ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 2015

43ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α’ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ

Φόρμα δήλωσης συμμετοχής και κράτησης δωματίων

Αριθ. Πρωτ. 95265/8-4-2015

 

43ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Α’ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ

 

 

1. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει την Τελική Φάση του 43ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος A’ Εθνικής Κατηγορίας, που θα διεξαχθεί στο Ρίο Αχαϊας (ξενοδοχείο Porto Rio), στο χρονικό διάστημα από 3 έως 8 Ιουλίου 2015 με συν-διοργανωτή την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Πελοποννήσου (ΕΣΣΠ).

 

 

2. ΔΙΑΜΟΝΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Οι ομάδες θα διαμένουν υποχρεωτικά (τουλάχιστον 10 άτομα ανά ομάδα για τουλάχιστον 5 διανυκτερεύσεις) στα ξενοδοχεία των αγώνων Porto Rio 4*, και Hotel Tzaki 3* στην περιοχή του Ρίου.

Σε περίπτωση μεγαλύτερης προσέλευσης από τον αριθμό ατόμων που προβλέπεται στις προδιαγραφές της ΕΣΟ, μπορεί να χρειαστεί να διατεθούν δωμάτια σε κοντινά ξενοδοχεία.

 

Η προσφορά για διαμονή στα προαναφερόμενα ξενοδοχεία έχει ως εξής:

 

Ξενοδοχείο 3*

  • 39 € την ημέρα ανά άτομο, με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ) για διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο ή
  • 36 € την ημέρα ανά άτομο, με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ) για διαμονή σε 2κλινο δωμάτιο με προσθήκη κλίνης ή δίκλινο με προσθήκη 2 κλινών.
  • Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός μονόκλινων δωματίων με κόστος φιλοξενίας 62 € την ημέρα με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ).
  • Τα δωμάτια θα διατεθούν με σειρά προτεραιότητας.

 

Ξενοδοχεία 4*

  • 46 € την ημέρα ανά άτομο, με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ) για διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο ή
  • 43 € την ημέρα ανά άτομο, με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ) για διαμονή σε 2κλινο δωμάτιο με προσθήκη κλίνης ή δίκλινο με προσθήκη 2 κλινών.
  • Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός μονόκλινων δωματίων με κόστος φιλοξενίας 74 € την ημέρα με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ).
  • Τα δωμάτια θα διατεθούν με σειρά προτεραιότητας .

 

Διευκρινίζεται ότι οι ομάδες που λόγω απόστασης αφιχθούν στα ξενοδοχεία το βράδυ δικαιούνται το μεσημεριανό γεύμα την ημέρα της αναχώρησής τους.

 

Διευκρινίζεται ότι οι παραπάνω τιμές θα ισχύσουν για απευθείας κρατήσεις και όχι μέσω ταξιδιωτικού γραφείου ή εταιρείας.

 

Σε ότι αφορά στα τετράκλινα δωμάτια, επειδή ο αριθμός του είναι περιορισμένος στο ξενοδοχείο, σε αυτή την περίπτωση η διαμονή θα παρέχεται σε δίκλινα δωμάτια ή με τη σύμφωνη γνώμη των πελατών θα μπορούν να διατεθούν κάποιες σουίτες με ανάλογη χρέωση (+80 € ανά δωμάτιο δηλ. 20€ επιπλέον το κατ’ άτομο).

 

Η τιμολογιακή πολιτική του ξενοδοχείου Porto Rio διαμορφώνεται ως εξής: διαμονή στο κεντρικό κτίριο θα χρεώνεται με τιμές ξενοδοχείου 4 αστέρων ενώ διαμονή στα bungalows και στο Άρτεμις (μοτέλ) θα χρεώνεται με τιμές ξενοδοχείου 3 αστέρων.

 

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την κράτηση δωματίων μίας ομάδας είναι η ακόλουθη διαδικασία για το εκάστοτε σωματείο:

  1. Επικοινωνία με τον Διευθυντή Αγώνων (τηλ. 6988 246711, patrachess@gmail.com) για την επιβεβαίωση διαθεσιμότητων δωματίων
  2. Συμπλήρωση της φόρμας δήλωσης συμμετοχής & κράτησης δωματίων
  3. Κατάθεση προκαταβολής
  4. Αποστολή της φόρμας δήλωσης συμμετοχής & κράτησης δωματίων καθώς και του αποδεικτικού κατάθεσης μέσω e-mail ή fax στα κάτωθι στοιχεία.

 

Όλες οι κρατήσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 στο email: reservation@portoriohotel.gr  (Υπεύθυνη: κα Ευαγγελία Παπακώστα Τηλ.: 2610 992102 (09:30-16:00 Δευτέρα – Παρασκευή), fax: 2610 992115 (υποχρεωτική τηλεφωνική επιβεβαίωση παραλαβής του fax), με παράλληλη κοινοποίηση στην ΕΣΟ (info@chessfed.gr, ή fax: 210 9221620).

 

Για την επιβεβαίωση των κρατήσεων τα σωματεία θα πρέπει να καταθέσουν μέχρι τις 10/6/2015 το 40% του συνολικού κόστους διαμονής στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό:

 

ALPHA BANK  535 002340009198

Σαλταπίδας Δημήτριος

IBAN GR9701405350535002340009198

BIC CRBAGRAA

 

 

Στο καταθετήριο θα πρέπει να αναγράφεται το σωματείο στο οποίο γίνεται η κράτηση καθώς και το όνομα του ξενοδοχείου που έχει επιλεχθεί.

 

Το υπόλοιπο 60%  θα πρέπει να εξοφληθεί πλήρως μέσω του λογαριασμού ή στη reception του εκάστοτε  ξενοδοχείου έως την 3η μέρα διαμονής. Μεταχρονολογημένες επιταγές δε γίνονται δεκτές.

 

Για την επιλογή ξενοδοχείου (κατηγορία) θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με τη τελική κατάταξη του περσινού πρωταθλήματος Α’ εθνικής κατηγορίας μέχρι και την 20η θέση.

 

Για τις υπόλοιπες 14 ομάδες θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία και την ώρα κατάθεσης της απαιτούμενης προκαταβολής. Η ανακοίνωση της κατανομής στα ξενοδοχεία θα γίνει με την ολοκλήρωση των κρατήσεων.

 

Επισημαίνεται ότι το ξενοδοχείο Hotel Tzaki 3* θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που το Porto Rio δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλη την διοργάνωση. Εάν εξαντληθούν τα διαθέσιμα δωμάτια και στο ξενοδοχείο Hotel Tzaki τότε θα διατεθούν δωμάτια σε κοντινά ξενοδοχεία.

 

Κατά την άφιξη, ο Αρχηγός αποστολής της κάθε ομάδας υποχρεούται να συμπληρώσει αναλυτικά όλα τα στοιχεία των συμμετεχόντων (αθλητών και συνοδών) στο ειδικό έντυπο που θα του παραδίδεται από την γραμματεία αγώνων. Η κάθε αποστολή θα πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από δέκα (10) άτομα. Σε περίπτωση αντικατάστασης ονομάτων των αρχικά δηλωμένων συμμετεχόντων (φόρμα δήλωσης συμμετοχής & κράτησης δωματίων) και χωρίς καμία αύξηση των ατόμων, τότε και μόνο τότε θα γίνονται δεκτές οι αλλαγές με άμεση ενημέρωση της Γραμματείας των Αγώνων, η οποία θα καταχωρεί τις μεταβολές στο σχετικό έντυπο και θα το παραδίδει στην υποδοχή του εκάστοτε ξενοδοχείου.

Σε περίπτωση διαμονής ατόμων που δεν έχουν δηλωθεί στο νέο έντυπο, το ξενοδοχείο δικαιούται να προβεί στην αντίστοιχη χρέωση και εφόσον δεν καταβληθεί το ανάλογο τίμημα το ποσό θα παρακρατηθεί από την επιχορήγηση που αναλογεί στο σωματείο.

 

H έκδοση ομαδικού τιμολογίου θα πρέπει να διευκρινισθεί εκ των προτέρων αναγράφοντας τα απαραίτητα στοιχεία στη φόρμα δήλωσης συμμετοχής και κράτησης δωματίων.

 

Πολιτική ακύρωσης

  • Οποιαδήποτε αλλαγή κράτησης μπορεί να πραγματοποιηθεί έως τις 20/06/15 και βάση διαθεσιμότητας του εκάστοτε ξενοδοχείου (π.χ. αύξηση ή μείωση ατόμων)
  • Σε περίπτωσης ακύρωσης κράτησης μετά την αποστολή της φόρμας δήλωσης συμμετοχής και κράτησης δωματίων οι προκαταβολές δεν επιστρέφονται
  • Σε περίπτωση μη εμφάνιση του πελάτη ή σε περίπτωση έκτακτης αναχώρησης το ξενοδοχείο χρεώνει ολόκληρο το ποσό της συμφωνημένης διαμονής

 

Οι διαμένοντες στο ξενοδοχείο αθλητές και συνοδοί θα παραλάβουν κουπόνια (voucher) με τα οποία θα έχουν πρόσβαση στα εστιατόρια του εκάστοτε ξενοδοχείου για τα δικαιούμενα γεύματά τους (γεύμα & δείπνο). Οι διαμένοντες θα προμηθεύονται τα voucher κατά την άφιξή τους από την reception του εκάστοτε ξενοδοχείου και θα πρέπει να τα προσκομίζουν στο εστιατόριο σε κάθε γεύμα. Απαγορεύεται ρητά η χρήση δωματίων και του ειδικού κουπονιού σε διαφορετικό ξενοδοχείο από το ξενοδοχείο διαμονής των συμμετεχόντων και από άτομα μη αναγραφόμενα στις λίστες διαμονής.

 

Η μετάβαση των συμμετεχόντων θα γίνει με ευθύνη των ιδίων.

 

Επειδή δεν έχει αποσαφηνισθεί πλήρως το οικονομικό πλαίσιο για το 2015 η ΕΣΟ δεν μπορεί να ανακοινώσει τώρα τις τυχόν καλύψεις των εξόδων μετακίνησης των ομάδων. Το Δ.Σ. της ΕΣΟ θα αποφασίσει σχετικά – σε προσεχή συνεδρίασή του- και εφόσον υπάρχουν πραγματικά δεδομένα ως προς τη χρηματοδότηση της Ομοσπονδίας

 

 

  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι δηλώσεις συμμετοχής για τα σωματεία που έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στην τελική φάση της Α’ Εθνικής κατηγορίας πρέπει να κατατεθούν στα γραφεία της ΕΣΟ μέχρι και τις 25/05/2015.

Τα σωματεία που δεν θα δηλώσουν συμμετοχή θα αναπληρωθούν ως εξής:

 

  1. Πρώτα από την ίδια την ένωση / τ. επιτροπή και ανάλογα με το αριθμό των προκρίσεων (3, 2 ή 1) που προβλέπονται στο άρθρο 13 της γενικής προκήρυξης (Αριθ. Πρωτ. 94989/24-12-2014).
  2. Αν χρειαστεί η αναπλήρωση συνεχίζεται πρώτα από τον προκριματικό όμιλο της ΕΣΣΝΑ και μετά από τον αντίστοιχο όμιλο της ΕΣΣΘΧ, εναλλάξ μέχρι και την 6η θέση της βαθμολογίας αυτών των δύο πρωταθλημάτων (ΠΟΑ).
  3. Στην περίπτωση που υπάρχουν ακόμα κενές θέσεις η αναπλήρωση θα γίνει πρώτα από την ίδια την ένωση/τ.επιτροπή και για μια θέση, με μοναδικό περιορισμό το όριο υποβιβασμού στον προκριματικό όμιλο (αν υπάρχει).
  4. Αν χρειαστεί η αναπλήρωση θα συνεχιστεί κατά σειρά από τους προκριματικούς ομίλους των παρακάτω ενώσεων: ΕΣΣΝ Αττικής, ΕΣΣ Θεσ-Χαλκ, ΕΣΣ Κρήτης, ΕΣΣ Ανατ. Μακεδονίας Θράκης, ΕΣΣ Κεντροδυτικής Μακεδονίας, ΕΣΣ Πελοποννήσου, ΕΣΣ Περιφ. Πελοποννήσου, Κεντρική Ελλάδα (Νότιος Όμιλος), Κεντρική Ελλάδα (Βόρειος Όμιλος), ΤΕΣΣ Αιγαίου, ΤΕΣΣ Δυτ. Ελλάδας, με περιορισμό το όριο υποβιβασμού στον αντίστοιχο προκριματικό όμιλο (αν υπάρχει).

 

  • Καταληκτική ημερομηνία για την αναπλήρωση των κενών θέσεων ορίζεται στις 5/06/2015.

Η δήλωση συμμετοχής με τις υπογραφές των αρμοδίων και τη σφραγίδα του σωματείου, ισοδυναμεί με πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της προκήρυξης και συνοδεύεται υποχρεωτικά από κατάθεση εγγυητικού ποσού 500 € στον λογαριασμό της ΕΣΟ, που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα: 080/480580-13. Το ποσόν της εγγυήσεως θα αφαιρεθεί από την προκαταβολή κάθε σωματείου, ενώ σε περίπτωση που δεν προσέλθει στους αγώνες, εκπίπτει υπέρ της ΕΣΟ.

 

 

  1. ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 10 «ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ» της γενικής προκήρυξης  των αγώνων (Αριθ. Πρωτ. 94989/24-12-2014).

 

Υπενθυμίζονται τα παρακάτω:

 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΔΣ της ΕΣΟ (Β6/11.09.2011 και Β1/02.07.2014) η βασική σύνθεση των ομάδων της Α’ Εθνικής κατηγορίας για το 2015 είναι 10μελής:

 

–         1η – 4η σκακιέρα, γενικές σκακιέρες

–         5η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία γυναικών

–         6η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία νέων γυναικών (-20, γεννημένη μετά την 1/1/1995),

–         7η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία κορασίδων (-16, γεννημένη μετά την 1/1/1999),

–         8η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία νέων ανδρών –γυναικών (-20,γεν/νος-η μετά την 1/1/1995),

–         9η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία παίδων-κορασίδων (-16, γεν/νος-η μετά την 1/1/1999).

–       10η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία παμπαίδων-παγκορασίδων (-12, γεν/νος-η μετά την 1/1/2003).

 

Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας θεωρημένο το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα. Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Τ. και Υγείας κάθε αθλητή. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.T. και Υγείας Αθλητή πριν την έναρξη των αγώνων.

 

Όλα τα σωματεία ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν, έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν ένα κοινοτικό σκακιστή-τρια μόνο στις γενικές σκακιέρες και στη γυναικεία σκακιέρα, η δήλωση του οποίου-ας θα γίνεται πριν την έναρξη των περιφερειακών πρωταθλημάτων των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών και σύμφωνα με τις αντίστοιχες προκηρύξεις.

Ρητά διευκρινίζεται ότι, οι Κύπριοι  σκακιστές-στριες που έχουν εγγραφεί νόμιμα σε ελληνικό αθλητικό σωματείο που ανήκει στη δύναμη της ΕΣΟ και έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας με την ένδειξη «ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ», δεν εμπίπτουν στον παραπάνω περιορισμό και συνεπώς μετέχουν ελεύθερα.

 

Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή κοινοτικού σκακιστή-στριας στις «αναπτυξιακές» νεανικές σκακιέρες (από την 6η -10η), με την προϋπόθεση ότι κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα. Για την πιστοποίηση του μόνιμου της κατοικίας είναι απαραίτητη η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης (μηνός) ελληνικού σχολείου/σχολής ή ξένου σχολείου που εδρεύει στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που δεν είναι μαθητής-τρια τότε θα πρέπει να προσκομίζεται αντίγραφο φορολογικής δήλωσης των γονέων για το προηγούμενο οικονομικού έτος.

 

Τα σωματείο της Α’ Εθνικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο πρωτάθλημα μόνο όσους αθλητές και αθλήτριες (εκτός των αλλοδαπών) ανήκουν στη δύναμή τους μέχρι και τις 31/03/2015. Πέραν αυτών των αθλητών οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο νέο-εγγεγραμμένους αθλητές (όχι αθλητές από μεταγραφές).     

 

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 2.12.1 του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων, στους Αγώνες της Α’ Εθνικής Κατηγορίας αλλά και των προκριματικών ομίλων για την Α’ εθνική (ΠΟΑ), απόφαση ΔΣ Β6/11-09-2011 και μόνο στις «γενικές» σκακιέρες 1η – 4η   (όχι στη γυναικεία και στις «αναπτυξιακές»), επιτρέπεται επιπλέον και η χρήση ενός αλλοδαπού σκακιστή ανεξαρτήτου χώρας προέλευσης.

 

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 8/7/2000 ορίζονται παράβολα συμμετοχής ανά αγωνιστική περίοδο, για τους αλλοδαπούς σκακιστές που υπάγονται στην παραπάνω παράγραφο σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο βαθμό αξιολόγησής τους στους διεθνείς πίνακες της FIDE ως εξής:

 

ΕΛΟ FIDE ΠΑΡΑΒΟΛΟ
Μέχρι 2400 90 Euro
2401-2500 120 Euro
2501-2600 150 Euro
2601-2700 180 Euro
2701-2800 210 Euro
κ.ο.κ.

 

Του παραπάνω παραβόλου εξαιρούνται οι αλλοδαποί που σύμφωνα με τους πίνακες της FIDE ανήκουν στην  δύναμη της Ε.Σ.Ο. και αγωνίζονται με την Ελληνική σημαία.  Σε περίπτωση που και οι δύο αλλοδαποί σκακιστές σωματείου Α’ Εθνικής είναι κοινοτικοί και έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν μόνο στις «γενικές» σκακιέρες 1η – 4η, τότε η υποχρέωση καταβολής παραβόλου αφορά τον σκακιστή με τον υψηλότερο βαθμό αξιολόγησης στους τρέχοντες πίνακες ΕΛΟ της FIDE.

 

Τα σωματεία που θα αγωνιστούν την τελική φάση της Α’ Εθνικής και  επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αλλοδαπούς σκακιστές, κοινοτικούς ή μη, θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή του μέχρι τις 5/06/2015 με ταυτόχρονη κατάθεση του αντίστοιχου παραβόλου συμμετοχής είτε απευθείας στο λογαριασμό όψεως της ΕΣΟ αριθ. 080/480580-13 Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, Υποκατάστημα Σταδίου 38, είτε με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο (όπως ταχυδρομική επιταγή, κατάθεση στα γραφεία της ΕΣΟ κλπ.). Για τα σωματεία που καλούνται να αναπληρώσουν τις τυχόν κενές θέσεις (άρθρο 4 της παρούσας), η καταληκτική προθεσμία για τη δήλωση αλλοδαπών σκακιστών είναι  ίδια, δηλαδή 5/6/2015.

Μη εμπρόθεσμη καταβολή του παραβόλου αφαιρεί το δικαίωμα συμμετοχής του αλλοδαπού σκακιστή. Η δήλωση αλλοδαπών σκακιστών, κοινοτικών ή μη, είναι δεσμευτική για όλη τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και για όλες τις ομαδικές διοργανώσεις.

 

Επισημαίνεται ότι για τη δήλωση νεοεγγραφόμενου αλλοδαπού σκακιστή-στριας (κοινοτικού η μη) είναι απαραίτητη η κατάθεση της σχετικής αίτησης εγγραφής στην ΕΣΟ συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

 

Οι σκακιστές που ανήκουν σε Ομοσπονδία άλλης χώρας, είτε αγωνίζονται ως αλλοδαποί-κοινοτικοί, είτε ως ομογενείς, κατατάσσονται στη σειρά σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο κατά την έναρξη του πρωταθλήματος βαθμό αξιολόγησης τους στους διεθνείς πίνακες ΕΛΟ της FIDE. Αυτό ισχύει ακόμα και αν στο παρελθόν είχαν αξιολογηθεί στους Εθνικούς πίνακες ΕΛΟ.

 

Ειδικά για την τελική φάση της Α’ Εθνικής όλοι οι σκακιστές και σκακίστριες (Έλληνες και αλλοδαποί) που αγωνίζονται στις γενικές σκακιέρες (1η έως και 4η) κατατάσσονται σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:

 

α) Διεθνής βαθμός αξιολόγησης (με βάση τη λίστα της FIDE – Ιούνιος 2015), κατά φθίνουσα σειρά.

 β) Επί ίδιου διεθνούς βαθμού αξιολόγησης ο διεθνής τίτλος Μετρ (κατά τη σειρά τίτλων GM, IM, FM, WGM, WIM, WFM, και μόνο για τους τίτλους αυτούς).

γ) Επί κοινού τίτλου, ο αριθμός παρτίδων, από τον πίνακα αξιολόγησης της FIDE – Ιούνιος 2015, κατά φθίνουσα σειρά.

δ) Επί ίσων όλων των ανωτέρω κριτηρίων, ο αριθμός Μητρώου Αθλητή στα μητρώα της ΕΣΟ (προηγείται ο μικρότερος αριθμός μητρώου).   

 

Για την κατάταξη αθλητών που δεν έχουν διεθνή βαθμό αξιολόγησης υπολογίζεται ο εθνικός. Διευκρινίζεται ότι αθλητές χωρίς διεθνές ΕΛΟ κατατάσσονται σε κάθε περίπτωση κάτω από όσους έχουν διεθνή βαθμό αξιολόγησης.

 

Όλα τα σωματεία θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως, στην γραμματεία της ΕΣΟ, την βασική σύνθεσή τους (20άδα), μέχρι και την Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015.  Αθλητής-τρια που δεν έχει δηλωθεί στη βασική σύνθεση δεν μπορεί να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα.

 

Στη δήλωση συμμετοχής της βασικής σύνθεσης (20άδα) θα πρέπει να αναφέρεται ο αριθμός μητρώου (ΕΣΟ και FIDE), ο διεθνής βαθμός αξιολόγησης (ή ο εθνικός αν δεν υπάρχει διεθνής) καθώς και η ημερομηνία γέννησης των σκακιστών-στριων που είναι μέχρι 20 ετών (σύμφωνα με τη σχετική φόρμα).  Τα σωματεία είναι επίσης υπεύθυνα για τον υπολογισμό του μέσου όρου των 10 μεγαλύτερων διεθνών ΕΛΟ (ή των εθνικών όπου δεν υπάρχει διεθνές) ανά κατηγορία σκακιέρας, βάσει του οποίου θα διαμορφωθεί η αρχική κατάταξη των ομάδων.

 

Ορίζεται ρητά ότι, σε περίπτωση που εγκριθεί από τη Γ.Γ.Α. η πρόταση της ΕΣΟ για την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά στη συμμετοχή κοινοτικών, αλλοδαπών και ομογενών στα πρωταθλήματα της Ομοσπονδίας, θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2016).

 

 

  1. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Όπως προβλέπει το άρθρο 5, “ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99) καθώς και το άρθρο 5 «
ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ» της γενικής προκήρυξης  των αγώνων (Αριθ. Πρωτ. 94989/24-12-2015) και σύμφωνα με την ισχύουσα Γενική Οδηγία της Κ.Ε.Δ.

 

Διευκρινίζονται συμπληρωματικά τα παρακάτω:

5.1  Για να αγωνισθούν οι  σκακιστές ενός σωματείου πρέπει να είναι παρόντες τουλάχιστον  6 από τους παίκτες που θα αγωνισθούν.  Στην  αντίθετη  περίπτωση,  λειτουργούν  τα  χρονόμετρα  τους  χωρίς  να έχουν  δικαίωμα να  παίξουν  κίνηση  μέχρι  να  συμπληρωθεί  ο  απαραίτητος  αριθμός  παρόντων.

 

5.2  Μηδενίζονται  μετά  πάροδο  30 λεπτών από  την προγραμματισμένη  ώρα  έναρξης  του  παιχνιδιού,  όλοι  οι  παίκτες που δεν  έχουν  προσέλθει  στην σκακιέρα που αγωνίζονται.  Αν  δεν  έχουν  προσέλθει 6 τουλάχιστον  από  μία ομάδα, τότε  μηδενίζεται ολόκληρη η ομάδα και εφαρμόζονται οι  διατάξεις του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (άρθρο 3.3.1). Στην  περίπτωση αυτή κενές  θεωρούνται  οι  σκακιέρες  των παικτών  που δεν έχουν παρουσιασθεί στην σκακιέρα που αγωνίζονται.

 

5.3  Οι ομάδες παραδίδουν τις συνθέσεις τους σύμφωνα με την παρακάτω διαδικασία:

Όλα τα σωματεία είναι υποχρεωμένα να καταθέτουν το αργότερο μέχρι τις 09:30 κάθε πρωί, τη σύνθεση (10άδα) με την οποία θα αγωνιστούν στο συγκεκριμένο γύρο. Η κατάθεση της σύνθεσης θα γίνεται από τον υπεύθυνο του σωματείου εγγράφως ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail στο όποιο θα στέλνεται επιβεβαίωση παραλαβής) απευθείας στον επικεφαλής διαιτητή των αγώνων. Θα ακολουθεί έλεγχος των συνθέσεων από τον ΕΔ και τους βοηθούς του και θα καλούνται τα σωματεία που έχουν δώσει λάθος σύνθεση προκειμένου να τη διορθώσουν άμεσα. Με την ολοκλήρωση του παραπάνω έλεγχου και το αργότερο μέχρι τις 10:30 θα κοινοποιούνται όλες οι συνθέσεις στις ομάδες και θα ανακοινώνονται παράλληλα στην επίσημη ιστοσελίδα των αγώνων.

 

Για τον 2ο και 7ο γύρο (τελευταίος), που θα διεξαχθούν πρωί, η κατάθεση των συνθέσεων θα γίνει από το βράδυ της προηγούμενης μέρας το αργότερο μέχρι της 24:00. Για τον 3ο γύρο (διπλός) η κατάθεση των συνθέσεων θα γίνει αμέσως μετά τη λήξη του προηγούμενου γύρου και το αργότερο μέχρι τις 16:15.

 

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση που κάποια ομάδα δεν καταθέσει εμπρόθεσμα τη σύνθεσή της τότε αγωνίζεται με τη σύνθεση του αμέσως προηγούμενου γύρου, ενώ εάν δεν καταθέσει σύνθεση στον 1ο γύρο, αγωνίζεται υποχρεωτικά με τη «βασική σύνθεση» – ισχυρότερη 10άδα, όπως θα έχει δηλωθεί στη γραμματεία της ΕΣΟ (μέχρι την Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015) και σύμφωνα με την οποία υπολογίσθηκε η αρχική κατάταξη των ομάδων.

 

5.4 Δεν αρχίζουν  οι  αγώνες  πριν  ολοκληρωθούν  οι  έλεγχοι  νομιμότητας  συμμετοχής  και  κανονικότητας  της  σύνθεσης  από  τον  Διαιτητή  και  τους  αρχηγούς  των  ομάδων.

Αν  για  οποιονδήποτε  λόγο και πριν την έναρξη των αγώνων,  διαπιστωθεί  αντικανονικότητα συμμετοχής  ή σύνθεσης,  το υπαίτιο σωματείο  καλείται  να  αποκαταστήσει  αμέσως  την  αντικανονικότητα σε βάρος του χρόνου των συγκεκριμένων σκακιέρων.  Ο  διαιτητής  δεν  επιτρέπει  σε  καμία  περίπτωση  την  συμμετοχή  παίκτη  που:

  • Δεν έχει  προσκομίσει   το  Δελτίο  του Αθλητικής   Ιδιότητας  και  Υγείας  Αθλητή.  Το  δελτίο  αυτό  θεωρείται  κανονικό  αν  φέρει  όλες  τις  σχετικά  προβλεπόμενες  υπογραφές  και  σφραγίδες  ιατρού  και  σωματείου.
  • Δεν είναι  στη  σκακιέρα  που  προβλέπεται  από  τη σύνθεση των ομάδων.

Ο διαιτητής  και  οι  δύο  αρχηγοί, πριν την έναρξη των αγώνων,  υπογράφουν  υποχρεωτικά  στο Φύλλο Αγώνος αποδεχόμενοι τον έλεγχο  της  νομιμότητας  συμμετοχής  των  παικτών  και  κανονικότητας  της  σύνθεσης των ομάδων και δεσμεύουν τα σωματεία τους επί των θεμάτων που επικύρωσαν με την υπογραφή τους. Εάν κάποιος αρχηγός ομάδας αρνηθεί να υπογράψει τότε μηδενίζεται η ομάδα του και εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του κανονισμού.

5.5 Τα σωματεία δεν έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης επί θεμάτων αντικανονικής συμμετοχής και σύνθεσης εάν δεν έχει γίνει ανάλογη μνεία στο Φύλλο Αγώνος πριν την έναρξη των αγώνων.

5.6 Μετά την έναρξη των αγώνων ουδεμία ποινή επιβάλλεται για λόγους νομιμότητας συμμετοχής των αθλητών και κανονικότητας της σύνθεσης των ομάδων.

5.7 Καταργείται η παράγραφος 2.11.2 του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων και κατά συνέπεια αίρεται το αυτοδίκαιο της επιβολής βαθμολογικών ποινών από την διοργανώτρια αρχή για θέματα αντικανονικότητας σύνθεσης των ομάδων.

 

 

  1. ΑΡΧΗΓΟΙ ΟΜΑΔΩΝ

6.1. Κάθε σωματείο, παράλληλα με την κατάθεση της σύνθεσης ορίζει τον αρχηγό της ομάδας, καθώς και έναν αναπληρωματικό που τον αντικαθιστά σε περίπτωση αδυναμίας του πρώτου να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Αρχηγός μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους σκακιστές. Δεν επιτρέπεται ο ορισμός του ίδιου αρχηγού ομάδας σε διαφορετικά σωματεία σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

6.2. Ο αρχηγός είναι ο μόνος που εκπροσωπεί επίσημα την ομάδα. Έχει το αποκλειστικό δικαίωμα, χωρίς να σχολιάζει σκακιστικά τη θέση της παρτίδας, να υποδεικνύει σε παίκτη της ομάδας του να προτείνει ή να αποδεχτεί πρόταση ισοπαλίας ή να εγκαταλείψει την παρτίδα.

6.3 Οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ παικτών και αρχηγού γίνεται μόνο παρουσία του διαιτητή της συνάντησης.

6.4 Για τους αρχηγούς των ομάδων που δεν τηρούν τα όσα ρητά ορίζονται από την παρούσα προκήρυξη καθώς και από τους κανονισμούς της FIDE Handbook (C.05.13) και της ΕΣΟ μπορεί να επιβληθεί ποινή αποβολής από την αίθουσα των αγώνων χωρίς αναπλήρωση. Στην περίπτωση που ο αρχηγός είναι σκακιστής της ομάδας που αγωνίζεται ακόμα, τότε η προαναφερόμενη ποινή μετατρέπεται σε παύση από τα καθήκοντα του αρχηγού χωρίς αναπλήρωση.

 

  1. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

Διευθυντής Αγώνων ορίσθηκε από το ΔΣ της ΕΣΟ ο κ. Γιώργος Γεωργόπουλος και οργανωτική επιτροπή οι κκ  Στ. Ευσταθόπουλος (Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΣΟ), Αλ. Σπηλιόπουλος (μέλος ΔΣ ΕΣΟ), Παν. Μαλαταρά (μέλος ΔΣ ΕΣΣΠ)

 

Ορίζεται ρητά ότι η ευθύνη της διοργανώτριας αρχής (ΕΣΟ) για θέματα ασφάλειας των συμμετεχόντων, πρόσκλησης ζημιών κλπ περιορίζεται μόνο εντός του αγωνιστικού χώρου.

Εφόσον, με μέριμνα του ξενοδοχείου, διαπιστωθεί ότι συμμετέχοντες-συμμετέχουσες στους αγώνες προκαλούν όχληση ή φθορές και γενικά δημιουργούν κινδύνους για τον εαυτό τους ή τρίτους, ο Διευθυντής Αγώνων έχει το δικαίωμα να αποβάλει τους εμπλεκόμενους από τους αγώνες. Επιπλέον, ο Διευθυντής Αγώνων θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις προς τους συμμετέχοντες/σες.

 

 

  1. ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ- ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Θα ορισθούν από την Κ.Ε.Δ. και θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ.

 

  1. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενάντια σε απόφαση του διαιτητή ασκείται ένσταση σύμφωνα με την προκήρυξη των αγώνων και τα άρθρα 1.26 μέχρι 1.28 του Κανονισμού Αγώνων της ΕΣΟ . Συγκεκριμένα:

Ένσταση ενάντια σε απόφαση του διαιτητή ασκείται από το ενδιαφερόμενο Σωματείο αμέσως μετά τη λήξη της υπόψη συνάντησης και μέσα σε 30 λεπτά. Αν το πρόγραμμα προβλέπει δύο αγωνιστικές την ίδια ημέρα τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη της υπόψη συνάντησης. Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων που θα ορισθεί στην Τεχνική συνάντηση στις 03/07/2015.

 

Το  παράβολο της ένστασης ορίζεται στο ύψος των 100 € και κατατίθεται στο Διευθυντή Αγώνων.

 

  1. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.

 

Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών  από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).

Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις (άρθρο 9.1 FIDE Laws of Chess).

 

  1. ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ- ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Η τελική φάση της Α’ Εθνικής του 2015 θα διεξαχθεί με ελβετικό σύστημα 7 γύρων:

  • Κλήρωση 1ου και 2ου γύρου με βάση την αρχική κατάταξη ( που προκύπτει από τον μέσο όρο Έλο).
  • Κλήρωση των υπολοίπων γύρων (3ος-7ος) με βάση τα κριτήρια ισοβαθμίας (εξαιρουμένου του 1ου : αποτέλεσμα των ισόβαθμων).
  • Θα αγνοείται η χρωματική ιστορία κατά το ζευγάρωμα
  • Αφού έχουν δημιουργηθεί τα ζευγάρια, θα αποδίδονται τα χρώματα με βάση τη χρωματική ιστορία.
  • Ισχύουν οι περιορισμοί: α) Η χρωματική διαφορά (λευκά – μαύρα) δεν μπορεί να είναι μικρότερη από -2 ή μεγαλύτερη από +2, β) καμία ομάδα δεν θα λάβει επί 3 συνεχόμενους γύρους το ίδιο χρώμα
  • Το (α) και (β) δεν εφαρμόζονται στον τελευταίο γύρο για τις ομάδες που συγκεντρώνουν πάνω από το 50% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν 34 ομάδες  ως εξής:

 

α) Οι πρώτες 20 ομάδες σύμφωνα με την τελική κατάταξη της τελικής φάσης του 42ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Α’ εθνικής κατηγορίας του 2014:

 

 

  1. ΠΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
  2. ΣΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ»
  3. ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
  4. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣ
  5. ΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  6. ΣΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
  7. ΕΟΑΟ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
  8. Ο.Φ.Η.
  9. ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
  10. ΜΑΠΟ «ΚΕΡΑΥΝΟΣ» ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
  11. ΑΟ ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
  12. ΣΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ
  13. ΑΣ ΠΑΠΑΓΟΥ
  14. ΣΜΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
  15. ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
  16. ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΟΣ
  17. ΣΟ ΠΑΤΡΩΝ
  18. ΣΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
  19. ΝΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ
  20. ΑΟ ΖΗΝΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

 

β) Οι 14 ομάδες που θα προκύψουν από τους προκριματικούς ομίλους Α΄ εθνικής κατηγορίας των ενώσεων – τ. επιτροπών του 2015.

 

  1. (ΕΣΣΝΑ)
  2. (ΕΣΣΝΑ)
  3. (ΕΣΣΝΑ)
  4. (ΕΣΣΘΧ)
  5. (ΕΣΣΘΧ)
  6. (ΕΣΣΚ)
  7. (ΕΣΣΑΜΘ)
  8. (ΕΣΣΚΕΔΥΜ)
  9. (ΕΣΣΠ)
  10. (ΕΣΣΠΕΠ)
  11. (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ)
  12. (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΝΟΤΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ)
  13. (ΤΕΣΣΑΙΓ)
  14. (ΤΕΣΣΔΕ)

 

Η αρχική κατάταξη των ομάδων θα γίνει με βάση τον μέσο όρο των 10 μεγαλύτερων διεθνών ΕΛΟ (ή των εθνικών όπου δεν υπάρχει διεθνές) ανά κατηγορία σκακιέρας. Το χρώμα (ΛΕΥΚΑ ή ΜΑΥΡΑ) της 1ης ομάδας στον 1ο γύρο θα καθορισθεί με κλήρωση.

 

Οι 20 πρώτες ομάδες αποκτούν το δικαίωμα να αγωνισθούν απευθείας στην τελική φάση της Α’ εθνικής της επόμενης χρονιάς (2016). Αν κάποια ομάδα (από τις πρώτες 20) θέλει να λάβει μέρος στον προκριματικό όμιλο Α΄ εθνικής της περιοχής της για το 2016 τότε χάνει την απευθείας πρόκριση και η θέση περνάει στην Ένωση που ανήκει. Οι υπόλοιπες 14 ομάδες (θέσεις 21-34) θα πρέπει να αγωνισθούν στον προκριματικό όμιλο Α’ εθνικής της περιοχής τους την επόμενη χρονιά προκείμένου να διεκδικήσουν μια θέση για την τελική φάση (2016).

 

Οι ομάδες που αποχωρούν αδικαιολόγητα από το πρωτάθλημα χάνουν αυτόματα το δικαίωμα συμμετοχής τους στην τελική φάση του ομαδικού πρωταθλήματος Α’ εθνικής κατηγορίας του 2016 ακόμα και αν κατακτήσουν την 1η θέση στο περιφερειακό πρωτάθλημα  της Ένωσης/Τ.Επιτροπής που ανήκουν.

 

 

  1. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στo Ρίο Αχαΐας σε αίθουσες του ξενοδοχείου Porto Rio.

 

 

 

 

  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Το ημερήσιο πρόγραμμα των αγώνων είναι το εξής:

   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
Πέμπτη            02  Ιουλίου            2015 Άφιξη ομάδων
Παρασκευή     03  Ιουλίου            2015 Τεχνική συνάντηση – Ενημέρωση σωματείων 12:00
Παρασκευή     03  Ιουλίου            2015 Τελετή Έναρξης 16:00
Παρασκευή     03  Ιουλίου            2015 1ος Γύρος 16:30
Σάββατο         04  Ιουλίου            2015 2ος Γύρος 09:30
Σάββατο         04  Ιουλίου            2015 3ος Γύρος 17:30
Κυριακή           05  Ιουλίου            2015 4ος Γύρος 16:30
Δευτέρα           06  Ιουλίου            2015 5ος Γύρος 16:30
Τρίτη                07  Ιουλίου            2015 6ος Γύρος 16:30
Τετάρτη           08  Ιουλίου            2015 7ος Γύρος 09:30
Τετάρτη           08  Ιουλίου            2015 Τελετή Λήξης-Αναχώρηση 15:00

 

  1. ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ-ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Η τελική κατάταξη καθορίζεται από το σύνολο των Βαθμών (2, 1, 0) που συγκέντρωσαν οι ομάδες.

Κριτήρια ισοβαθμίας:

  1. Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων. Το κριτήριο αυτό δεν εφαρμόζεται αν κάποιος αγώνας μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων δεν πραγματοποιήθηκε επειδή η τέλεσή του δεν προβλεπόταν από το πρόγραμμα.
  2. Το άθροισμα Sonneborn – Berger που υπολογίζεται ως εξής: οι βαθμοί κάθε αντίπαλου, εξαιρούμενου του αντίπαλου που συγκέντρωσε τους λιγότερους, πολλαπλασιασμένοι επί τον αριθμό των πόντων (σκορ σκακιέρων) που σημείωσε η ομάδα ενάντια στον συγκεκριμένο αντίπαλο.

Για τον υπολογισμό του αθροίσματος SonnebornBerger το «bye» και η νίκη χωρίς αγώνα υπολογίζεται ως ισοπαλία της ομάδας με έναν «εικονικό αντίπαλο» (“virtual opponentFIDE HB D.ΙΙ.02.G14). Στην έναρξη του συγκεκριμένου γύρου ο «εικονικός αντίπαλος» έχει τους ίδιους βαθμούς και πόντους με την ομάδα. Στη συνέχεια προστίθεται το αποτέλεσμα του αγώνα (1 βαθμός και 10 πόντοι για νίκη α.α., 1 βαθμός και 5 πόντοι για το bye και 0 βαθμοί και 0 πόντοι για ήττα α.α.) και για κάθε επόμενο γύρο προστίθεται 1 βαθμός και 5 πόντοι.    

  1. Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων.
  2. Άθροισμα των βαθμών όλων των αντιπάλων εξαιρουμένου του αντίπαλου με τους λιγότερους βαθμούς.
  3. Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων
  4. Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων που η ομάδα νίκησε, συν το μισό των πόντων των αντιπάλων με τους οποίους η ομάδα έκανε ισοπαλία
  5. Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων, μείον του μεγαλύτερου και του μικρότερου αριθμού.

Σε όλες τις περιπτώσεις κερδίζει το μεγαλύτερο σύνολο.

 

Στη βαθμολογία η ομάδα που παίρνει το “ΒΥΕ” (περίπτωση μονού αριθμού ομάδων) παίρνει 1 βαθμό και 5½ πόντους.

Διευκρινίζεται ότι, η ποινή της αφαίρεσης 1 βαθμού για την ομάδα που χάνει χωρίς αγώνα (α.α.), εφαρμόζεται στην τελική-συνολική βαθμολογία και δεν επηρεάζει την κλήρωση των ομάδων.

 

  1. ΓΕΝΙΚΑ

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους Κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων. Ισχύει η γενική προκήρυξη  των αγώνων (Αριθ. Πρωτ. 94989/24-12-2015) στα άρθρα που δεν διαφοροποιούνται.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ