Κεντρική σελίδα | Ιστορία | Ειδήσεις | Κανονισμοί | Καλεντάρι | Βαθμοί ELO | Ενώσεις - Σωματεία | Σχολικό Σκάκι | Επικοινωνία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

36ο ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αριθ. Πρωτ. 81218/12-12-2006




1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

Στα Διασυλλογικά πρωταθλήματα Ελλάδας συμμετέχουν οι ομάδες των τριών εθνικών κατηγοριών (Α’ Εθνική, Β’ Εθνική και Γ’ Εθνική Κατηγορία) και των τοπικών κατηγοριών.

Στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας θα συμμετάσχουν 16 ομάδες και οι σχετικές λεπτομέρειες διεξαγωγής του θα ρυθμιστούν από τη συμπληρωματική προκήρυξη που θα εκδοθεί μετά την επιβεβαίωση συμμετοχής των δικαιούχων ομάδων (άρθρο 4 της παρούσας).

Τα υπόλοιπα Διασυλλογικά πρωταθλήματα θα γίνουν σε περιφερειακό επίπεδο (τρεις ευρείες περιφέρειες) και η διοργάνωσή τους ανατίθεται στις Ενώσεις/Τοπικές Επιτροπές. Οι αγώνες θα ρυθμιστούν από την Προκήρυξη της διοργανώτριας αρχής, η οποία θα πρέπει να συμβαδίζει με την παρούσα καθώς και με τον Κανονισμό Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων της Ε.Σ.Ο. Οι αγώνες των περιφερειακών πρωταθλημάτων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 31/09/2007.

Η αρχική κατάταξη των ομάδων για τα περιφερειακά πρωταθλήματα του 2007 προκύπτει από τα αποτελέσματα των Διασυλλογικών πρωταθλημάτων του 2006 όλων των κατηγοριών, όλης της χώρας.

Η παρούσα Γενική Προκήρυξη ισχύει για όλα τα διασυλλογικά πρωταθλήματα που διοργανώνει η Ε.Σ.Ο. και για όλες τις προκριματικές φάσεις που αναλαμβάνουν οι Ενώσεις και οι Τοπικές Επιτροπές (Κ.Ε.Δ.).

2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Το πρόγραμμα των αγώνων καθώς και η κατανομή των ομάδων σε ομίλους για το διασυλλογικό πρωτάθλημα Α’ Εθνικής Κατηγορίας θα ανακοινωθεί στη σχετική συμπληρωματική προκήρυξη.

Για τα υπόλοιπα διασυλλογικά πρωταθλήματα που θα γίνουν σε περιφερειακό επίπεδο, η κατανομή των ομάδων σε κατηγορίες και ομίλους καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα θα καθορίζονται από τις αντίστοιχες προκηρύξεις των διοργανωτριών Ενώσεων/Τοπικών Επιτροπών.

Μεταβολή του προγράμματος και ειδικότερα αναβολή αγώνων μπορεί να γίνει μόνο για πολύ σημαντικό λόγο. Ειδικά για το διασυλλογικό πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας τη σχετική απόφαση παίρνει το Δ.Σ. της ΕΣΟ ή εξουσιοδοτημένο όργανο (Εφορεία Αγώνων, Διευθυντής Αγώνων κλπ).

3. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ

Τα διασυλλογικά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών σε όλη τη χώρα διεξάγονται βάσει του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 23/11/1999) καθώς και βάσει των τροποποιήσεων και συμπληρώσεων αυτού.

3.1 Οι αγώνες διεξάγονται σύμφωνα με τους Κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ και με τις ερμηνευτικές διατάξεις της Επιτροπής Κανονισμών της FIDE, της Τεχνικής Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΣΟ (Κ.Α. άρθρο 1.22)

3.2 Τα θέματα που δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό Αγώνων ή άλλους Κανονισμούς ρυθμίζονται από την προκήρυξη των αγώνων (Κ.Α. άρθρο 1.23).

3.3 Ερμηνεία ή συμπλήρωση των διατάξεων του Κανονισμού γίνεται από το ΔΣ της ΕΣΟ, μέσα στο πνεύμα των Κανονισμών. Οι ερμηνείες ή συμπληρώσεις ισχύουν μέχρι τη Γενική Συνέλευση όπου ενσωματώνονται στους Κανονισμούς όπως έχουν ή με τροποποιήσεις (Κ.Α. άρθρο 1.24).

3.4 Το ΔΣ της ΕΣΟ διοργανώνει όλα τα πρωταθλήματα βάσει προκηρύξεων που εκδίδονται δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες (συμπληρωματικές προκηρύξεις μέχρι και δύο ημέρες) πριν από την έναρξη των αγώνων. Στις προκηρύξεις αυτές θα αναφέρονται όλα τα τεχνικά θέματα των πρωταθλημάτων και ότι άλλο κρίνει σκόπιμο το ΔΣ. Οι προκηρύξεις, με την έκδοσή τους, θα αποτελούν μέρος του Κανονισμού Αγώνων και θα έχουν ισχύ μιας (1) αγωνιστικής περιόδου (Κ.Α. άρθρο 2).

3.5 Για κάθε διοργάνωση που γίνεται με την έγκριση της ΕΣΟ, θα πρέπει η εκάστοτε διοργανώτρια αρχή να περιλαμβάνει στις προκηρύξεις των αγώνων της διαδικασίες αντίστοιχες με όσα προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό Κ.Α. άρθρο 2.1).

4. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

α) Α’ ΕΘΝΙΚΗ
Οι δηλώσεις συμμετοχής για τα σωματεία της Α’ Εθνικής κατηγορίας πρέπει να κατατεθούν στα γραφεία της ΕΣΟ μέχρι και τις 30/03/2007 Εάν κάποιο σωματείο δεν δηλώσει συμμετοχή η κενή θέση δεν αναπληρώνεται. Η δήλωση συμμετοχής ισοδυναμεί με πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της προκήρυξης και πρέπει να συνοδεύεται από υπογραφές των αρμοδίων και τη σφραγίδα του σωματείου. Επιτρέπεται η δήλωση συμμετοχής μέσω FAX.


β) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
Για όλα τα υπόλοιπα περιφερειακά πρωταθλήματα οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται όπως ορίζουν οι σχετικές προκηρύξεις των διοργανωτών.

5. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Όπως προβλέπει το άρθρο 5, “ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99).

Συμπληρωματικά διευκρινίζονται τα παρακάτω:
5.1 Για να αγωνισθούν οι σκακιστές ενός σωματείου πρέπει να είναι παρόντες τουλάχιστον οι μισοί + ένας. Στην αντίθετη περίπτωση, λειτουργούν τα χρονόμετρα τους χωρίς να έχουν δικαίωμα να παίξουν κίνηση μέχρι να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός παρόντων.
5.2 Μηδενίζονται μετά πάροδο μιας ώρας από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του παιχνιδιού, όλοι οι παίκτες που δεν έχουν προσέλθει στον αγωνιστικό χώρο. Αν δεν έχουν προσέλθει οι μισοί + ένας τουλάχιστον από μία ομάδα, τότε μηδενίζεται ολόκληρη η ομάδα και εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (άρθρο 3.3.1). Στην περίπτωση αυτή κενές θεωρούνται οι σκακιέρες των παικτών που δεν έχουν παρουσιασθεί στην σκακιέρα που αγωνίζονται..
5.3 Αν ένα σωματείο δεν έχει παραδώσει στο διαιτητή τη σύνθεση του μέχρι την καθορισμένη ώρα για την έναρξη των αγώνων, τίθενται σε λειτουργία τα χρονόμετρα των σκακιστών του χωρίς αυτοί να έχουν δικαίωμα να αγωνισθούν πριν δοθεί η σύνθεση.
5.4 Πριν από την καθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα, ο διαιτητής ελέγχει τις συνθέσεις των ομάδων, με την προϋπόθεση oτι ο διαιτητής παρέλαβε τις συνθέσεις τουλάχιστον τριάντα λεπτά πριν από την ώρα έναρξης. Αν η σύνθεση παραδοθεί στο διαιτητή με καθυστέρηση, οι παίκτες του υπεύθυνου σωματείου θα χρεωθούν στα χρονόμετρά τους τον αντίστοιχο χρόνο της τυχόν καθυστέρησης στην έναρξη των αγώνων.
5.5 Μετά τον έλεγχο του διαιτητή ή και παράλληλα ασκείται υποχρεωτικά ο ίδιος έλεγχος και από τους αρχηγούς των δύο ομάδων.
5.6 Ο διαιτητής και οι δύο αρχηγοί, πριν την έναρξη των αγώνων, υπογράφουν υποχρεωτικά στο Φύλλο Αγώνος αποδεχόμενοι τον έλεγχο της νομιμότητας συμμετοχής των παικτών και κανονικότητας της σύνθεσης των ομάδων και δεσμεύουν τα σωματεία τους επί των θεμάτων που επικύρωσαν με την υπογραφή τους. Εάν κάποιος αρχηγός ομάδας αρνηθεί να υπογράψει τότε μηδενίζεται η ομάδα του και εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του κανονισμού.
5.7 Δεν αρχίζουν οι αγώνες πριν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι νομιμότητας συμμετοχής και κανονικότητας της σύνθεσης από τον Διαιτητή και τους αρχηγούς των ομάδων..
5.8 Αν για οποιονδήποτε λόγο και πριν την έναρξη των αγώνων , διαπιστωθεί αντικανονικότητα συμμετοχής ή σύνθεσης, το υπαίτιο σωματείο καλείται να αποκαταστήσει αμέσως την αντικανονικότητα σε βάρος του χρόνου των συγκεκριμένων σκακιέρων.
5.9 Ο διαιτητής δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση την συμμετοχή παίκτη που:
5.9.1 Δεν έχει προσκομίσει το Δελτίο του Αθλητικής Ιδιότητας και Υγείας Αθλητή. Το δελτίο αυτό θεωρείται κανονικό αν φέρει όλες τις σχετικά προβλεπόμενες υπογραφές και σφραγίδες ιατρού και σωματείου.
5.9.2 Δεν είναι στη σκακιέρα που προβλέπεται από τη σύνθεση των ομάδων.
5.10 Τα σωματεία δεν έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης επί θεμάτων αντικανονικής συμμετοχής και σύνθεσης εάν δεν έχει γίνει ανάλογη μνεία στο Φύλλο Αγώνος πριν την έναρξη των αγώνων.
5.11 Μετά την έναρξη των αγώνων ουδεμία ποινή επιβάλλεται για λόγους νομιμότητας συμμετοχής των αθλητών και κανονικότητας της σύνθεσης των ομάδων.
5.12 Καταργείται η παράγραφος 2.11.2 του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων και κατά συνέπεια αίρεται το αυτοδίκαιο της επιβολής βαθμολογικών ποινών από την διοργανώτρια αρχή για θέματα αντικανονικότητας σύνθεσης των ομάδων.


6. ΑΡΧΗΓΟΙ ΟΜΑΔΩΝ

Όπως προβλέπει το άρθρο 6, “ΑΡΧΗΓΟΙ ΟΜΑΔΩΝ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99).

7. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Όπως προβλέπει το άρθρο 7, “ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99).

8. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενάντια σε απόφαση του διαιτητή ασκείται ένσταση σύμφωνα με την προκήρυξη των αγώνων και τα άρθρα 1.26 μέχρι 1.28 του Κανονισμού Αγώνων της ΕΣΟ .
Προκειμένου για διασυλλογικά πρωταθλήματα που διοργανώνονται με το συγκεντρωτικό σύστημα ένσταση ενάντια σε απόφαση του διαιτητή ασκείται από το ενδιαφερόμενο Σωματείο αμέσως μετά τη λήξη της υπόψη συνάντησης και μέσα σε 30 λεπτά. Αν το πρόγραμμα προβλέπει δύο αγωνιστικές την ίδια ημέρα τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη της υπόψη συνάντησης. Σε αγώνες που διεξάγονται μια φορά την εβδομάδα ένσταση μπορεί να υποβληθεί μέσα σε 24 ώρες από τη λήξη των αγώνων.

Για το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής το παράβολο της ένστασης ορίζεται στο ύψος των 90 Euro και μπορεί να κατατίθεται είτε απευθείας στο λογαριασμό όψεως της ΕΣΟ αριθ. 080/480580-13 Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, Υποκατάστημα Σταδίου 38, είτε με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο (όπως ταχυδρομική επιταγή, κατάθεση στα γραφεία της ΕΣΟ κλπ.) είτε στο Διευθυντή Αγώνων.
Καθήκοντα “Διευθυντή Αγώνων” με την έννοια των άρθρων 1.21-1.25 του Κανονισμού Αγώνων ασκεί το Δ.Σ. της ΕΣΟ (ή εξουσιοδοτημένο φυσικό/νομικό πρόσωπο).

Για τα περιφερειακά πρωταθλήματα των Ενώσεων/Τοπικών Επιτροπών ισχύουν τα παραπάνω εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις αντίστοιχες προκηρύξεις των διοργανωτών.

9. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Όπως προβλέπει το άρθρο 11, “ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΡΟΣ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99).

10. ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Η σύνθεση των ομάδων της Α’ Εθνικής κατηγορίας για το 2007 θα είναι 12μελής:

- 1η – 5η σκακιέρα, γενικές σκακιέρες
- 6η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία γυναικών
- 7η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία νεανίδων (κάτω των 18 ετών ),
- 8η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία κορασίδων (κάτω των 16 ετών ),
- 9η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία νέων-νεανίδων (κάτω των 18 ετών
- 10η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παίδων-κορασίδων (κάτω των 16 ετών ),
- 11η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παίδων- κορασίδων (κάτω των 14 ετών ),
- 12η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παμπαίδων-παγκορασίδων (κάτω των 12 ετών)


Τα Τοπικά και Περιφερειακά Πρωταθλήματα του 2007 θα διεξαχθούν με συνθέσεις που καθορίζονται με αποφάσεις των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών. Ειδικά τα πρωταθλήματα που οδηγούν σε προκρίσεις για την Α΄ Εθνική θα διεξαχθούν υποχρεωτικά με την 12μελή σύνθέση που ισχύει για τα πρωταθλήματα της Α’ Εθνικής.

Οι αγώνες μπαράζ του 2007 μεταξύ των ομάδων των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών που διεκδικούν άνοδο στη Α’ Εθνική γίνονται υποχρεωτικά με τη προαναφερόμενη 12μελή σύνθεση της Α’ Εθνικής.

Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας θεωρημένο το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα. Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Τ. και Υγείας κάθε αθλητή. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.T. και Υγείας Αθλητή πριν την έναρξη των αγώνων.

Όλα τα σωματεία, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα κοινοτικό σκακιστή η δήλωση του οποίου θα γίνεται πριν την έναρξη των περιφερειακών πρωταθλημάτων των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών και σύμφωνα με τις αντίστοιχες προκηρύξεις.


Για λόγους ίσης αντιμετώπισης των ομάδων που αγωνίζονται στα περιφερειακά πρωταθλήματα των Ενώσεων και Τ.Επιτροπών και προκριθούν στα μπαράζ για την άνοδο στην Α’Εθνική, δίνεται το δικαίωμα στις ομάδες που δεν χρησιμοποίησαν κοινοτικούς σκακιστές, παρότι τους είχαν δηλώσει ή αν δεν είχαν δηλώσει καθόλου, να τους δηλώσουν ή να τους αντικαταστήσουν με νέα δήλωση που μπορεί να γίνει αποκλειστικά στη γραμματεία της ΕΣΟ, με κοινοποίηση στη αρμόδια Ένωση/Τ.Επιτροπή μέχρι τις 28/5/2007.

Τα σωματείο της Α’ Εθνικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο πρωτάθλημα μόνο όσους αθλητές και αθλήτριες (εκτός των αλλοδαπών) ανήκουν στη δύναμή τους μέχρι και τις 30/03/2007. Πέραν αυτών των αθλητών οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο νέο-εγγεγραμμένους αθλητές (όχι αθλητές από μεταγραφές).


Όπως προβλέπεται στο άρθρο 2.12.1 του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων στους Αγώνες της Α’ Εθνικής Κατηγορίας και μόνο στις «γενικές» σκακιέρες (όχι στις «αναπτυξιακές»), επιτρέπεται επιπλέον και η χρήση ενός αλλοδαπού σκακιστή ανεξαρτήτου χώρας προέλευσης.

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 8/7/2000 ορίζονται παράβολα συμμετοχής ανά αγωνιστική περίοδο, για τους αλλοδαπούς σκακιστές που υπάγονται στην παραπάνω παράγραφο σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο βαθμό αξιολόγησής τους στους διεθνείς πίνακες της FIDE ως εξής:

 

ΕΛΟ FIDE

ΠΑΡΑΒΟΛΟ

Μέχρι 2400

90 Euro

2401-2500

120 Euro

2501-2600

150 Euro

2601-2700

180 Euro

2701-2800

210 Euro

κ.ο.κ.


Του παραπάνω παραβόλου εξαιρούνται οι αλλοδαποί που σύμφωνα με τους πίνακες της FIDE ανήκουν στην δύναμη της Ε.Σ.Ο. και αγωνίζονται με την Ελληνική σημαία. Σε περίπτωση που και οι δύο αλλοδαποί σκακιστές σωματείου Α’ Εθνικής είναι κοινοτικοί και έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν μόνο στις «γενικές» σκακιέρες, τότε η υποχρέωση καταβολής παραβόλου αφορά τον σκακιστή με τον υψηλότερο βαθμό αξιολόγησης στους τρέχοντες πίνακες ΕΛΟ της FIDE.

Τα σωματεία της Α’ Εθνικής που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αλλοδαπούς σκακιστές, κοινοτικούς ή μη, θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή του μέχρι τις 28/05/2007 με ταυτόχρονη κατάθεση του αντίστοιχου παραβόλου συμμετοχής είτε απευθείας στο λογαριασμό όψεως της ΕΣΟ αριθ. 080/480580-13 Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, Υποκατάστημα Σταδίου 38, είτε με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο (όπως ταχυδρομική επιταγή, κατάθεση στα γραφεία της ΕΣΟ κλπ.). Μη εμπρόθεσμη καταβολή του παραβόλου αφαιρεί το δικαίωμα συμμετοχής του αλλοδαπού σκακιστή. Η δήλωση αλλοδαπών σκακιστών, κοινοτικών ή μη, είναι δεσμευτική για όλη τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και για όλες τις διασυλλογικές διοργανώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή σε διασυλλογικούς αγώνες αλλοδαπών σκακιστών κοινοτικών ή μη, δεσμεύει τα σωματεία μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου για όλες τις διασυλλογικές διοργανώσεις της ΕΣΟ
.

Για την κατάταξη των αθλητών και αθλητριών στις γενικές σκακιέρες ισχύουν όσα προβλέπονται στον Κανονισμό Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99) άρθρο 2.2.2.

Οι σκακιστές που ανήκουν σε Ομοσπονδία άλλης χώρας, είτε αγωνίζονται ως αλλοδαποί-κοινοτικοί, είτε ως ομογενείς, κατατάσσονται στη σειρά σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο βαθμό αξιολόγησης τους στους διεθνείς πίνακες ΕΛΟ της FIDE. Αυτό ισχύει ακόμα και αν στο παρελθόν είχαν αξιολογηθεί στους Εθνικούς πίνακες ΕΛΟ.

Ειδικά για την Α’ Εθνική όλοι οι σκακιστές και σκακίστριες (Έλληνες και αλλοδαποί) που αγωνίζονται στις γενικές σκακιέρες (1η έως και 5η) κατατάσσονται σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:
α) Διεθνής βαθμός αξιολόγησης (με βάση το πιο πρόσφατο διεθνή πίνακα αξιολόγησης της FIDE), κατά φθίνουσα σειρά.
β) Επί ίδιου διεθνούς βαθμού αξιολόγησης ο διεθνής τίτλος Μετρ (κατά τη σειρά τίτλων GM, IM, FM, WGM, WIM, WFM, και μόνο για τους τίτλους αυτούς).
γ) Επί κοινού τίτλου, ο αριθμός παρτίδων, από τον πιο πρόσφατο διεθνή πίνακα αξιολόγησης της FIDE, κατά φθίνουσα σειρά.
δ) Επί ίσων όλων των ανωτέρω κριτηρίων, ο αριθμός Μητρώου Αθλητή στα μητρώα της ΕΣΟ (προηγείται ο μικρότερος αριθμός μητρώου)
.

Ορίζεται ρητά ότι, σε περίπτωση που εγκριθεί από τη Γ.Γ.Α. η πρόταση της ΕΣΟ για την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά στη συμμετοχή κοινοτικών, αλλοδαπών και ομογενών στα πρωταθλήματα της Ομοσπονδίας, θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2008).

11. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Όπως προβλέπει το άρθρο 4, “ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99).

Ειδικά για τους αγώνες στην Α’ Εθνική κατηγορία, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της FIDE τροποποιείται η παράγραφος 4.1.1 ως εξής:

« Ο χρόνος σκέψης είναι, για κάθε παίκτη, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο παίκτης, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης».

Στην περίπτωση χρησιμοποίησης κλασικών (αναλογικών) χρονομέτρων ο παραπάνω χρόνος σκέψης θα είναι 2 ώρες για την ολοκλήρωση της παρτίδας για κάθε παίκτη.
\
12. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Όπως προβλέπει το άρθρο 3, “ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99).

Eιδικά για το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής Κατηγορίας για οργανωτικούς λόγους (τελετή λήξης, αναχώρηση ομάδων) το άρθρο 3 παράγραφος 1 του κανονισμού διασυλλογικών πρωταθλημάτων τροποποιείται ως εξής:

Α’ ΦΑΣΗ
(Α) 12.1. Η τελική κατάταξη στους ομίλους της Α’ Φάσης καθορίζεται κατά σειρά με τα εξής κριτήρια:
(Α) 12.1.1. Βαθμοί
(Α) 12.1.2. Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων.
(Α) 12.1.3. Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων που έχουν δώσει οι ομάδες στην Α’ Φάση.
(Α) 12.1.4. Κατά σειρά, οι συνολικοί πόντοι σε όλους τους αγώνες της Α’ Φάσης, της 1ης σκακιέρας, της 2ης σκακιέρας, της 3ης σκακιέρας, κ.ο.κ.
(Α) 12.1.5. Αν μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων έχουμε ξανά ισοβαθμία δύο ομάδων τότε θα γίνει αγώνας «ξαφνικού θανάτου» (sudden death game) οι κανόνες του οποίου ορίζονται ως εξής:
Αγώνας με χρόνο σκέψης 5 λεπτά ανά σκακιστή (τα χρώματα καθορίζονται με κλήρωση). Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το κριτήριο Βερολίνου: Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 12 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 11 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 10 κ.ο.κ. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψη. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.
(Α) 12.1.6. Αν μετά την εφαρμογή των κριτηρίων (Α) 12.1.1 εώς 12.1.4 έχουμε ξανά ισοβαθμία τριών ή τεσσάρων ομάδων, διεξάγεται τουρνουά με σύστημα πουλ απλών συναντήσεων και χρόνο σκέψης 5 λεπτά ανά σκακιστή (τα χρώματα καθορίζονται με κλήρωση) έως ότου εξαλειφθεί η ισοβαθμία.

Β’ ΦΑΣΗ
(Β) 12.1. Η τελική κατάταξη στους ομίλους της Β’ Φάσης καθορίζεται κατά σειρά με τα εξής κριτήρια:
(Β) 12.1.1. Βαθμοί
(Β) 12.1.2. Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων. (υπολογίζεται και το αποτέλεσμα του αγώνα που μεταφέρουν οι ομάδες από την Α’ Φάση).
(Β) 12.1.3. Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων που έχουν δώσει οι ομάδες στην Β’ Φάση (υπολογίζεται και το αποτέλεσμα του αγώνα που μεταφέρουν οι ομάδες από την Α’ Φάση).
(Β) 12.1.4. Εάν, μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων στην Β’ Φάση των αγώνων, υπάρξει ισοβαθμία μεταξύ 2 ομάδων στην 1η και 2η θέση, τότε για την ανάδειξη του πρωταθλητή θα γίνει ειδικός αγώνας με αντίστροφα χρώματα από ότι στον αγώνα της κανονικής περιόδου (Α’ ή Β’ Φάση) και χρόνο σκέψης 15 λεπτά για κάθε σκακιστή. Το ίδιο θα ισχύσει και στη περίπτωση ισοβαθμίας 2 ομάδων στη 13 η και 14η θέση για την παραμονή στην κατηγορία ή τον υποβιβασμό αντίστοιχα.
(Β) 12.1.5. Στην περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος των αγώνων μπαράζ που περιγράφονται στο (Β) 12.1.4 καθώς και σε περίπτωση ισοβαθμίας περισσότερων των 2 ομάδων για την ανάδειξη του πρωταθλητή και για τον υποβιβασμό ή την παραμονή τότε θα ισχύσουν τα επόμενα κριτήρια:
(Β) 12.1.6. Κατά σειρά, οι συνολικοί πόντοι σε όλους τους αγώνες της Β’ Φάσης, της 1ης σκακιέρας, της 2ης σκακιέρας, της 3ης σκακιέρας, κ.ο.κ. (υπολογίζεται και το αποτέλεσμα του αγώνα που μεταφέρουν οι ομάδες από την Α’ Φάση).
(Β) 12.1.7. Αν και μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων έχουμε ξανά ισοβαθμία τότε θα γίνει τουρνουά αγώνων νοκ άουτ «ξαφνικού θανάτου» (sudden death game) οι κανόνες του οποίου ορίζονται ως εξής:

Αγώνας με χρόνο σκέψης 5 λεπτά ανά σκακιστή (τα χρώματα καθορίζονται με κλήρωση). Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το κριτήριο Βερολίνου: Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 12 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 11 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 10 κ.ο.κ. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψη. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.

13. ΑΝΟΔΟΣ - ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

Από την Α’ Εθνική Κατηγορία υποβιβάζονται στα Περιφερειακά πρωταθλήματα οι τρεις τελευταίες ομάδες.

Από κάθε ευρεία περιφέρεια (άρθρο 9.5 του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων) προκρίνονται τρεις ομάδες που ανεβαίνουν στην Α’ Εθνική κατηγορία και οι οποίες προκύπτουν ως εξής:

Περιφέρεια Αττικής
Η Πρωταθλήτρια Β΄ Εθνικής της ΕΣΣΝ Αττικής

Περιφέρεια Βόρειας Ελλάδας
(Την ευθύνη διοργάνωσης των αγώνων έχει το Περιφερειακό Συντονιστικό ¨Οργανο της Βόρειας Ελλάδας).
1ο Μπαράζ: Πρωταθλήτρια Β’ Εθνικής της ΕΣΣ Ανατ.Μακεδονίας Θράκης με Πρωταθλήτρια Β’ Εθνικής της ΕΣΣ Κεντροδυτικής Μακεδονίας.
2ο Μπαράζ: Νικητής του 1ου Μπαράζ με Πρωταθλήτρια Β’ Εθνικής της ΕΣΣ Θεσ/κης - Χαλκιδικής.
Περιφέρεια Υπόλοιπης Ελλάδας
Η ώρα έναρξης των αγώνων είναι στις 11:00 π.μ.
Για τον καθορισμό του «εντός έδρας» σωματείου (1η σκακιέρα με λευκά) ισχύει η εναλλαγή «χρώματος» με βάση τον 1ο γύρο των μπαράζ της Περιφέρειας Υπόλοιπης Ελλάδας του 2006. (αποφ. ΔΣ 11.6.2005)

Μετά τον 2ο γύρο γίνεται εξισορρόπηση χρωμάτων με βάση του κανόνες του ελβετικού συστήματος. Κλήρωση χρωμάτων γίνεται μόνο στην περίπτωση απόλυτης ταύτισης της χρωματικής ιστορίας.

1ος ΓΥΡΟΣ - ΚΥΡΙΑΚΗ 07/10/2007
(Στην έδρα των σωματείων).
1ο Μπαράζ: Πρωταθλήτρια Β’ Εθνικής της ΤΕΣΣ Ανατ. Στερεάς (ΛΕΥΚΑ) με
Πρωταθλήτρια Β’ Εθνικής της ΤΕΣΣ Θεσσαλίας (ΜΑΥΡΑ).
2ο Μπαράζ: Πρωταθλήτρια Β’ Εθνικής της ΕΣΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΛΕΥΚΑ) με Πρωταθλήτρια Β’ Εθνικής της ΤΕΣΣ Αιγαίου (ΜΑΥΡΑ).
3ο Μπαράζ: Πρωταθλήτρια Β’ Εθνικής της ΤΕΣΣ Δυτικής Ελλάδας (ΛΕΥΚΑ) με Πρωταθλήτρια Β’ Εθνικής της ΕΣΣ Πελοποννήσου (ΜΑΥΡΑ).

2ος ΓΥΡΟΣ - ΣΑΒΒΑΤΟ 13/10/2007
(Στην Αθήνα)
4ο Μπαράζ: Νικητής του 1ου Μπαράζ με Νικητή του 2ου Μπαράζ.
5ο Μπαράζ: Νικητής του 3ου Μπαράζ με Πρωταθλήτρια Β’ Εθνικής της ΕΣΣ Κρήτης.

3ος ΓΥΡΟΣ - ΚΥΡΙΑΚΗ 14/10/2007
(Στην Αθήνα)
6ο Μπαράζ: Νικητής του 4ου Μπαράζ με Νικητή του 5ου Μπαράζ.


 

ΚΥΡΙΑΚΗ 07/10/2007

 

ΣΑΒΒΑΤΟ

 13/10/2007

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 14/10/2007

 

ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ Α’ ΕΘΝΙΚΗ

 

 

 

 

 

 

 

ΤΕΣΣΑΣ (Λ)

 

 

 

 

 

 

 

(1)

ΝΙΚΗΤΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΕΣΣΘ (Μ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(4)

ΝΙΚΗΤΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΣΣ ΠΕΡΙΦ. ΠΕΛ. (Λ)

 

 

 

 

 

 

 

(2)

ΝΙΚΗΤΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΕΣΣΑΙΓ (Μ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(6)

ΝΙΚΗΤΗΣ

 

 

 

 

 

 

ΤΕΣΣΔΕ (Λ)

 

 

 

 

 

 

 

(3)

ΝΙΚΗΤΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΣΣΠ (Μ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(5)

ΝΙΚΗΤΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΣΣΚ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Λ) = ΛΕΥΚΑ, (Μ) = ΜΑΥΡΑ

Ανεβαίνει στην Α’ Εθνική ο νικητής του 6ου μπαράζ.

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το εξής κριτήριο (κριτήριο Βερολίνου): Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 12 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 11 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 10 μονάδες κ.ο.κ. Νίκη στην 12η σκακιέρα δίνει 1 μονάδα. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα. (αποφ. ΔΣ 18.09.2005)

Εάν σε κάποια Ένωση/Τοπική Επιτροπή δεν υπάρχει ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός ομάδων (4 ομάδες/διπλές συναντήσεις) για τη διεξαγωγή πρωταθλήματος Εθνικής κατηγορίας, τότε ο πρωταθλητής της συγκεκριμένης Ένωσης/Τοπικής Επιτροπής μπορεί να αγωνισθεί στα μπαράζ για άνοδο στην Α’ Εθνική Κατηγορία. Σ’ αυτή την περίπτωση ελάχιστη προϋπόθεση είναι ότι έδωσε τουλάχιστον 2 αγώνες σε τοπικό επίπεδο και θα αγωνισθεί στα μπαράζ με την προβλεπόμενη, από το άρθρο 10 της παρούσας, σύνθεση.

Η κατάταξη των ομάδων σε όλες τις κατηγορίες, εθνικές και τοπικές γίνεται μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου.



 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
   
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ 


 

Eπιστροφή στην αρχή της σελίδας  •  Επιστροφή στη σελίδα των Προκηρύξεων

copyright © 2003, All rights reserved. Powered by GALANIS SPORTS DATA