ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Σκακιστικό Πρωτάθλημα των Ενόπλων Δυνάμεων &  Σωμάτων Ασφαλείας, το τριήμερο 3 με 5 Δεκεμβρίου 2018, στο Αεροδρόμιο Τατοϊου, στη Δεκέλεια Αττικής.

Η όμορφη εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) και τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ), με τη συνεργασία της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ), φιλοξενήθηκε στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις της Λέσχης Δοκίμων της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ), στο Τατόι.

Συμμετείχαν σ’ αυτήν 46 αθλητές και μία αθλήτρια, από το Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, τη Πολεμική Αεροπορία,  την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα – Ακτοφυλακή και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Το Πρωτάθλημα περιελάμβανε 9 γύρους, ενώ οι αγώνες έγιναν με κανονισμούς Γρήγορου Σκακιού και είχαν χρόνο σκέψης 20 λεπτά για κάθε παίκτη για όλη τη παρτίδα, με τη προσθήκη 10 δευτερολέπτων σε κάθε κίνηση, αρχίζοντας από τη πρώτη κίνηση.

Πρωταθλήτρια με 8 βαθμούς στους 9 αγώνες αναδείχθηκε η Διεθνής Μαιτρ Γυναικών Κατερίνα Παυλίδου της Ελληνικής Αστυνομίας, δεύτερος με 8 βαθμούς επίσης (αλλά έχοντας χάσει στον μεταξύ τους αγώνα) ήταν ο Διεθνής Μαιτρ Σωτήρης Μαλικέντζος της Πολεμικής Αεροπορίας και τρίτος με 7.5 βαθμούς ήταν ο  Αλέξανδρος Παπασημακόπουλος του Στρατού Ξηράς.Ακολούθησαν ισόβαθμοι από τη τέταρτη μέχρι την έβδομη θέση με 6 βαθμούς και κατά σειρά ισοβαθμίας οι : Κωνσταντίνος Μουρούτης της Πολεμικής Αεροπορίας, Ευστράτιος Σιτζάκης της Πολεμικής Αεροπορίας, Θωμάς Μίχος του Στρατού Ξηράς και Βασίλης Τσιλούχας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην Ομαδική βαθμολογία, που προέκυπτε από το άθροισμα των βαθμών των τριών (3) καλύτερων αθλητών του κάθε Επιτελείου ή Σώματος,  πρώτη αναδείχθηκε η Πολεμική Αεροπορία (με τους Σωτήρη Μαλικέντζο, Κώστα Μουρούτη και Ευστράτιο Σιτζάκη) με 20.0 βαθμούς, δεύτερη ήταν η Ελληνική Αστυνομία ( με τους, Κατερίνα Παυλίδου, Βασίλη Τσιλούχα  και Αναστάσιο Παυλίδη ) με 19.5 βαθμούς, και τρίτος  ήταν ο Στρατός Ξηράς (με τους Αλέξανδρο Παπασημακόπουλο, Θωμά Μίχο και Βενιαμίν Νεοφυτίδη)  με 19.0 βαθμούς.

Στους νικητές της Ατομικής και της Ομαδικής Βαθμολογίας απονεμήθηκαν χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια, καθώς και τιμητικά διπλώματα.

Στην τελετή λήξης παρευρέθησαν και έκαναν τις απονομές των επάθλων στους νικητές ο Ταξίαρχος (Ι) Ζαχαρίας Γρίβας, Διοικητής της ΣΜΥΑ, που ήταν η διοργανώτρια Σχολή, και η εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Ταξίαρχος Σοφία Λαμπροπούλου.

Παρόντες ήταν ακόμη ο εκπρόσωπος του Α/ΓΕΣ Συνταγματάρχης (ΠΖ) Παναγιώτης Ανδρεάδης, ο εκπρόσωπος του Α/ΓΕΝ Πλωτάρχης (Ε) Γεώργιος Βαβέτσης, ο Διευθυντής ΓΑΕ/Β3 Σμήναρχος (Δ) Ιωάννης Σπύρου, ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Επιπυραγός Φίλιππος Καϊάφας, ο Αντισμήναρχος (Ε) Παναγιώτης Φωτίου, Προϊστάμενος Αθλητισμού του ΓΕΑ/Β3, ο εκπρόσωπος του ΑΣΑΕΔ Αντιπλοίαρχος (Ο) Γιώργος Μαργιωλάκης ΠΝ  καθώς και άλλοι εκπρόσωποι και αρχηγοί των αποστολών.

Την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία εκπροσώπησε και απεύθυνε χαιρετισμό το μέλος του Δ.Σ της,  Διεθνής Διαιτητής Σκακιού και Επίτιμος Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) Τάκης Νικολόπουλος, που ήταν και ο Επικεφαλής Διαιτητής των Αγώνων.

Διευθυντής των αγώνων ήταν ο Ανθυπαστυνόμος Σπύρος Νταλαμπίρας, μέλος της Τεχνικής Επιτροπής του ΑΣΑΕΔ για το Σκάκι και  Διαιτητής ήταν η Υπαστυνόμος Α’ Ευαγγελία Αλεξοπούλου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των συμμετοχών (47) αποτέλεσε νέο ρεκόρ για τους αγώνες και έδειξε ότι τα μέλη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας έχουν αγκαλιάσει τη σκακιστική αυτή διοργάνωση και δικαιώνουν απόλυτα το ΑΣΑΕΔ, που έχει συμπεριλάβει στο ετήσιο πρόγραμμά του τους αγώνες αυτούς.

Στο Πρωτάθλημα πήραν μέρος ισχυρότατοι σκακιστές (δύο Διεθνείς μαιτρ και μια Γυναίκα Διεθνής μαιτρ, ενώ οι δέκα πρώτοι αθλητές στην αρχική κατάταξη είχαν διεθνή βαθμό αξιολόγησης πάνω από 2000), ενώ οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν αθλητές σκακιστικών Σωματείων μελών της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ).  Έτσι σε όλη τη διάρκεια των εννιά γύρων του Πρωταθλήματος παίχτηκαν πολλές συναρπαστικές παρτίδες, αλλά κυριάρχησε η ευγενής άμιλλα και το απόλυτο ευ αγωνίζεσθαι μεταξύ των παικτών, ενώ οι συμμετέχοντες χάρηκαν την κάθε στιγμή της εξαιρετικής διοργάνωσης, που έχει γίνει θεσμός και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με τη φροντίδα του ΑΣΑΕΔ.

Όπως και στο περσινό Πρωτάθλημα, οι θεατές των αγώνων (που ήταν πολυάριθμοι, καθώς εκτός από τους εκπροσώπους των αποστολών, τους αγώνες παρακολουθούσαν και μαθητές των Σχολών Ικάρων και ΣΜΥΑ που έχουν έδρα στο Αεροδρόμιο του Τατοϊου) είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους αγώνες των δύο πρώτων σκακιερών κάθε γύρου ζωντανά και με ανάλυση στο χώρο του εντευκτηρίου της Λέσχης, χάρη στη ζωντανή μετάδοσή τους που πραγματοποιούνταν με στη συνδρομή του Διεθνή Διαιτητή και ειδικού στις ζωντανές μεταδόσεις παρτίδων Μιχάλη Πρεβενιού.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους υπεύθυνους της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) και στους υπεύθυνους του  ΑΣΑΕΔ για την εξαιρετική διοργάνωση των αγώνων.

              Τατόι,  6 Δεκεμβρίου  2018

     Τ.Ν.