ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 2023

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για έβδομη χρονιά το Σκακιστικό Πρωτάθλημα των Στρατιωτικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων & των Σωμάτων Ασφαλείας, το οποίο διεξήχθη το τριήμερο 2 έως 4 Μαΐου 2023 στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στον Πειραιά.

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) και τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), με τη συνεργασία της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ), φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Τροπαίων της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Συμμετείχαν σ’ αυτήν 68 αθλητές και αθλήτριες από εννέα (9) Σχολές: τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), τη Σχολή Ικάρων (ΣΙ), τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτών (ΣΑΝ), τη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (ΣΑΕΑ), τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), και τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ).

Το Πρωτάθλημα περιελάμβανε 9 γύρους, ενώ οι αγώνες έγιναν με κανονισμούς Γρήγορου Σκακιού (Rapid) και είχαν χρόνο σκέψης είκοσι (20) λεπτά για κάθε παίκτη για όλη τη παρτίδα, με προστιθέμενο χρόνο δέκα (10) δευτερολέπτων για κάθε κίνηση, αρχίζοντας από τη πρώτη κίνηση.

Πρωταθλητής, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σημειώνοντας και πάλι 9 βαθμούς στους 9 αγώνες του, αναδείχθηκε ο Παύλος Δερμιτζάκης της Σχολής Ικάρων.

Δεύτερος με 7.5 βαθμούς ήταν ο Λεωνίδας Βουτσάς της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

Τρίτος με 7 βαθμούς αναδείχθηκε ο Θεόδωρος Μαυρίδης της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Στις θέσεις τέταρτη, πέμπτη, έκτη και έβδομη ισοβάθμισαν με 7 βαθμούς οι Χρύσα Κυριακίδου της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, Σωκράτης Μιχαλακόπουλος της Σχολής Ικάρων, Μιχαήλ Αλευράκης της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και Σάββας Ψαθάκης της Σχολής Ικάρων. Η σειρά τους καθορίστηκε από τα κριτήρια ισοβαθμίας της Προκήρυξης των Αγώνων.

Στην ομαδική βαθμολογία, που προέκυψε από το άθροισμα των βαθμών των τριών (3) αθλητών/αθλητριών της κάθε Σχολής που είχαν την υψηλότερη ατομική βαθμολογία, πρώτη αναδείχθηκε η Σχολή Ικάρων με 22 βαθμούς, δεύτερη η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με 19.5 βαθμούς και τρίτη η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας με 18.5 βαθμούς.

Στη τέταρτη θέση κατετάγη η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων με 18 βαθμούς και στη πέμπτη η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων με 16.5 βαθμούς.

Στους τρεις (3) πρώτους νικητές της ατομικής και τις τρεις (3) πρώτες Σχολές της ομαδικής βαθμολογίας και τους αθλητές τους απονεμήθηκαν χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια, καθώς και τιμητικά διπλώματα.

Επικεφαλής Διαιτητής των αγώνων ήταν ο Τάκης Νικολόπουλος, Έφορος Αγώνων της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ) και Διεθνής Διαιτητής Σκακιού και διαιτητής ήταν ο Ομοσπονδιακός Διαιτητής Σπύρος Νταλαμπίρας, μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Σκακιού του ΑΣΑΕΔ.

Διευθυντής Αγώνων ήταν ο Πλωτάρχης (Ο) Πέτρος Καψωμενάκης ΠΝ, Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Σκακιού του ΑΣΑΕΔ.

Στην τελετή λήξης παρευρέθηκαν και έκαναν τις απονομές ο Πλοίαρχος Ματθαίος Γαβαλάς ΠΝ, Διευθυντής Ναυτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ο Πλοίαρχος (Ο) Γιώργος Μαργιολάκης ΠΝ, Τμηματάρχης Γραφείου Αθλητισμού του ΑΣΑΕΔ, ο Αντιπλοίαρχος (Ε) Δημ. Σουβαλτζής ΠΝ, Τμηματάρχης Αθλητισμού της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, καθώς και εκπρόσωποι των Σχολών.

Στο Πρωτάθλημα πήραν μέρος αρκετοί σκακιστές που είναι αθλητές σκακιστικών συλλόγων, ο συναγωνισμός ήταν εξαιρετικός, ενώ στη διάρκεια των εννιά γύρων υπήρξαν πολλές συναρπαστικές παρτίδες, κυριάρχησε η ευγενής άμιλλα και το απόλυτο ευ αγωνίζεσθαι μεταξύ των παικτών.

Ο μεγάλος αριθμός των συμμετοχών αθλητών και αθλητριών (68), που αποτελεί ρεκόρ στα επτά (7) χρόνια που διεξάγεται το Πρωτάθλημα, δείχνει την ευρεία αποδοχή που έχει το άθλημα του σκακιού στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο ΑΣΑΕΔ, που έχει συμπεριλάβει το Σκάκι στο πρόγραμμα των Αθλητικών Αγώνων που διοργανώνει σε ετήσια βάση και που για έβδομη χρονιά διοργάνωσε αυτούς τους αγώνες, καθώς και στους υπεύθυνους της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) για την άριστη διοργάνωση.

Τελική κατάταξη ατομικού

Τελική κατάταξη ομαδικής βαθμολογίας