ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας συμμετείχε στους αγώνες επίδειξης Σιμουλτανέ που δόθηκε από τον επί τρεις φορές Πρωταθλητή Ευρώπης Grand Maitre κ. Arkadij Naiditsch

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας συμμετείχε στους αγώνες επίδειξης Σιμουλτανέ που δόθηκε από τον επί τρεις φορές Πρωταθλητή Ευρώπης Grand Maitre κ. Arkadij Naiditsch

στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων για το 48ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ) Καθηγητήςτης Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) κ. Στάθης Ευσταθόπουλος συμμετείχε σε σκακιστικό αγώνα επίδειξης Σιμουλτανέ που δόθηκε από τον επί τρεις φορές Πρωταθλητή Ευρώπης Grand Maitre κ. Arkadij Naiditsch, με αφορμή τη διεξαγωγή του 48ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής Κατηγορίας (Βόρειος Όμιλος) στη Θεσσαλονίκη.

Το Σιμουλτανέ με τον διακεκριμένο Ευρωπαίο Grand Maitre Arkadij Naiditsch, στόχο είχε την προαγωγή του αθλήματος και το άνοιγμά του στην κοινωνία και ιδιαίτερα στα παιδιά. Στο αγωνιστικό μέρος, ο πρωταθλητής αντιμετώπισε 10 «αντιπάλους» και πέτυχε 9 νίκες και 1 ισοπαλία με τον Πρόεδρο της ΕΣΟ.

Συμμετείχαν γνωστά ονόματα της πολιτικής, κοινωνικής και επιχειρηματικής ζωής της πόλης, και όχι μόνο:

∆ημήτρης Κούβελας, Βουλευτής Α ́ Θεσσαλονίκης

Σπύρος Ιλαντζής, Ταμίας Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας

Γεώργιος Αρβανιτίδης, Βουλευτής Β ́ Θεσσαλονίκης

Σίμος ∆ανιηλίδης, ∆ήμαρχος Νεάπολης – Συκεών

Πάρης Μπίλλιας, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Μιχαήλ Τρεμόπουλος, ∆ημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης

Στέλιος Λαγογιάννης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας

Ανδρέας Στοιμενιδης, Πρόεδρος ΟΣΕΤΕΕ

Ευάγγελος Ιωάννου, Δημοσιογράφος, Πρόεδρος ΠΣΑΤ

και ο Στάθης Ευσταθόπουλος Πρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΣΟ μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί μετά από καιρό μας δίνεται η ευκαιρία να συμμετάσχουμε δια ζώσης σε μια ακόμα μεγάλη σκακιστική γιορτή στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς μόνο μεγάλη γιορτή του σκακιού μπορούν να θεωρηθούν το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας και το σιμουλτανέ με τον τρεις φορές Πρωταθλητή Ευρώπης Grand Maitre κ. Arkadij Naiditsch.

Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους συντελεστές μιας τόσο άρτιας διοργάνωσης. Συγκεκριμένα, τους ανθρώπους που διοργάνωσαν τους αγώνες,το Δήμο Θεσσαλονίκης που τη στήριξε, το ξενοδοχείο Porto Pallace στη Θεσσαλονίκη, όλα τα μέλη των ομάδων που συμμετέχουν, καθώς και τους διαιτητές και τους συμμετέχοντες στο σιμουλτανέ. Τέλος θέλω να εκφράσω ένα ξεχωριστό ευχαριστώ από καρδιάς, στον μεγάλο Ευρωπαίο σκακιστή Arkadij Naiditsch, για την εξόχως τιμητική του παρουσία και ενεργό του συμμετοχή.

Επιπλέον, για ακόμη μια φορά θέλω να αναδείξω το μείζον για εμάς ζήτημα της ένταξης του σκακιού στο εβδομαδιαίο σχολικό πρόγραμμα. Γνωρίζετε τον προσωπικό μου πολυετή αγώνα για την καθιέρωση του σκακιού στο σχολείο, αλλά και τις διαχρονικές προσπάθειες της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας. Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και για την παρούσα διοίκηση της ΕΣΟ.

Θα ήταν πλεονασμός να αναφερθώ αναλυτικά εκ νέου στα τεράστια πλεονεκτήματα που έχει η ενασχόληση των παιδιών με το σκάκι για την ανάπτυξη της ευφυίας τους και της προσωπικότητας τους. Όσοι έχουμε μεγαλώσει «μέσα» στο σκάκι, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις ευεργετικές του ιδιότητες! Γνωρίζουμε καλά την πνευματική, μορφωτική, πολιτιστική και κοινωνική αξία του σκακιού, στην προώθηση τόσο του ατομικού τρόπου σκέψης όσο και στην προαγωγή του ομαδικού πνεύματος και της συνεργασίας. Το πρόγραμμα διδασκαλίας σκακιού, που η ΕΣΟ έχει ήδη ετοιμάσει, πληροί όλα τα ψυχοπαιδαγωγικά και διδακτικά κριτήρια ποιότητας και παιδαγωγικής καταλληλότητας, επομένως μπορεί να ενταχθεί δίχως δεύτερη σκέψη στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Δημοτικών Σχολείων της χώρας.

Ζητώ από τους κοινωνικά επιφανείς σκακιστές που μας τίμησαν σήμερα με την παρουσία τους, να αποτελέσουν τους πρεσβευτές αυτής της ιδέας τόσο σε τοπικό – αυτοδιοικητικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, και στη Βουλή των Ελλήνων.

Να είστε βέβαιοι πως σε λίγα χρόνια, όταν θα έχει γίνει ο πρώτος απολογισμός και τα πρώτα θεαματικά αποτελέσματα θα είναι ορατά, γονείς και εκπαιδευτικοί θα σας ευγνωμονούν για τη θετική σας συνεισφορά στην πνευματική εξέλιξη της νέας μας γενιάς. Είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα θα έχουμε πολύ ευχάριστα νέα σχετικά!

Το σκάκι δεν είναι απλά ένα άθλημα, δεν είναι απλά ένα πνευματικό παιχνίδι, είναι τρόπος σκέψης, είναι μέσο νοητικής εξέλιξης, είναι τρόπος ζωής!»