Δελτίο τύπου 1ης αγωνιστικής

2

5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ – ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

ΠΑΤΡΑ 15 – 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Ένα λεπτό πριν τις 10:00 σήμερα το πρωί  παίχτηκε η πρώτη κίνηση στο 5ο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων που γίνεται στο ξενοδοχείο Patra Palace. 16 ομάδες με 6μελείς συνθέσεις, 48 παρτίδες σε κάθε γύρο που μεταδίδονται όλες ζωντανά για πρώτη φορά σε τέτοια διοργάνωση με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών σκακιέρων της DGT.

Έξω ακριβώς από το χώρο των αγώνων οι επισκέπτες, γονείς, περίεργοι και περαστικοί, μπορούν να παρακολουθούν με τη βοήθεια 3 βιντεοπροβολέων  τις 24 από τις παρτίδες  που παίζονται πίσω από τους τοίχους λίγα μέτρα πιο δίπλα. Δυστυχώς για τον πρώτο γύρο το σύστημα αυτό δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε και πολλές παρτίδες δείχνονταν με μεγάλη καθυστέρηση. Ένα τεχνικό πρόβλημα που αναμένεται να επιλυθεί στους επόμενους γύρους. Εκτός από αυτό, προβάλλεται επίσης μια πρωτότυπη εφαρμογή ψηφιακής σήμανσης μέσω της οποίας οι θεατές (εντός της διοργάνωσης και εκτός) και διοργανωτές μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσω social media. Με μηνύματα στο tweeter, φωτό στο flickr, βίντεο και RSS feeds από διάφορες διαδικτυακές πηγές δημιουργείται ένα ενδιαφέρον σκακιστικό μωσαϊκό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αν θέλετε να στείλετε και εσείς κάποιο σχόλιο, απλά ανεβάστε ένα tweet και βάλτε στο τέλος #neanika2012 και όλοι οι θεατές θα σας διαβάσουν!

Στο καθαρά σκακιστικό κομμάτι τώρα (που ενδιαφέρει και τους περισσότερους άλλωστε!) είχαμε τα παρακάτω αποτελέσματα που μπορούν να κριθούν ως λίγο έως πολύ αναμενόμενα:

1)      ΑΟ Ζήνων Γλυφάδας – ΣΟ Καβάλας                                       2,5 – 3,5

2)      Πνευματική Στέγη Περιστερίου – ΣΟ Πατρών               5 – 1

3)      ΣΟ Ικαρίας – ΣΑ Χανίων                                                                0 – 6

4)      ΣΟ Πολίχνης – ΝΟ Καλαμάτας                                                   4,5 – 1,5

5)      ΣΠΖ Κέρκυρας – ΜΑΠΟ Κεραυνός Ωραιοκάστρου      1,5 – 4,5

6)      ΣΟ Αιγάλεω – ΝΕ Πατρών                                                            4,5 – 1,5

7)      ΑΣΟΝ Έπαχτος – Πειραϊκός  ΟΣ                                              1,5 – 4,5

8)      ΕΣ Άμφισσας – ΟΣ Γιαννιτσών                                                    4 – 2

Ας δούμε μερικές ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις λίγο πιο αναλυτικά.

Στην πρώτη αναμέτρηση, στην πρώτη σκακιέρα είχαμε μια έκπληξη. Ο Ζερβός (1845) κέρδισε με τα Λευκά τον Τσακίρη (2182) σε μια Κλειστή Σικελική- Ινδική Επίθεση του Βασιλιά όπου παραδοσιακά ο Λευκός επιτίθεται στο Βασιλιά του Μαύρου. Η θέση που προέκυψε (βλ διάγραμμα) είναι πολύ τυπική:

Ζερβός (1845)

Τσακίρης (2182)

(Θέση μετά την 24η του Λευκού)

Είναι προφανές ότι η ιδέα του Λευκού είναι να παίξει h5 και μετά Bh3. Αν ο Μαύρος αντιδράσει με …g5, τότε θυσιάζεται ένα κομμάτι στο g5 και η θέση γίνεται τελείως …μπάχαλο. Μόνο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και λεπτομέρειες θα μας κάνουν να αποφασίσουμε ποιος ευνοείται μετά από αυτή τη θυσία, αλλά είναι πρακτικά κατανοητό ο Μαύρος να θελήσει να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο.

Ο Μαύρος λοιπόν, θα μπορούσε να παίξει σε αυτό το σημείο 24…h5 αυτός, αλλά μετά από 25.Ng5+ ακολουθούμενο από τον Βασιλιά στο h2 (μια που η παρουσία του Πύργου στη στήλη h δεν έχει πια νόημα) και τον Πύργο στα e1, ο Λευκός μάλλον δεν έχει να φοβηθεί κάτι μια που υπάρχει η μόνιμη «απειλή» e5-e6. Αντί γι’ αυτό, ο Μαύρος έπαιξε

24…d4!?

Προφανώς η ιδέα είναι ότι αν παιχτεί τώρα 25.h5, μετά από 25…g5 26.Bxg5 ακολουθεί η ενδιάμεση κίνηση 26…dxc3!

Ενδιαφέρον θα ήταν το 24…Νc6 και αν 25.h5 g5 26.Bxg5 Bxf3! 27.Bxf3 hxg5 με ιδέα 28.Qxg5 Nxe5! Προφανώς, μετά την κίνηση 23…d4, αυτή η ιδέα δεν δουλεύει πια για τον Μαύρο λόγω της κίνησης Be4 σαχ!

Νομίζω πως απλά 23…Rb8 φεύγοντας από το επικίνδυνο «σουβλάκι» είναι και αυτό κάπως καλύτερο από την κίνηση που παίχτηκε.

25.c4 Νc6?!

 

Ο Λευκός κατά κάποιον τόπο «ξεχνάει» την απειλή

 

26.h5! Βxh5  27.Βh3 Qb7 28.g4

 

Και ο Λευκός κέρδισε σχετικά εύκολα.

 

Αρκετό ενδιαφέρον είχε και η παρτίδα Κυρίτσης (1075) – Δρακόπουλος (1812), στην οποία ο 14χρονος Πατρινός θα μπορούσε να «κλέψει» τη νίκη μετά από μια πολύ ωραία παρτίδα που έπαιξε ο αντίπαλός του, αλλά τελικά η τύχη, ή αν προτιμάτε η θεά του Σκακιού Κάισσα δεν ήταν με το μέρος του…

 

Κυρίτσης (1075)

Δρακόπουλος (1812)

(Θέση μετά την 29η του Λευκού)

 

Ο Μαύρος θυσίασε έξυπνα ένα Πιόνι πολλές κινήσεις νωρίτερα προβλέποντας τεράστια πίεση από τη στήλη-g και, όπως βλέπουμε έχει δικαιωθεί απόλυτα. Η νίκη θα ήταν απλά διαδικαστική αν παιζόταν 29…Nxd3 ακολουθούμενο από 30…f4. Ο Λευκός δεν μπορεί να αντέξει την πίεση των βαριών κομματιών του Μαύρου. Αντί γι’ αυτό όμως ο Μαύρος έ[αιξε την ίδια ιδέα θυσιάζοντας ένα κομμάτι πρώτα:

29…Nxh3??

Ίσως θεώρησε ο Μαύρος πως ο Λευκός θα ήταν αναγκασμένος να δεχτεί αμέσως τη θυσία, μετά την οποία όμως και πάλι η κίνηση …f4 είναι πανίσχυρη. Ο Λευκός δεν είδε κάτι καλύτερο από τη μεριά του και έφαγε τον Ίππο

30.Νxh3??

Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις έρχεται στο μυαλό μου το ρητό του Λάσκερ (ο δεύτερος στη σειρά Παγκόσμιος Πρωταθλητής του παιχνιδιού μας) που είχε πει πως «Αν βρεις μια καλή κίνηση, ψάξε για μια καλύτερη!».

Ο Λευκός είναι απλά κερδισμένος μετά από 30.exf5! Δεν υπάρχει η ιδέα με …f4, απειλείται η Βασίλισσα και μετά πέφτει καθαρά ο Ίππος.

30…f4 31.Re2 Bxh3 32.Kxh3 Qg4+ 33.Kg2 h3+ 34.Kh2 Qxf3

 

… και ακολουθεί γρήγορα Ματ

 

Υπάρχει λόγος λοιπόν κάποιος να βρεθεί στο Patra Palace αυτό το τριήμερο των αγώνων. Σχεδόν 250 μαχητικές παρτίδες, καινοτομίες στην παρουσίαση και ένα ωραίο κλίμα από τον ανθό των καλύτερων νεαρών σκακιστών μας.

 

Ντίρλης Νικόλαος,

Από το Γραφείο Τύπου

 

 

 

 

2 σχόλια


  • stat

    Συγχαρητήρια στους δημιουργούς του blog και της σελίδας της διοργάνωσης!
    Πολύ καλή δουλειά παιδιά!
    Να έχετε πάντα την ίδια διάθεση, να προσφέρετε τα καλύτερα, για όλα τα παιδιά που ασχολούνται με το ωραίο αυτό άθλημα!
    Καλή επιτυχία στη διοργάνωση!

    December 15, 2012
  • maria

    Μπράβο παιδιά!
    Παρακολούθησα από κοντά την 1η αγωνιστική και εντυπωσιάστηκα από την όλη εικόνα της διοργάνωσης .
    Ωραίες και ενδιαφέρουσες παρτίδες , καλό κλίμα και ξεκούραστη παρακολούθηση, στην αίθουσα που αναμεταδίδονται οι παρτίδες.
    Συνεχίστε , μας αρέσει!

    December 15, 2012

Σχολιάστε


Όνομα*

Email*

Website

Το σχολίο σας*

Αποστολη σχολιου

© Copyright Πανελλήνια Ομαδικά Πρωταθλήματα Παίδων Κορασίδων 2012