ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ.Σ.

ΑΘΗΝΑ 16.02.2023 ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Αθήνα, 15/2/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Το ΔΣ της ΕΣΟ συνεδρίασε στις 11.02.2023, με κυριότερες αποφάσεις τις εξής:

  1. Διαβάστηκαν και επικυρώθηκαν τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ που έγιναν στις 15.12.22 και στις 05.02.2023.

  1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 85/ 2022 εκδόθηκε η διαπιστωτική πράξη κατάταξης των υπάλληλων στους νέους κλάδους και ειδικότητες.

  1. Αποφασίστηκε ό,τι στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, οι σκακιστές και σκακίστριες θα αγωνίζονται με το ισχύον δελτίο αθλητικής ιδιότητας που κατέχουν και δεν χρειάζεται η εκ νέου έντυπη ανανέωσή του. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε όλους του αγώνες είναι να έχει καταβληθεί το ετήσιο τέλος ενεργοποίησης / ανανέωσης του δελτίου.

  1. Αποφασίστηκε και έχει ήδη δρομολογηθεί η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την εγγραφή αθλητών – αθλητριών και η έκδοση ηλεκτρονικού δελτίου, καθώς και η αναμόρφωση της ιστοσελίδας της Ομοσπονδίας. Το όλο εγχείρημα, ύψους 7.000 € περίπου, αποτελεί δωρεά του Προέδρου κ. Ευσταθόπουλου προς την ΕΣΟ και δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της.

  1. Το ΔΣ ενέκρινε το σχέδιο Κανονισμού / Κώδικα Δεοντολογίας που θα συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση της 8ης η 11ης Μαρτίου 2023, ο οποίος δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ για ενημέρωση των σωματείων.

  1. Εγκρίθηκαν τα αιτήματα των των σωματείων :

      • ΑΣ Σαλαμίνας ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

      • ΑΣ ΤΑΛΩΣ Περιστερίου

για ένταξή τους στη δύναμη των σωματείων-μελών της Ε.Σ.Ο.

  1. Εγκρίθηκαν τα αιτήματα των παρακάτω σωματείων για διαγραφή τους από το μητρώο μελών της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις περί διάλυσής τους:

        • Σκακιστική Ακαδημία Πύργου.

        • Σκακιστικος Όμιλος ΠΥΡΡΟΣ Ιωαννίνων.

  1. Τo Διοικητικό Συμβούλιο συζήτησε και κατέθεσε στον αρμόδιο Υφυπουργό Αθλητισμού, παρατηρήσεις επί τροποποιήσεως του Άρθρου 10 «Συμμετοχή αλλοδαπών αθλητών σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και αγώνες  – Τροποποίηση παρ. 7 άρθρου 33 ν. 2725/1999» στο σχέδιο νόμου: «Διατάξεις για τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου του αθλητισμού και τον εξορθολογισμό της αθλητικής νομοθεσίας» ως εξής :

Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 33 του ν. 2725/1999 (Α’ 121), περί υποχρεώσεων και δικαιωμάτων των αθλητών που συμμετέχουν στα ελληνικά ερασιτεχνικά διασυλλογικά πρωταθλήματα τοπικού, περιφερειακού ή πανελλαδικού επιπέδου και στους ελληνικούς ερασιτεχνικούς αγώνες κυπέλλου, ατομικών ή ομαδικών αθλημάτων, τροποποιείται με την προσθήκη της φράσης «και δεν είναι εγγεγραμμένα ταυτόχρονα σε αθλητικό σωματείο άλλου κράτους – μέλους της Ε.Ε. ή τρίτης χώρας» μετά από τις λέξεις «της οικείας ομοσπονδίας» και η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:

«7. Στα ελληνικά ερασιτεχνικά διασυλλογικά πρωταθλήματα τοπικού, περιφερειακού ή πανελλαδικού επιπέδου και στους ελληνικούς ερασιτεχνικούς αγώνες κυπέλλου, ατομικών ή ομαδικών αθλημάτων, επιτρέπεται να συμμετέχουν: α) ομογενείς, β) πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), γ) πολίτες τρίτης χώρας και ανιθαγενείς, που διαμένουν νόμιμα στη Χώρα με άδεια διαμονής ή δελτίο διαμονής σε ισχύ, ή είναι κάτοχοι βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης της παρ. 5 του άρθρου 8 ή της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 4251/2014 (Α’ 80) για τη χορήγηση ή την ανανέωση άδειας ή δελτίου διαμονής αντίστοιχα και δ) πολίτες τρίτης χώρας ή ανιθαγενείς που διαμένουν στη Χώρα είτε ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας είτε ως αιτούντες διεθνή προστασία. Τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου εγγράφονται σε αθλητικά σωματεία της επιλογής τους και αποκτούν την αθλητική ιδιότητα, εφόσον πληρούν τις ηλικιακές και λοιπές προϋποθέσεις που θέτουν οι κανονισμοί της οικείας ομοσπονδίας και δεν είναι εγγεγραμμένα ταυτόχρονα σε αθλητικό σωματείο άλλου κράτους – μέλους της Ε.Ε. ή τρίτης χώρας, με την επίδειξη αντίστοιχα: α) δελτίου ταυτότητας ομογενούς, β) διαβατηρίου κράτους μέλους Ε.Ε., γ) άδειας διαμονής ή δελτίου διαμονής ή βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης για τη χορήγηση ή την ανανέωση άδειας ή δελτίου διαμονής της παρ. 5 του άρθρου 8 ή της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 4251/2014 (Α’ 80) αντίστοιχα και δ) άδειας διαμονής δικαιούχου διεθνούς προστασίας ή δελτίου αιτούντος διεθνή προστασία (Δ.Α.Δ.Π.).». 

1) Δεν υφίσταται τέτοια απαγόρευση στο κανονιστικό πλαίσιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας σκακιού (FIDE) και της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ενώσεως (ECU). 

2) Εφόσον δεν υφίσταται τέτοια απαγόρευση στο νομοθετικό πλαίσιο άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (ΕΕ), καταστρατηγείται η αρχή της αμοιβαιότητος και το κοινοτικό κεκτημένο. Σημειωτέον ότι οι νομοθεσίες συνήθως δεν προβλέπουν την ακύρωση των εκδοθέντων δελτίων αθλητικής ιδιότητος (και υγείας). 

3) Υφίσταται προφανής πρακτική δυσκολία επαληθεύσεως, διότι δεν υπάρχουν σχετικά δημόσια ηλεκτρονικά μητρώα. Θα απαιτούνταν ειδική αλληλογραφία της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας με τις άλλες σκακιστικές ομοσπονδίες για κάθε μεμονωμένη περίπτωση.

4) Η Τελική Φάση του Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος είναι μια συγκεντρωτική διοργάνωση επτά (7) γύρων, διεξαγόμενη σε έξι (6) ημέρες και η απαγόρευση της συμμετοχής των κορυφαίων Ελλήνων σκακιστών και Ελληνίδων σκακιστριών στα ομαδικά πρωταθλήματα άλλων κρατών θα οδηγούσε στην αναγκαστική αδράνειά τους κατά το υπόλοιπο αγωνιστικό έτος. 

5) Η διάταξη θα στερήσει από τους κορυφαίους Έλληνες σκακιστές και τις κορυφαίες Ελληνίδες σκακίστριες προσκλήσεως συμμετοχής σε κορυφαία και πολύ χρήσιμα για τη σκακιστική εξέλιξή τους ξένα ομαδικά πρωταθλήματα και πιθανά εισοδήματα.

6) Η διάταξη οδηγεί στον εξοβελισμό των Κυπρίων και των ομογενών σκακιστών και σκακιστριών από τα ελληνικά ομαδικά πρωταθλήματα.

7) Η διάταξη οδηγεί στον εξοβελισμό κορυφαίων αλλοδαπών σκακιστών και σκακιστριών από τα ελληνικά ομαδικά πρωταθλήματα, των οποίων η παρουσία έχει πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες (ως σκακιστικών παραδειγμάτων προς μίμηση, ως μεταλαμπαδευόντων πολύτιμες σκακιστικές γνώσεις, ως πόλων έλξεως για τους ανθρώπους των σωματείων, τα οποία τους μετακαλούν).

8) Η διάταξη ανατρέπει εν μία νυκτί των προπονητικό και τον αγωνιστικό σχεδιασμό των σωματείων, τα οποία έως σήμερα εδύναντο να χρησιμοποιούν κορυφαίους αλλοδαπούς σκακιστές και κορυφαίες αλλοδαπές σκακίστριες εκεί, όπου είναι πιθανόν προσπάθειες ετών να μην είχαν αποδώσει την ανάδειξη ημεδαπών τέτοιων. 

  1. Εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός 2022 που θα συζητηθεί στην επικείμενη Γ.Σ. του Μαρτίου.

  1. Εκλέκτορες των Εθνικών Ομάδων για το 2023 αναλαμβάνουν ο GM Γιάννης ΝικολαΪδης στην Εθνική Ανδρών και ο GM Χρήστος Μπανίκας στην Εθνική Γυναικών

  1. Το Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών-Νέων Γυναικών 2023 θα διεξαχθεί στα Τρίκαλα 18-24/4/2023 με συνδιοργανωτή το σωματείο Σκακιστική Κίνηση Τρικάλων. Για το 2024 το συγκεκριμένο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί στην Δράμα με συνδιοργανωτή τον Σκακιστικό Όμιλο Δράμας.

  1. Τις προσεχείς ημέρες θα οριστικοποιηθεί και θα ανακοινωθεί ο τόπος διεξαγωγή των Πανελλήνιων Μαθητικών Πρωταθλημάτων 2023.

  1. Σε συνέχεια προηγούμενης σχετικής απόφασης του ΔΣ (19/11/2022) και δεδομένου ότι η FIDE σύμφωνα με την προκήρυξη του World Cup 2023 ορίζει ότι η Ολυμπιακή θέση πρόκρισης (Olympiad spot) δίνεται πρωτίστως στα μέλη της Εθνικής Ομάδας που συμμετείχε στο Chennai:

Each national federation having won the Olympiad spot needs to work out qualification criteria for its representative. The Olympiad spot shall be given to one of the Olympiad 2022 national team members. If all Olympiad 2022 national team members qualify to World Cup by other paths or decline participation, the spot can be given to any other player.

το ΔΣ αποφάσισε τα κριτήρια επιλογής ως εξής:

  • Για τα μέλη της Εθνικής Ομάδας, Δημήτρη Μαστροβασίλη, Θάνο Μαστροβασίλη και Ευγένιο Ιωαννίδη, που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο Πανευρωπαϊκό Ατομικό 2023 στη Σερβία (2-14/3/2023), θα μετρήσει η απόδοση του διεθνούς ΕΛΟ (rating performance) στο εν λόγω Πανευρωπαϊκό Ατομικό Πρωτάθλημα.

  • Για τα υπόλοιπα μέλη της εθνικής ομάδας: Νικόλα Θεοδώρου, Χρήστο Μπανίκα και Γιάννη Παπαϊωάννου (αναπληρώθηκε λίγο πριν την έναρξη της Ολυμπιάδας λόγω covid), που δεν μετέχουν στο Πανευρωπαϊκό στη Σερβία, θα μετρήσει το διεθνές ΕΛΟ Μαρτίου 2023.

Ο αθλητής με την υψηλότερη απόδοση διεθνούς ΕΛΟ (rating performance) ή με το υψηλότερο Διεθνές ΕΛΟ (Μάρτιος 2023), ανάλογα με το αν αγωνίσθηκε η όχι στο Πανευρωπαϊκό Ατομικό Πρωτάθλημα 2023, κερδίζει τη θέση πρόκρισης για το FIDE World Cup. Σε περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής ή άρνησής του, η αναπλήρωση θα γίνει από τον επόμενο σύμφωνα με τα προαναφερόμενα κριτήρια.

Στην περίπτωση που κανένα από τα προαναφερόμενα μέλη της Εθνικής Ομάδας δεν αποδεχθεί την θέση πρόκρισης, τότε η αναπλήρωση θα γίνει από το επόμενο μέλος της προεθνικής ομάδας σύμφωνα με την απόδοση του διεθνούς ΕΛΟ (rating performance) στο Πανευρωπαϊκό Ατομικό Πρωτάθλημα 2023 στη Σερβία.

  1. Για τις 12 θέσεις φιλοξενίας, που προσφέρει ο Α.Σ. Σ. Ο. Ρόδου «Ιππότης» για τη συμμετοχή αθλητών στα Παγκόσμια Σχολικά Ατομικά Πρωταθλήματα 2023 (Ρόδος 13-23 Απριλίου 2023), το ΔΣ καθόρισε τα εξής κριτήρια:

  • Κατάταξη στα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα 2022 όλων των κατηγοριών

  • Συμμετοχή και διάκριση στα Παγκόσμια – Πανευρωπαϊκά ατομικά πρωταθλήματα 2022

  • Διεθνές ΕΛΟ Φεβρουαρίου 2023

Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα κριτήρια και καθώς στις κατηγορίες Under 7 δεν υπάρχουν δεδομένα (πανελλήνια πρωταθλήματα ή διεθνές ΕΛΟ) η επιλογή ανά κατηγορία έχει ως εξής:

OPEN UNDER 17

  1. Μακρίδης Δημήτριος

Στεφάνου Δημήτριος (αναπλήρωση)

Κούτλας Νικόλαος (αναπλήρωση)

OPEN UNDER 15

  1. Τσαρσιταλίδης Χρήστος

  2. Πούπαλος Νικόλαος

Παπαϊωάννου Δημήτριος (αναπλήρωση)

OPEN UNDER 13

  1. Γκαβαρδίνας Αντώνιος

Βάσσης Μιχαήλ (αναπλήρωση)

Κατσάνης Βασίλειος (αναπλήρωση)

OPEN UNDER 11

  1. Οικονομόπουλος Φίλιππος

Μήσιος Κωνσταντίνος (αναπλήρωση)

Κηρυττόπουλος Ιωάννη (αναπλήρωση)

OPEN UNDER 9

  1. Λάμπος Χαράλαμπος

Ταμιωλάκης Γρηγόριος (αναπλήρωση)

Λαδόπουλος Βασίλεος (αναπλήρωση)

GIRLS UNDER 17

  1. Τσάκωνα Μαρία

Κιούση Παναγιώτα (αναπλήρωση)

Καλαμούκου Γιολάντα (αναπλήρωση)

GIRLS UNDER 15

  1. Γκουτζούκη Αικατερίνη Αργυρώ

Αλεξανδρή Βασιλική (αναπλήρωση)

Τσαπάκη Ασημένια (αναπλήρωση)

GIRLS UNDER 13

  1. Πλατσάκη Ευγενία

Κοντογιάννη Βασιλική (αναπλήρωση)

Αλεξανδρή Δήμητρα (αναπλήρωση)

GIRLS UNDER 11

  1. Σίσκου Ευαγγελία

  2. Λάμπου Μαριάντα

Τσαφαράκη Αικατερίνη (αναπλήρωση)

GIRLS UNDER 9

  1. Βολάνη Όλγα

Κηρυττοπούλου Ελεονώρα (αναπλήρωση)

  1. Εγκρίθηκαν τα αιτήματα των αθλητών για την συμμετοχή σε διεθνή τουρνουά στο εξωτερικό χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την ΕΣΟ:

    • Κελίρης Ανδρέας, Κούρκουλος Αρδίτης Σταμάτης, Μαστροβασίλης Αθανάσιος, Χαλκιάς Στυλιανός, Ιωαννίδης Ευγένιος, Σπυρόπουλος Νικόλαος, Καλογερής Ιωάννης, Μήτσης Γεώργιος (με δαπάνη της ΕΣΟ), Πατρελάκης Ευάγγελος, Μακρίδης Δημήτριος, Γκαβαρδίνας Αντώνιος, Μαστροβασίλης Δημήτριος, Πούπαλος Νικόλαος, Αλεξανδρή Δήμητρα, Αλεξάκης Δημήτριος, Μεγαλιός Κωνσταντίνος, Ραχμανίδης Πέτρος, Ανδρουτσόπουλος Αγιότατος Βασίλειος, Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος, Αλεξάκης Γ. Δημήτριος, Τσιρώνης Αλέξανδρος, Νικολαΐδης Κωνσταντίνος,  στο Πανευρωπαϊκό Ατομικό Πρωτάθλημα 2023, στην Σερβία, από 3 έως 13/03/2023.

    • Τσολακίδου Σταυρούλα, Παυλίδου Αικατερίνη, Μακροπούλου Μαρίνα (με δαπάνη της ΕΣΟ), Ιουλία Μάκκα στο Πανευρωπαϊκό Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών 2023, στο Μαυροβούνιο, από 18 έως 29/03/2023.

    • Βαρδάκας Γρηγόριος, Βαρδάκα Σοφία, Βαρδάκα Στυλιανή, στο ALKALOID Rapid Open 2023, στη Βόρεια Μακεδονία στις 21/1/2023.

    • Λουκάς Κονιστής, 55th annual LIBERTY BELL OPEN, στις ΗΠΑ από 13/1 έως 16/1/2023.

    • Καλογρίδης Αντώνιος, στο Rilton Cup, στην Σουηδία από 27/12/2022 έως 5/1/2023.

    • Γκαβαρδίνας Αντώνιος, στο Prague Open, στην Τσεχία από 6 έως 13/1/2023.

  1. Το Δ.Σ. εξέτασε και ενέκρινε το αίτημα μεταγραφής του αθλητή Λαγού Χρήστου από το σωματείο ΣΟ Αθηνών στον ΝΟΚ «Ποσειδών» καθώς διαπιστώθηκε ότι τεχνικοί λόγοι εμπόδισαν την ολοκλήρωση μεταγραφής στην περίοδο μεταγραφών.

  1. Οι αποφάσεις για τα Οικονομικά Θέματα θα αναρτηθούν στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ