Κεντρική σελίδα | Ιστορία | Ειδήσεις | Κανονισμοί | Καλεντάρι | Βαθμοί ELO | Ενώσεις - Σωματεία | Σχολικό Σκάκι | Επικοινωνία

22ο ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αριθ. Πρωτ.72902 /5-2-2003

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Η ΕΣΟ προκηρύσσει το 22ο Διασυλλογικό Κύπελλο Ελλάδας για το 2003.

2. ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε τρεις φάσεις:

α. Περιφερειακά Κύπελλα
β. Μπαράζ
γ. Τελική φάση

Τα περιφερειακά Κύπελλα θα διεξαχθούν με ευθύνη των Ενώσεων/Τοπικών Επιτροπών και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 28/9/2003. Επίσης ευθύνη των Ενώσεων/Τοπικών Επιτροπών είναι ο ορισμός του αγωνιστικού προγράμματος. Ο πρωταθλητής κάθε Ένωσης/Τοπικής Επιτροπής ανακηρύσσεται Κυπελούχος Ένωσης/Τοπικής Επιτροπής.

Τα μπαράζ (στη πρώτη φάση θα συμμετάσχουν οι 12 Κυπελούχοι των Ενώσεων/Τοπικών Επιτροπών και στη προημιτελική φάση (8 ομάδες) η Πρωταθλήτρια και η Κυπελούχος ομάδα του 2002), θα διεξαχθούν στις εξής ημερομηνίες: Κυριακή 5-10-2003 και Κυριακή 26-10-2003.

Ως Πρωταθλητής του διασυλλογικού πρωταθλήματος Α’Εθνικής κατηγορίας δικαίωμα συμμετοχής στην φάση των 8 ομάδων έχει ο Α.Ο. “ΚΥΔΩΝ” ΧΑΝΙΩΝ, ο οποίος κατέκτησε και το διασυλλογικό κύπελλο του 2002. Τη δεύτερη θέση πρόκρισης στη φάση των 8 ομάδων παίρνει ο Σ.Ο. ΚΑΒΑΛΑΣ ως “φιναλίστ” του τελικού του κυπέλλου.

Η τελική φάση (final four) θα διεξαχθεί σε δύο αγωνιστικές (Σάββατο 22-11-2003 και Κυριακή 23-11-2003).

Ώρα έναρξης των αγώνων ορίζεται η 11:00 (Κυριακές).

3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στους αγώνες έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλα τα σωματεία που είναι μέλη της ΕΣΟ. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται με έγγραφο του σωματείου που πρέπει να φθάσει στην αρμόδια Ένωση/Τοπική Επιτροπή. Μαζί με τη δήλωση συμμετοχής τα σωματεία πρέπει να γνωστοποιήσουν στην αρμόδια Ένωση/Τοπική Επιτροπή και τη διεύθυνση του αγωνιστικού χώρου που θα χρησιμοποιήσουν για τους εντός έδρας αγώνες.

Οι ομάδες που προκρίνονται απευθείας στην φάση των 8 ομάδων (Α.Ο. “ΚΥΔΩΝ” ΧΑΝΙΩΝ και Σ.Ο. ΚΑΒΑΛΑΣ) πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στη ΕΣΟ μέχρι την Δευτέρα 29/9/2003. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δηλώσουν τον κοινοτικό και τον μη κοινοτικό αλλοδαπό σκακιστή που έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν.

4. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΩΝ

Η σύνθεση των ομάδων είναι τετραμελής. Κάθε σωματείο μπορεί να χρησιμοποιήσει με οποιαδήποτε σειρά 4 σκακιστές ανεξάρτητα από δυναμικότητα, φύλλο και ηλικία Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας θεωρημένο το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα. Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Τ. και Υγείας κάθε αθλητή. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.Τ. και Υγείας πριν την έναρξη των αγώνων.
Όλα τα σωματεία ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα κοινοτικό σκακιστή η δήλωση του οποίου θα γίνεται πριν την έναρξη των περιφερειακών κυπέλλων των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών και σύμφωνα με τις αντίστοιχες προκηρύξεις. Διευκρινίζεται ότι κοινοτικοί θεωρούνται και οι σκακιστές-υπήκοοι των χωρών που είναι υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η συμφωνία προσχώρησής τους θα υπογραφεί τον Απρίλιο 2003. Οι χώρες αυτές είναι: Κύπρος, Μάλτα, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Σλοβενία και Σλοβακία.
Τα σωματεία της Α’ Εθνικής Κατηγορίας που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν και μη κοινοτικό αλλοδαπό σκακιστή θα πρέπει να το αναφέρουν στη δήλωση συμμετοχής τους παραθέτοντας και το ονοματεπώνυμο του συγκεκριμένου σκακιστή. Η δήλωση αυτή θα ισχύει για όλα τα Διασυλλογικά Πρωταθλήματα Ελλάδας του 2003.

5. ΧΡΩΜΑΤΑ

Η ομάδα που παίζει “εντός έδρας” έχει τα λευκά στην 1η και 3η σκακιέρα και η ομάδα “εκτός έδρας” έχει τα λευκά στη 2η και 4η σκακιέρα αντίστοιχα.


6. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε δύο (2) ώρες για κάθε σκακιστή, για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Ο σκακιστής που θα υπερβεί τον παραπάνω χρόνο σκέψης θα μηδενίζεται. Οι αγώνες διεξάγονται σύμφωνα με τους Κανονισμούς της FIDE Quickplay Finish.

7. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ

Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε ήττα χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι). Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 3,5 πόντους (σκορ 3,5-0).

8. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες γίνονται με απλό σύστημα νοκ-άουτ και η νικήτρια ομάδα κάθε αγώνα προκρίνεται στον επόμενο γύρο. Οι τέσσερις ομάδες που θα προκύψουν μετά από τα μπαράζ θα αγωνιστούν στην τελική φάση (final four) του Κυπέλλου σε χώρο που θα ορίσει η ΕΣΟ.

9. ΙΣΟΠΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το εξής κριτήριο (κριτήριο Βερολίνου): Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 4 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 3 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 2 μονάδες, νίκη στην 4η σκακιέρα δίνει 1 μονάδα. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’όψιν. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.

10. ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

Αν η συνάντηση του “Τελικού” του Κυπέλλου λήξει ισόπαλη τότε μετά από 10λεπτο διάλειμμα διεξάγεται επαναληπτικός αγώνας με 15 λεπτά χρόνο σκέψης για κάθε παίκτη για όλη την παρτίδα (με κανονισμούς παρτίδας μπλιτς). Αν και η επαναληπτική συνάντηση λήξει ισόπαλη μετά από νέο 15λεπτο διάλειμμα διεξάγεται νέα συνάντηση με 15 λεπτά χρόνο σκέψης κ.ο.κ. Στην πρώτη επαναληπτική συνάντηση λευκά στην 1η και 3η σκακιέρα έχει η ομάδα που έπαιξε στις σκακιέρες αυτές με τα μαύρα στην κανονική συνάντηση. Στην δεύτερη επαναληπτική συνάντηση τα χρώματα αντιστρέφονται και πάλι. κ.ο.κ. Στις συναντήσεις αυτές οι ομάδες αγωνίζονται με την ίδια σύνθεση που έπαιξαν στην αρχική συνάντηση. Οι επαναληπτικές συναντήσεις συνεχίζονται μέχρις ότου μια ομάδα αναδειχθεί νικήτρια. Τα ίδια ισχύουν και για την συνάντηση για την 3η θέση (μικρός τελικός).

11. ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΜΑΔΩΝ

Τα ζευγάρια προκύπτουν με κατευθυνόμενη επιλογή όπου αυτό υπαγορεύεται από οικονομικούς, γεωγραφικούς και άλλους λόγους αλλιώς με ελεύθερη κλήρωση. Τα ζευγάρια προκύπτουν με ελεύθερη κλήρωση στα μπαράζ και στο final four, ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις. Οι κληρώσεις των Περιφερειακών Κυπέλλων γίνονται με ευθύνη της αρμόδιας Ένωσης/Τοπικής Επιτροπής.

12. ΚΛΗΡΩΣΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Στον πρώτο γύρο οι ομάδες “εντός έδρας” καθορίζονται με κλήρωση. Στους επόμενους γύρους ακολουθείται διαδικασία εξισορρόπησης χρωμάτων στην πρώτη σκακιέρα όπως στο Ελβετικό σύστημα. Σε περίπτωση ίδιας διαδοχής χρωμάτων διενεργείται κλήρωση.

13. ΗΜΕΡΑ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Η κλήρωση για κάθε αγωνιστική (Κυριακή) θα γίνεται την αμέσως προηγούμενη Τρίτη στα γραφεία της Ένωσης/Τοπικής Επιτροπής και ώρα 13:00 παρουσία εκπροσώπων. Σε περίπτωση ενδιάμεσων γύρων η κλήρωση θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο την αμέσως προηγούμενη Δευτέρα.

14. ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Οποιαδήποτε αίτηση για αλλαγή στο πρόγραμμα (διεξαγωγή του Αγώνα πριν την Κυριακή ή σε άλλη από την καθορισμένη ώρα) θα πρέπει να υποβάλλεται πριν από την κλήρωση των αγώνων με επαρκή αιτιολόγηση. Η έγκριση τέτοιας αίτησης γίνεται από την Εφορία Αγώνων της Ένωσης/Τοπικής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι για κανένα λόγο δεν είναι υποχρεωτική η έγκριση της από την Εφορία Αγώνων.

15. ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΜΑΔΩΝ

Προκειμένου να στρογγυλοποιείται ο αριθμός των ομάδων σε δύναμη του αριθμού 2 μπορεί να γίνει εξαίρεση από την κλήρωση αριθμού ομάδων.

16. ΕΔΡΑ FINAL FOUR

To final four θα διεξαχθεί σε έδρα που θα καθοριστεί με απόφαση της Εφορίας Αγώνων της ΕΣΟ η οποία είναι τελεσίδικη.

17. ΠΡΟΚΡΙΣΗ

Η ομάδα που προκρίθηκε στον επόμενο γύρο πρέπει υποχρεωτικά να γνωστοποιήσει με έγγραφο ή τηλεγράφημα της στην Ένωση/Τοππική Επιτροπή το αποτέλεσμα του αγώνα ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΜΕΣΑ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ. Παράλειψη τέτοιας έγγραφης ή τηλεγραφικής ειδοποίησης αποτελεί ΛΟΓΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ από την κλήρωση του επόμενου γύρου.

18. ΑΡΧΗΓΟΣ ΟΜΑΔΑΣ

Σε κάθε συνάντηση η ομάδα ορίζει έναν «Αρχηγό Ομάδας», που μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους παίκτες της, ο οποίος 15 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα παραδίνει γραπτά τη σύνθεση της ομάδας του στον διαιτητή της συνάντησης. Η σύνθεση που έχει ήδη παραδοθεί δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

19. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Σε κάθε συνάντηση ορίζεται διαιτητής από την Ένωση/Τοπική Επιτροπή, που συμπεριλαμβάνεται στον ισχύοντα Πίνακα Ενεργών Διαιτητών της ΕΣΟ. Στην περίπτωση μη εμφάνισης διαιτητή ορισμένου από την Ένωση/Τοπική Επιτροπή, για οποιονδήποτε λόγο, το εντός έδρας σωματείο είναι υπεύθυνο για τον ορισμό διαιτητή της συνάντησης.

20. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενστάσεις εναντίον των αποφάσεων του διαιτητή υποβάλλονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΣΟ. Το ύψος του παράβολου ορίζεται στα 90 Euro.

21. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Η ΕΣΟ θα συμμετάσχει στα έξοδα μετακίνησης και γενικά στις δαπάνες συμμετοχής των σωματείων (οδοιπορικά, διατροφή) από την φάση των μπαράζ.

22. ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Η κλήρωση θα γνωστοποιείται στα σωματεία από τον τύπο και από τη γραμματεία των Ένώσεων/Τοπικών Επιτροπών με ευθύνη των σωματείων
 

ΜΠΑΡΑΖ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ/ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑΣ 2002 – FINALIST ΤΕΛΙΚΟΥ ΚΥΠΕΛΟΥ 2002

 

5/10/2003

 

26/10/2003

 

22-23/11/2003

 

 

 

 

 

 

 

ΕΣΣΚΕΔΥΜ

ΕΣΣΑΜΘ

 

ΝΙΚΗΤΗΣ – Σ.Ο. ΚΑΒΑΛΑΣ

 

FINAL FOUR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΣΣΝΑ

ΤΕΣΣΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

ΝΙΚΗΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

 

FINAL FOUR

 

 

 

 

ΕΣΣΑΚ

ΤΕΣΣΑΛΜ

 

 

 

 

 

ΕΣΣΘΧ

ΤΕΣΣΘΕΣ

 

 

 

 

 

 

 

ΝΙΚΗΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

 

FINAL FOUR

 

 

 

 

ΕΣΣΠΕ

ΤΕΣΣΔΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΣΣΚ

ΤΕΣΣΑΙΓ

 

ΝΙΚΗΤΗΣ – Α.Ο. «ΚΥΔΩΝ» ΧΑΝΙΩΝ

 

FINAL FOUR

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ                ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΤΗΣ


copyright © 2003, All rights reserved. Powered by GALANIS SPORTS DATA