΙΟ

1

Ο ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ

2

ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

3

ΕΥΒΟΪΚΗ ΕΣ

4

ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΟΣ

5

ΣΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

6

ΣΑ ΣΥΚΕΩΝ – ΝΕΑΠΟΛΗΣ

7

ΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

8

ΑΜΕΣ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ

9

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣ

10

ΑΜΟ ‘ΓΑΛΑΞΙΑΣ’

11

ΑΣ ‘ΑΡΗΣ’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

12

ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

13

ΟΦΗ

14

ΕΣΟ ΠΑΠΑΦΗ ‘ΧΡΟΝΙΚΟΝ’

15

ΑΟ ‘ΖΗΝΩΝ’ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

16

ΠΝΕΥΜΑΘΛΟΝ

17

ΕΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

18

ΑΟ ‘ΚΥΔΩΝ’ ΧΑΝΙΩΝ

19

ΣΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

20

ΣΠΖ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 

Αν κάποια από τις ομάδες αυτές έλαβε μέρος στον προκριματικό όμιλο Α΄ εθνικής της περιοχής της τότε χάνει την απευθείας πρόκριση και η θέση περνάει στην Ένωση/Τ.Επιτροπή που ανήκει.

β) Οι 14 ομάδες που θα προκύψουν από τους προκριματικούς ομίλους Α΄ εθνικής κατηγορίας (ΠΟΑ) των ενώσεων – τ.επιτροπών του 2023.

 

21.

ΑΤΤΙΚΗ

22.

ΑΤΤΙΚΗ

23.

ΑΤΤΙΚΗ

24.

ΕΣΣΝ ΘΕΣ/ΚΗΣ – ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

25.

ΕΣΣΝ ΘΕΣ/ΚΗΣ – ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

26.

ΕΣΣ ΚΡΗΤΗΣ

27.

ΕΣΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚ/ΝΙΑΣ. ΘΡΑΚΗΣ

28.

ΕΣΣ ΚΕΝ. ΔΥΤ. ΜΑΚ/ΝΙΑΣ

29.

ΕΣΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

30.

ΕΣΣ ΠΕΡ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

31.

ΤΕΣΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

32.

ΤΕΣΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

33.

ΤΕΣΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

34.

ΤΕΣΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

 

    1. Οι 20 πρώτες ομάδες αποκτούν το δικαίωμα να αγωνισθούν απευθείας στην τελική φάση της Α΄ εθνικής της επόμενης χρονιάς (2024). Αν κάποια ομάδα (από τις πρώτες 20) θέλει να λάβει μέρος στον προκριματικό όμιλο Α΄ εθνικής της περιοχής της για το 2024 τότε χάνει την απευθείας πρόκριση και η θέση περνάει στην Ένωση που ανήκει. Οι υπόλοιπες 14 ομάδες (θέσεις 21-34) θα πρέπει να αγωνισθούν στον προκριματικό όμιλο Α΄ εθνικής της περιοχής τους την επόμενη χρονιά προκείμένου να διεκδικήσουν μια θέση για την τελική φάση (2024).

    2. Οι ομάδες που αποχωρούν αδικαιολόγητα από το πρωτάθλημα χάνουν αυτόματα το δικαίωμα συμμετοχής τους στην τελική φάση του ομαδικού πρωταθλήματος Α΄ εθνικής κατηγορίας του 2024 ακόμα και αν κατακτήσουν την 1η θέση στο περιφερειακό πρωτάθλημα της Ένωσης/Τ.Επιτροπής που ανήκουν.

  1. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

    1. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στην Αθήνα στον Πολυχώρο Μάνος Λοϊζος στη Νίκαια.

  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

    1. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ Α΄ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Τεχνική συνάντηση – Ενημέρωση σωματείων

16:00

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Τελετή Έναρξης

16:45

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

1ος Γύρος

17:00

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

2ος Γύρος

10:00

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

3ος Γύρος

17:30

Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

4ος Γύρος

17:00

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

5ος Γύρος

17:00

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

6ος Γύρος

17:00

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

7ος Γύρος

10:00

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Τελετή Λήξης-Αναχώρηση

15:00

 

  1. ΓΕΝΙΚΑ

    1. Ισχύουν τα άρθρα της Γενικής Προκήρυξης (αριθ.πρωτ. 15504/9-6-2023) που δεν διαφοροποιούνται.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΡΡΑΣ