ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ.Σ.

ΑΘΗΝΑ 3.7.2017 ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

 

Αθήνα, 03.07.2017

 ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

 

Το ΔΣ της ΕΣΟ συνεδρίασε στις 25.06.2017, με κυριότερες αποφάσεις τις εξής:

1. Διαβάστηκαν και επικυρώθηκαν τα πρακτικά της από 19.03.2017 συνεδρίασης του ΔΣ.

2. Προκηρύχθηκε η τακτική ΓΣ με θέμα τον προϋπολογισμό 2018 για την Πέμπτη 28/09/17 και ώρα 15.00΄ στα γραφεία της ΕΣΟ και επαναληπτική το Σάββατο 30/09/2017 και ώρα 11.00΄ στον ίδιο τόπο.

3. Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού Εγγραφών – Μεταγραφών της Ομοσπονδίας, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Μεταγραφών ως εξής: κ.κ. Στάθης Ευσταθόπουλος – πρόεδρος (αντιπρόεδρος ΔΣ), Χρήστος Γκορίτσας – γραμματέας (γεν. γραμματέας ΔΣ) και μέλη οι κες Αναστασία Κουλουριώτου, Σοφία Τσιμπούλη και ο κ. Δημήτρης Βατσικουρίδης.

4. Εγκρίθηκαν τα αιτήματα των σωματείων:

α. Αθλητικός Όμιλος «ΤΑΝΟΣ» Αποκορώνου Χανίων

β. Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος «Πρωτοπόρος» Παλ. Φαλήρου

γ. Αθλητικός Σύλλογος Παγκρατίου «Προμηθέας»

για εγγραφή στη δύναμη της ΕΣΟ.

5. O Γεν. Γραμματέας κ. Χρήστος Γκορίτσας ενημερώνει για την εγκριτική απόφαση της ΓΓΑ για ίδρυση σχολής προπονητών Γ΄ κατηγορίας στην Αθήνα. Η σχολή θα λειτουργήσει για έξι τουλάχιστον μήνες, με έναρξη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και η επιτροπή διοίκησης αυτής θα συνεδριάσει άμεσα για να ρυθμίσει τα επιμέρους θέματα λειτουργίας της σχολής.

6. Ο κος Καλοσκάμπης παρουσιάζει την εισήγησή του για την στελέχωση των εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών για το φετινό Ευρωπαϊκό Ομαδικό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί από 27/10 έως 7/11/2017 στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Για την εθνική ανδρών αναφέρει ότι σε συνεργασία με τον GM Σπύρο Καπνίση και σύμφωνα με τα ισχύοντα κριτήρια επιλογής προτείνει τους GM: Παπαϊωάννου Ιωάννη, Μαστροβασίλη Δημήτριο, Χαλκιά Στυλιανό, και Παυλίδη Αντώνιο. Για την 5η θέση υποψήφιοι είναι οι GM: Μπανίκας Χριστόδουλος, Νικολαϊδης Ιωάννης και Κελίρης Ανδρέας. Η τελική επιλογή θα γίνει μετά το ομαδικό πρωτάθλημα της Α΄ εθνικής.

Για την εθνική γυναικών ο κος Καλοσκάμπης πρότεινε τις εξής σκακίστριες (αναφέρονται με αλφαβητική σειρά): WIM Αβραμίδου Αναστασία, WFM Μαρκαντωνάκη Χαριτωμένη, WGM Μπότσαρη Άννα Μαρία, WIM Παυλίδου Αικατερίνη και WGM Τσολακίδου Σταυρούλα.

Η ΕΣΟ θα προσπαθήσει να συμμετέχουν και δεύτερες ομάδες τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα των διοργανωτών να τις φιλοξενήσουν δωρεάν. Το ΔΣ θα οριστικοποιήσει στη συνέχεια τη σύνθεση αυτών των ομάδων.

Οι προεθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών για το 2017 διαμορφώνονται ως εξής (οι σκακιστές και σκακίστριες αναφέρονται με αλφαβητική σειρά):

ΠΡΟΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ ΠΡΟΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Γεωργιάδης Ιωάννης Αβραμίδου Αναστασία
Θεοδώρου Νικόλαος Κουβάτσου Μαρία
Κελίρης Ανδρέας Μάκκα Ευανθία
Κοτρωνιάς Βασιλείος Μάκκα Ιουλία
Μαλικέντζος Σωτήριος Μακροπούλου Μαρίνα
Μαστροβασίλης Αθανάσιος Μαρκαντωνάνκη Χαριτωμένη
Μαστροβασίλης Δημήτριος Μπότσαρη Άννα Μαρία
Μπανίκας Χριστόδουλος Παυλίδου Αικατερίνη
Νικολαϊδης Ιωάννης Σερεφίδου Δέσποινα
Παπαϊωάννου Ιωάννης Τσολακίδου Σταυρούλα
Παυλίδης Αντώνιος
Σανδαλάκης Άγγελος
Χαλκιάς Στυλιανός

7. Τα φετινά πανελλήνια ανοιχτά πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών, με δεδομένου ότι δεν κατατέθηκε καμία πρόταση από τους διοργανωτές των διεθνών τουρνουά, αποφασίστηκε να ενσωματωθούν στο 25ο Διεθνές τουρνουά «ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» 2017 που θα διεξαχθεί στο χρονικό διάστημα από 26 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου 2017  στη Νίκαια. Όπως και πέρσι ο πρωταθλητής-τρια κάθε Ένωσης – Τοπικής Επιτροπής απαλλάσσεται από το παράβολο συμμετοχής και όσοι πρωταθλητές-τριες περιοχών δεν έχουν τις τυπικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο Α΄ γκρουπ (μικρός βαθμός αξιολόγησης), θα έχουν δυνατότητα επιλογής σε ποιο γκρουπ θέλουν να αγωνιστούν. Οι διοργανωτές θα απονείμουν κύπελλα στους 3 πρώτους νικητές των πανελλήνιων ανοιχτών πρωταθλημάτων σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα. Την επόμενη χρονιά και εφόσον δεν υπάρξει σχετική πρόταση θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη.

 8. Έγινε ενημέρωση από τον Δ.Α. κο Γεωργόπουλο για τις φετινές πανελλήνιες διοργανώσεις στο Ρίο Αχαΐας και τις συμμετοχές των αθλητών στα ατομικά νεανικά πρωταθλήματα. Το Δ.Σ. αποφάσισε τα εξής:

Με δεδομένα ότι : α) η προκήρυξη των αγώνων απαγορεύει τη συμμετοχή στην τελική φάση αθλητών που αποχώρησαν αδικαιολόγητα από τα προκριματικά των περιοχών τους  και β) καμία ένωση δεν ενημέρωσε την ΕΣΟ για αδικαιολόγητες αποχωρήσεις αθλητών, το ΔΣ θεωρεί όλες τα περιπτώσεις δικαιολογημένες και συνεπώς δεν τίθεται θέμα για τη συμμετοχή των αθλητών στην τελική φάση. Αποφασίζεται ότι στο μέλλον οι ενώσεις και τοπικές επιτροπές θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν εγγράφως την ΕΣΟ για τις αιτιολογημένες αποχωρήσεις αθλητών από τα προκριματικά τους. Σε αντίθετη περίπτωση η Ομοσπονδία θα θεωρεί τις αποχωρήσεις αδικαιολόγητες με όλες τις συνέπειες που προβλέπονται από την προκήρυξη των αγώνων.

Σε ότι αφορά την κατηγορία νεανίδων μέχρι 18 ετών, που δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω ελλείψεως συμμετοχών, αποφασίζεται να επιστραφούν τα παράβολα των αθλητριών και να ζητηθεί από το ξενοδοχείο η επιστροφή (ή ο συμψηφισμός) των προκαταβολών για τη διαμονή.

9. Σχετικά με το αίτημα της ΠΣΣ Κηφισιάς Σερρών για οριστική ένταξη στην ΕΣΣ Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης αποφασίζονται τα εξής:

  • Το σωματείο ΠΣΣ Κηφισιά Σερρών θα αγωνίζεται στα ομαδικά πρωταθλήματα της ΕΣΣΑΜΘ έως ότου ζητήσει κάτι διαφορετικό.
  • Η ΕΣΟ δεν μπορεί να αποφασίσει για τη διοικητική ένταξη του σωματείου στην ΕΣΣΑΜΘ αφού αυτό δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά της

Για την αλλαγή ένωσης (αποχώρηση από την ΕΣΣΚΕΔΥΜ και ένταξη στην ΕΣΣΑΜΘ) το σωματείο θα πρέπει να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες όπως ορίζονται στα καταστατικά των δύο ενώσεων

10.  Εγκρίνεται η εισήγηση της ΚΕΔ για την ηλεκτρονική υποβολή των εκθέσεων διαιτησίας και των αρχείων κληρώσεων. Αποφασίζεται ότι μετά την πιλοτική παρέλευση διμήνου η αποστολή των αρχείων κληρώσεων για την αξιολόγηση των παρτίδων θα γίνεται υποχρεωτικά  και αποκλειστικά με την on line υποβολή τους μαζί με την έκθεση διαιτησίας.

Σχετική ανακοίνωση θα αναρτηθεί στη σελίδα της ΕΣΟ και θα σταλεί στις ανώσεις και τοπικές επιτροπές για ενημέρωση των σωματείων τους.

Εγκρίνεται η εισήγηση της ΚΕΔ για τον ενδυματολογικό κώδικα διαιτητών – προσωπικού διοργανώσεων και παικτών – παραγόντων σωματείων με μόνη παρατήρηση την αναδιατύπωση κάποιων εκφράσεων.

Σύμφωνα με την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της συνεδρίασης η 1η ομάδα, σύμφωνα με την αρχική κατάταξη για το ομαδικό πρωτάθλημα Α΄ εθνικής, θα έχει τα «ΛΕΥΚΑ» στις συναντήσεις του 1ου γύρου.

11. Το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώθηκε και ενέκρινε τις συμμετοχές αθλητών σε διεθνή τουρνουά, χωρίς οικονομική επιβάρυνση της ΕΣΟ ως εξής :

  • Μακροπούλου Μαρίνα στο European Senior Chess Championship 2017, (Βαρκελώνη – Ισπανία 11/8 – 21/8/2017)
  • Ξυλογιαννόπουλος Αντώνιος στο XXXV Balaton International Chess Festival – GM group, (Ουγγαρία 11 – 19/6/2017)
  • Βλαχάκης Ιωάννης, Κοιλάκος Δημήτριος στο Metlife Najdorf Memorial, (Βαρσοβία 8 – 17/7/2017
  • Μητραντζάς Αθανάσιος, Γράψα Γεωργία European Amateur Chess Championship, (Νις -Σερβία 9 – 17/6/2017)
  • Γράψα Γεωργία, Βλάσσης Χρήστος, Βλάσσης Γιώργος, Βλάσσης Μιλτ., Βλάσση Άννα, Οικονόμου Θ., Αναγνώστου Ζωή στο διεθνές όπεν FISCA 2017 (Ρουμανία 23/6-2/7/2017)
  • Ιωαννίδης Ευγένιος στο διεθνές τουρνουά Albena Chess Festival 2017, (Αλμπένα-Βουλγαρίας 17 – 25/6/2017)
  • Παπαδόπουλος Ιωάννης, Ζεητουνιάν Παναγιώτης, Λάρκιν Λεωνίδας, Τσομκαλίδου Φωτεινή στο διεθνές τουρνουά White Rook, (Σότσι-Ρωσία 1 – 9/6/2017)
  • Μαστροβασίλης Αθανάσιος, Μαστροβασίλης Δημήτριος, Παυλίδης Αντώνιος, Θεοδώρου Νικόλαος, Μπαλόκας Δημήτριος, Κοτρωνιάς Βασίλειος, Σταθόπουλος Ιωάννης στο Ευρωπαϊκό Ατομικό Πρωτάθλημα ( Μινσκ-Λευκορωσίας 29/5 – 11/6/2017)
  • Μάκκα Ιουλία στο διεθνές τουρνουά ΧΧΙΙ Torneo Internazionale Citta di Cutro, (Κούτρο-Ιταλίας 25/4 – 1/5/2017)
  • Εξιζόγλου Δημητριος στο διεθνές τουρνουά Karpos Open, (Σκόπια 1 – 8/4/2017.