ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 2011

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ-ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2011 (ΜΕΧΡΙ 20 ΕΤΩΝ)

Αριθ. Πρωτ. 87722/11.10.2010

 

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει το 43ο Πανελλήνιο Ατομικό  Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών και το 34ΟΠανελλήνιο Ατομικό  Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών για σκακιστές και σκακίστριες μέχρι 20 ετών που έχουν γεννηθεί από την 1/1/1991 και μετά και έχουν έγκυρο Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας της ΕΣΟ.

 

2. ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΔΙΑΚΡΙΝΟΜΕΝΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

Ο νέος αθλητικός νόμος 3708/08.10.2008 (ΦΕΚ 210/ΤΕΥΧΟΣ Α’/8.10.2008) προβλέπει στο άρθρο 18 παράγραφος 8 παροχές σε διακρινόμενους αθλητές. Ειδικότερα, στην παρ. 8 υποπεριπτώσεις 10) α,β,γ προβλέπονται παροχές για τους 3 πρώτους νικητές των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων Νέων Ανδρών – Γυναικών μέχρι των 20 ετών .

 

3. ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

Τα πρωταθλήματα θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις:

 

Α. Περιφερειακά Πρωταθλήματα ΕΣΣ Ν. Αττικής και ΕΣΣ Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής.

Β. Τελικοί Αγώνες.   

 

Την ευθύνη διοργάνωσης των περιφερειακών πρωταθλημάτων Αττικής και Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής έχουν οι ΕΣΣΝΑ και ΕΣΣΘΧ αντίστοιχα. Τα περιφερειακά πρωταθλήματα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2010. Οι προαναφερόμενες Ενώσεις είναι επίσης υπεύθυνες για την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων καθώς και για το καθορισμό όλων των λεπτομερειών (σύστημα, πρόγραμμα αγώνων, προθεσμίες δηλώσεων συμμετοχής, ορισμός διαιτητών κλπ.) των περιφερειακών πρωταθλημάτων τους. Οι αντίστοιχες προκηρύξεις θα πρέπει να αποστέλλονται στην ΕΣΟ πριν την έναρξη των περιφερειακών πρωταθλημάτων.

Οι σκακιστές και σκακίστριες συμμετέχουν υποχρεωτικά στο πρωτάθλημα της Ένωσης ή της Τοπικής Επιτροπής στην οποία ανήκει το σωματείο τους. Ειδικά για τις παρακάτω περιπτώσεις ισχύουν τα εξής (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 21.10.2006):

Σκακιστές και σκακίστριες που έχουν μεταγραφεί με «υποσχετική» θα αγωνίζονται υποχρεωτικά στα προκριματικά των Ενώσεων-ΤΕ που ανήκει το σωματείο από το οποίο προέρχονται και στο οποίο θα επιστρέψουν με τη λήξη της υποσχετικής.

Σκακιστές και σκακίστριες που μεταγράφηκαν με «ελεύθερη» μεταγραφή θα αγωνίζονται υποχρεωτικά στα προκριματικά της Ένωσης-ΤΕ που ανήκει το νέο τους σωματείο.

Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελεί η περίπτωση αθλητών που μετακομίζουν μόνιμα σε άλλη περιοχή ενώ συνεχίζουν να αγωνίζονται στο παλιό τους σωματείο. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν μετά από έγγραφο αίτημά τους να αγωνισθούν στα προκριματικά της Ένωσης-ΤΕ που κατοικούν.

Διευκρινίζεται ότι αθλητής που αγωνίστηκε στα προκριματικά πρωταθλήματα μίας Ένωσης/Τοπ. Επιτροπής δεν μπορεί να αγωνιστεί στα προκριματικά του ίδιου πρωταθλήματος κάποιας  άλλης περιοχής. Επίσης αθλητής που μεταγράφηκε σε Ένωση/Τ.Επιτροπή που έχει ήδη διεξαγάγει τα προκριματικά της μπορεί να αγωνιστεί στα προκριματικά πρωταθλήματα της Ένωσης/Τ.Επιτροπής που ανήκει το παλιό  του σωματείο.

 

4. ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ:

ΕΣΣΝ Αττικής 12 (τουλάχιστον 3 κορίτσια), ΕΣΣΘΧ 8 (τουλάχιστον 2 κορίτσια).

 

5. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι Ενώσεις & Τοπικές Επιτροπές πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να δηλώσουν τη συμμετοχή όλων των σκακιστών και σκακιστριών της περιοχής τους μέχρι και τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2010 στη Γραμματεία της ΕΣΟ με παράλληλη κοινοποίηση στους συν-διοργανωτές (αν υπάρχουν).

 

Ειδικά η ΕΣΣΝ Αττικής και η ΕΣΣ Θεσ/κης – Χαλκιδικής στο έντυπο  δήλωσης συμμετοχής θα πρέπει να συμπεριλάβουν, α) τους σκακιστές και σκακίστριες που προκρίθηκαν από τα πρωταθλήματά τους, β) τους σκακιστές και σκακίστριες που δικαιούνται απευθείας συμμετοχή στους τελικούς αγώνες και γ) όσους άλλους επιθυμούν να συμμετάσχουν και γίνουν δεκτοί, με την υποχρέωση να καταβάλουν στην Γραμματεία της ΕΣΟ ή στο λογαριασμό ταμιευτηρίου Αριθ. 080/480580-13 που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα, παράβολο 30 Euro εφόσον έχουν αγωνιστεί στους προκριματικούς ή παράβολο 60 Euro εφόσον δεν αγωνίσθηκαν σε αυτούς. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν στην ΕΣΟ αντίγραφο της σχετικής κατάθεσης απ΄ όπου θα προκύπτουν τα ονόματα των αγωνιζομένων. ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής. Οι προαναφερόμενες Ενώσεις μαζί με τη δήλωση συμμετοχής των παραπάνω αθλητών υποχρεούνται να στείλουν μέχρι τις 19-12-2010 τα αποτελέσματα των περιφερειακών προκριματικών πρωταθλημάτων της περιοχής τους. Η μη έγκαιρη αποστολή των αποτελεσμάτων καθιστά άκυρη τη δήλωση συμμετοχής των αθλητών.

 

Η συμμετοχή στην τελική φάση για τους σκακιστές και σκακίστριες των υπόλοιπων ενώσεων και τ. επιτροπών είναι ελεύθερη.

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 1.30 του κανονισμού αγώνων για σκακιστή-τρια που θα αποχωρήσει αδικαιολόγητα από το πρωτάθλημα ή θα παρακωλύσει την ομαλή διεξαγωγή του, η ΕΣΟ θα αποκλείσει τη συμμετοχή του-της από το επόμενο πανελλήνιο  νεανικό πρωτάθλημα που έχει δικαίωμα να αγωνιστεί.

 

 

6. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ

Το σύστημα των αγώνων θα ορισθεί με βάση των αριθμό συμμετοχών και σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

2

Ματς 4 Παρτίδων

3-4

Κυκλικό σύστημα (πουλ) διπλών παρτίδων

5-10

Κυκλικό σύστημα (πουλ)

11-19

Ελβετικό 7 γύρων

?20

Ελβετικό 9 γύρων

 

 

7. ΤΟΠΟΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ

Οι τελικοί αγώνες θα καθορισθούν με συμπληρωματική προκήρυξη.

 

Οι 5 πρώτοι της τελικής κατάταξης του κάθε πρωταθλήματος θα επιδοτηθούν από την ΕΣΟ με το ποσό των 200 € έκαστος με την προϋπόθεση ότι κατοικούν εκτός των ορίων του Νομού στον οποίο διεξάγονται οι αγώνες.

 

8. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε παίκτη, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο παίκτης, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.

Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

 

Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.6 FIDE Laws of Chess).

 

9. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ 

Ο Διευθυντής Αγώνων θα ορισθεί από το ΔΣ της ΕΣΟ και οι διαιτητές από την Κ.Ε.Δ.

 

10. ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ 

 

Για ελβετικό σύστημα

α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).

β) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων)

γ) Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

δ) Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).

 

Για κυκλικό σύστημα (round robin)

α) Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

β) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).

γ) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων.

 

Αν μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων για κυκλικό σύστημα, διατηρείται η ισοβαθμία ανάμεσα σε 2 συμμετέχοντες, σε κάποια από τις 3 πρώτες θέσεις, τότε θα γίνει διπλός αγώνας μπαράζ  μεταξύ των ισόβαθμων (τα χρώματα του 1ου αγώνα καθορίζονται με κλήρωση), με χρόνο σκέψης 5 λεπτά και επαύξηση 3 δευτερολέπτων ανά κίνηση για κάθε σκακιστή.

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα διεξαχθεί αγώνας «ξαφνικού θανάτου», κατά τα πρότυπα των κανονισμών που ισχύουν για το παγκόσμιο κύπελλο της FIDE, με χρόνο σκέψης 5 λεπτά για τα λευκά και 4 λεπτά για τα μαύρα. Μετά την 60η κίνηση υπάρχει επαύξηση 3 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για κάθε σκακιστή. Ο καθορισμός του χρώματος (λευκά ή μαύρα) γίνεται με κλήρωση (ο νικητής της κλήρωσης επιλέγει χρώμα). Αν και αυτός ο αγώνας λήξει ισόπαλος, για την άρση της ισοβαθμίας νικητής ανακηρύσσεται ο σκακιστής-στρια που αγωνίστηκε με τα μαύρα   Αν μετά την εφαρμογή των κριτηρίων α,β και γ προκύψει ισοβαθμία σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των 3 πρώτων, οι αθλητές ανακηρύσσονται ισόβαθμοι.

 

11. ΑΝΑΒΟΛΕΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 1.25 του Κανονισμού Αγώνων, δεν επιτρέπεται, καταρχήν, η αναβολή αγώνων ή η συνέχεια μιας παρτίδας που διακόπηκε. Το αρχικό πρόγραμμα των αγώνων πρέπει να τηρείται. Εξαιρέσεις μπορεί να γίνουν σε ειδικές περιπτώσεις, ύστερα από έγκαιρη αίτηση του ενδιαφερόμενου και αιτιολογημένη απόφαση του διευθυντή αγώνων. Οι ειδικές περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ασθένεια οπωσδήποτε διαπιστωμένη από διαπιστευμένο γιατρό των αγώνων, αντικειμενική αδυναμία μετάβασης στο χώρο διεξαγωγής κ.α. Στα οξέα γενικά νοσήματα που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, αρκεί η πιστοποίηση από ιδιώτη γιατρό με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού της ΕΣΟ και σε περίπτωση διαφωνίας των δύο γιατρών η βεβαίωση δευτεροβάθμιου οργάνου, όπως είναι οι Υγειονομικές Επιτροπές, Κρατικά και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. Για τους περιφερειακούς αγώνες μπορεί να ορίζεται διαπιστευμένος γιατρός. Τις σχετικές αλλαγές στο Πρόγραμμα ανακοινώνει ο διευθυντής αγώνων και η απόφαση του θεωρείται τελεσίδικη.

 

12. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Υποβάλλονται έως και 30 λεπτά μετά τη λήξη του γύρου. Αν το πρόγραμμα προβλέπει δύο αγωνιστικές την ίδια μέρα τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη της υπόψη παρτίδας. Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων που θα ορίσει το ΔΣ της ΕΣΟ.

Το παράβολο ορίζεται στα 90 € και μπορεί να κατατεθεί στο διευθυντή ή στον επικεφαλής διαιτητή των αγώνων.

 

13. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ

 

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

Κυριακή       02 Ιανουαρίου   2011

Άφιξη συμμετεχόντων

Δευτέρα       03 Ιανουαρίου   2011

Κληρώσεις

14:30

Δευτέρα       03 Ιανουαρίου   2011

Τελετή Έναρξης

16:00

Δευτέρα       03 Ιανουαρίου   2011

1ος Γύρος

16:30

Τρίτη           04 Ιανουαρίου   2011

2ος Γύρος

09:30

Τρίτη           04 Ιανουαρίου   2011

3ος Γύρος

16:30

Τετάρτη       05 Ιανουαρίου   2011

4ος Γύρος

16:30

Πέμπτη        06 Ιανουαρίου   2011

5ος Γύρος

09:30

Πέμπτη        06 Ιανουαρίου   2011

6ος Γύρος

16:30

Παρασκευή   07 Ιανουαρίου   2011

7ος Γύρος

16:30

Σάββατο       08 Ιανουαρίου   2011

8ος Γύρος

16:30

Κυριακή       09 Ιανουαρίου   2011

9ος Γύρος

09:30

Κυριακή       09 Ιανουαρίου   2011

Τελετή Λήξης – Αναχώρηση συμμετεχόντων

15:30

 

 

 

 

 

14. ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ

Ο πρωταθλητής του 44ου Πανελλήνιου Ατομικού  Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών και η πρωταθλήτρια  του 34ου Πανελλήνιου Ατομικού  Πρωταθλήματος Νέων Γυναικών προκρίνονται για τα αντίστοιχα Πανελλήνια Ατομικά πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών του 2012.

 

15. ΓΕΝΙΚΑ

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ