ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ, ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 2018

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΕΦΗΒΩΝ-ΝΕΑΝΙΔΩΝ 2018 (ΜΕΧΡΙ 18 ΕΤΩΝ)

Αριθ. Πρωτ.   99278/30.11.2017

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

ΕΦΗΒΩΝ-ΝΕΑΝΙΔΩΝ 2018

(ΜΕΧΡΙ 18 ΕΤΩΝ)

  1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ
  • Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει το 21ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Εφήβων και 20ο Πανελλήνιο Ατομικό  Πρωτάθλημα Νεανίδων για σκακιστές και σκακίστριες μέχρι 18 ετών που έχουν γεννηθεί από την 1/1/2000 και μετά.
  1. ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
    • Οι τελικοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο χρονικό διάστημα από 2 έως 8 Ιανουαρίου 2018 στα Χανιά, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, οδός Ανδρέα Παπανδρέου (πρώην Δημοκρατίας) 70, με συν-διοργανωτές  τη Σκακιστική Ακαδημία Χανίων,  τον Δήμο Χανίων και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
  1. ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΔΙΑΚΡΙΝΟΜΕΝΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ
    • Ο αθλητικός νόμος 4115/30.01.2013 (ΦΕΚ 24/ΤΕΥΧΟΣ Α’/30.1.2013) προβλέπει στο άρθρο 38 παράγραφος 1 και 2 παροχές για τους 3 πρώτους νικητές των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων Εφήβων – Νεανίδων μέχρι των 18 ετών .
  1. ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ
    • Τα πρωταθλήματα θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις:

Α. Περιφερειακά Πρωταθλήματα Ενώσεων – Τοπικών Επιτροπών.

Β. Τελικοί Αγώνες.   

  • Την ευθύνη διοργάνωσης των περιφερειακών πρωταθλημάτων έχουν οι Ενώσεις και οι Τοπικές Επιτροπές. Τα περιφερειακά πρωταθλήματα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2017. Οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές είναι επίσης υπεύθυνες για την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων καθώς και για το καθορισμό όλων των λεπτομερειών (σύστημα, πρόγραμμα αγώνων, προθεσμίες δηλώσεων συμμετοχής, ορισμός διαιτητών κλπ.) των περιφερειακών πρωταθλημάτων. Οι αντίστοιχες προκηρύξεις θα πρέπει να αποστέλλονται στην ΕΣΟ πριν την έναρξη των περιφερειακών πρωταθλημάτων.
  • Οι σκακιστές και σκακίστριες συμμετέχουν υποχρεωτικά στο πρωτάθλημα της Ένωσης ή της Τοπικής Επιτροπής στην οποία ανήκει το σωματείο τους. Ειδικά για τις παρακάτω περιπτώσεις ισχύουν τα εξής (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 21.10.2006):
  • Σκακιστές και σκακίστριες που έχουν μεταγραφεί με «υποσχετική» θα αγωνίζονται υποχρεωτικά στα προκριματικά των Ενώσεων-ΤΕ που ανήκει το σωματείο από το οποίο προέρχονται και στο οποίο θα επιστρέψουν με τη λήξη της υποσχετικής.
  • Σκακιστές και σκακίστριες που μεταγράφηκαν με «ελεύθερη» μεταγραφή θα αγωνίζονται υποχρεωτικά στα προκριματικά της Ένωσης-ΤΕ που ανήκει το νέο τους σωματείο.
  • Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελεί η περίπτωση αθλητών που μετακομίζουν μόνιμα σε άλλη περιοχή ενώ συνεχίζουν να αγωνίζονται στο παλιό τους σωματείο. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν μετά από έγγραφο αίτημά τους να αγωνισθούν στα προκριματικά της Ένωσης-ΤΕ που κατοικούν.
  • Διευκρινίζεται ότι αθλητής που αγωνίστηκε στα προκριματικά πρωταθλήματα μίας Ένωσης/Τοπ. Επιτροπής δεν μπορεί να αγωνιστεί στα προκριματικά του ίδιου πρωταθλήματος κάποιας άλλης περιοχής. Επίσης αθλητής που μεταγράφηκε σε Ένωση/Τ.Επιτροπή που έχει ήδη διεξαγάγει τα προκριματικά της μπορεί να αγωνιστεί στα προκριματικά πρωταθλήματα της Ένωσης/Τ.Επιτροπής που ανήκει το παλιό  του σωματείο.
  • Για τη συμμετοχή απαιτείται έγκυρο Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας της ΕΣΟ.
  1. ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ
    • Οι θέσεις πρόκρισης των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών ορίζονται σύμφωνα με τον επόμενο πίνακα.
Α/Α ΕΝΩΣΕΙΣ – ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΥΝΟΛΟ
1 ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 6
2 ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 4
3 ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ 2
4 ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ / ΘΡΑΚΗΣ 2
5 ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡ. & ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2
6 ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚ, ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΡΙΦ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2
7 ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2
8 Τ.Ε. ΣΚΑΚ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2
9 Τ.Ε. ΣΚΑΚ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2
10 Τ.Ε. ΣΚΑΚ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ 2
11 Τ.Ε. ΣΚΑΚ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2
  ΣΥΝΟΛΟ 28
  • Κάθε ένωση ή Τοπική Επιτροπή μπορεί να επιμερίσει τις θέσεις πρόκρισης, ΜΕΤΑΞΎ ΑΓΟΡΙΏΝ ΚΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙΏΝ, σύμφωνα με τις αγωνιστικές της ανάγκες.
  • Απευθείας πρόκριση δικαιούνται οι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες των αντίστοιχων πανελλήνιων πρωταθλημάτων του 2017, στην ίδια κατηγορία εφόσον το επιτρέπει το όριο ηλικίας. Αλλά και οι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες των πανελλήνιων πρωταθλημάτων παίδων – κορασίδων μέχρι 16 χρόνων του 2017 που λόγω ηλικίας δεν μπορούν να αγωνισθούν στα πρωταθλήματα παίδων – κορασίδων του 2018. Σε περίπτωση μη συμμετοχής των πρωταθλητών ή πρωταθλητριών του 2017  λόγω άρνησης ή λόγω ορίου ηλικίας οι θέσεις θα περιέρχονται στις Ενώσεις και στις Τοπικές Επιτροπές στις οποίες ανήκαν οι συγκεκριμένοι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες κατά το έτος 2017. Το σύνολο των θέσεων των πρωταθλητών και πρωταθλητριών 2017 μπορεί να είναι 2 + 2.
  • Εάν κάποιος πρωταθλητής-τρια συμμετάσχει στους προκριματικούς αγώνες αυτομάτως χάνει το δικαίωμα απευθείας πρόκρισης και η θέση πρόκρισης εκχωρείται στην Ένωση – Τοπική επιτροπή στην οποία ανήκει.
  • Το γενικό σύνολο των προκριμένων από όλες τις θέσεις μπορεί να είναι 32.
  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
    • Οι Ενώσεις & Τοπικές Επιτροπές πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να δηλώσουν τη συμμετοχή όλων των σκακιστών και σκακιστριών της περιοχής τους μέχρι και την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017 στη Γραμματεία της ΕΣΟ (info@chessfed.gr), με παράλληλη κοινοποίηση στους συνδιοργανωτές (email: info@chaniachess.gr – fax : 28210-55088).
    • Στο έντυπο δήλωσης συμμετοχής θα πρέπει να συμπεριληφθούν, α) οι σκακιστές και σκακίστριες που προκρίθηκαν από τα πρωταθλήματα των περιοχών τους, β) οι σκακιστές και σκακίστριες που δικαιούνται απευθείας συμμετοχή στους τελικούς αγώνες και γ) όσοι άλλοι επιθυμούν να συμμετάσχουν και γίνουν δεκτοί, με την υποχρέωση –μόνον για τους τελευταίους- να καταβάλουν στο λογαριασμό της ΕΣΟ: Εθνική Τράπεζα  080/480580-13, παράβολο 30 Ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν στην ΕΣΟ, με κοινοποίηση στους συν-διοργανωτές, αντίγραφο της σχετικής κατάθεσης απ΄ όπου θα προκύπτουν τα ονόματα των αγωνιζομένων.
    • Οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές μαζί με τη δήλωση συμμετοχής των παραπάνω αθλητών υποχρεούνται να στείλουν μέχρι τις 22-12-2017 τα αποτελέσματα των περιφερειακών προκριματικών πρωταθλημάτων της περιοχής τους. Η μη έγκαιρη αποστολή των αποτελεσμάτων καθιστά άκυρη τη δήλωση συμμετοχής των προκριμένων αθλητών.
    • Σύμφωνα με την Α8/22.01.2011 απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ δίνεται το δικαίωμα να συμμετέχουν οι νεαροί κύπριοι σκακιστές στα Πανελλήνια Νεανικά Ατομικά Πρωταθλήματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν εγγραφεί νόμιμα σε ελληνικό αθλητικό σωματείο που ανήκει στη δύναμη της ΕΣΟ. (σημειώνεται ότι οι Κύπριοι σκακιστές δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν επισήμως την Ελλάδα στα αντίστοιχα  Πανευρωπαϊκά ή Παγκόσμια Πρωταθλήματα )
    • Σύμφωνα με πάγια απόφαση της ΕΣΟ (ΔΣ07.2007) από το 2008 ισχύει ότι ο πρωταθλητής κάθε κατηγορίας επιλέγει πρώτος το αντίστοιχο  πρωτάθλημα (παγκόσμιο ή πανευρωπαϊκό) στο όποιο επιθυμεί ν’ αγωνιστεί και ο δεύτερος μπορεί να αποδεχθεί το πρωτάθλημα που απομένει. Σε περίπτωση άρνησης οποιουδήποτε εκ των δύο πρώτων γίνεται αναπλήρωση με βάση την κατάταξη του πανελλήνιου πρωταθλήματος μέχρι και την 5η θέση. Η ΕΣΟ διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίσει διαφορετικά κατά περίπτωση.
    • Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 1.30 του κανονισμού αγώνων, για σκακιστή-τρια που θα αποχωρήσει αδικαιολόγητα από το πρωτάθλημα ή θα παρακωλύσει την ομαλή διεξαγωγή του, η ΕΣΟ θα αποκλείσει τη συμμετοχή του-της από τα επόμενα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα. Συγκεκριμένα θα αποκλειστεί η συμμετοχή τους από τα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών (8-10-12-14-16 και 20 ετών) του 2018 (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 28/3/2015).
    • Διευκρινίζεται ότι, αιτιολογημένα αιτήματα για εξαίρεση από την κλήρωση του τελευταίου γύρου θα γίνουν δεκτά μόνο αν κατατεθούν πριν την έναρξη του 2ου γύρου.
    • Επισημαίνεται επίσης ότι όσοι αποχωρούν αδικαιολόγητα από τα προκριματικά της ένωσης – τ. επιτροπής που αγωνίζονται, χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής, ακόμα και με τη καταβολή του προβλεπόμενου παραβόλου, στην τελική φάση. Οι ενώσεις και τοπικές επιτροπές είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν εγγράφως την ΕΣΟ για τις αιτιολογημένες αποχωρήσεις αθλητών από τα προκριματικά τους. Σε αντίθετη περίπτωση η Ομοσπονδία θα θεωρεί τις αποχωρήσεις αδικαιολόγητες με όλες τις συνέπειες που προβλέπονται από την παρούσα προκήρυξη (απόφαση  ΔΣ ΕΣΟ 19.3.2017).
  1. ΔΙΑΜΟΝΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
    • Η διαμονή, διατροφή και μετακίνηση όλων των συμμετεχόντων θα γίνει με ευθύνη και δαπάνη των ιδίων.
    • Για όσους ενδιαφέρονται οι συνδιοργανωτές έχουν εξασφαλίσει ειδικές προσφορές σε ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης. Ενδεικτικά αναφέρονται οι τιμές για το ξενοδοχείο «ΝΕΦΕΛΗ» http://www.nefelihotel.com

23 € την ημέρα ανά άτομο, με πρωινό για διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο ή

20 € την ημέρα ανά άτομο, με πρωινό για διαμονή σε τρίκλινο δωμάτιο.

  • Όλα τα δωμάτια στο ξενοδοχείο «ΝΕΦΕΛΗ» είναι φωτεινά με ιδιωτικό μπάνιο, μπαλκόνι, τηλεόραση, mini bar, δωρεάν ασύρματο internet, πιστολάκι, air-condition, και υπηρεσία δωματίου.
  • Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα ξενοδοχεία (διαθεσιμότητα  – κρατήσεις δωματίων κλπ), μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Νικητάκη Μαρία, τηλ. 6942550221. Ειδικά για το ξενοδοχείο «ΝΕΦΕΛΗ», με τον κο Βουγιουκαλάκη Γιώργο, τηλ. 28210 70007.
  • Οι συνδιοργανωτές προσφέρουν δωρεάν διαμονή στους τρεις πρώτους νικητές – νικήτριες με την προϋπόθεση ότι διαμένουν στα προτεινόμενα ξενοδοχεία.
  • Διευκρινίζεται ότι η παραμονή στα προτεινόμενα ξενοδοχείο δεν είναι υποχρεωτική.
  1. ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
    • Το σύστημα των τελικών αγώνων θα ορισθεί με βάση των αριθμό συμμετοχών και σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

 

2

Ματς 4 Παρτίδων
3-4 Κυκλικό σύστημα (πουλ) διπλών παρτίδων
5-10 Κυκλικό σύστημα (πουλ)
11-19 Ελβετικό 7 γύρων
≥20

Ελβετικό 9 γύρων

  • Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα γενική οδηγία της ΚΕΔ, ο αρχικός κατάλογος κατάταξης των συμμετεχόντων για τις ανάγκες της κλήρωσης, γίνεται με πρώτο κριτήριο το διεθνές ΕΛΟ – τίτλο και με δεύτερο κριτήριο το Εθνικό ΕΛΟ – τίτλο και στην συνέχεια αλφαβητικά με λατινικούς χαρακτήρες.
  1. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
    • Οι αγώνες στην τελική φάση θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 15 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.
    • Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.
    • Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).
    • Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις (άρθρο 9.1 FIDE Laws of Chess).
  1. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ
    • Διευθυντής Αγώνων και οι διαιτητές θα ορισθούν από την ΕΣΟ και θα ανακοινωθούν συμπληρωματικά.
  1. ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ
    • Σε περίπτωση ισοβαθμίας ακολουθούνται κριτήρια που προβλέπονται από τον Κανονισμό Αγώνων.  Συγκεκριμένα, όλες οι θέσεις καθορίζονται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια  άρσης ισοβαθμίας:
    • Για ελβετικό σύστημα

α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).

β) Το κριτήριο Μπούχολτζ cut-1 (βαθμοί αντιπάλων εξαιρουμένου του χαμηλότερου)

γ) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων)

δ) Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

  • Για κυκλικό σύστημα (roundrobin)

α) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισοβάθμων

β) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).

γ). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα

δ) Το σύστημα Κόγια (αριθμός βαθμών εναντίων αντιπάλων με ποσοστό > 50%)

  • Διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του Μπούχολτζ ή του Μπέργκερ θα γίνει εφαρμογή του “virtualopponent”.
  • Αγώνες μπαράζ.
    • Αν μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων, διατηρείται η ισοβαθμία ανάμεσα σε 2 συμμετέχοντες, σε κάποια από τις 3 πρώτες θέσεις, τότε θα γίνει διπλός αγώνας μπαράζ  μεταξύ των ισοβάθμων (τα χρώματα του 1ου αγώνα καθορίζονται με κλήρωση), με χρόνο σκέψης 7 λεπτά και επαύξηση 3 δευτερολέπτων ανά κίνηση για κάθε σκακιστή.
    • Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα διεξαχθεί αγώνας «ξαφνικού θανάτου», κατά τα πρότυπα των κανονισμών που ισχύουν για το παγκόσμιο κύπελλο της FIDE, με χρόνο σκέψης 6 λεπτά για τα λευκά και 5 λεπτά για τα μαύρα. Μετά την 60η κίνηση υπάρχει επαύξηση 3 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για κάθε σκακιστή. Ο καθορισμός του χρώματος (λευκά ή μαύρα) γίνεται με κλήρωση (ο νικητής της κλήρωσης επιλέγει χρώμα). Αν και αυτός ο αγώνας λήξει ισόπαλος, για την άρση της ισοβαθμίας νικητής ανακηρύσσεται ο σκακιστής-στρια που αγωνίστηκε με τα μαύρα. Αν μετά την εφαρμογή των κριτηρίων α,β και γ προκύψει ισοβαθμία σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των 3 πρώτων, οι αθλητές ανακηρύσσονται ισόβαθμοι.
    • Οι αγώνες μπαράζ πραγματοποιούνται το αργότερο 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση των παρτίδων των ενδιαφερομένων.
    • Όποιος δεν εμφανισθεί στους αγώνες μπαράζ μηδενίζεται.
  1. ΑΝΑΒΟΛΕΣ
    • Σύμφωνα με το άρθρο 1.25 του Κανονισμού Αγώνων, δεν επιτρέπεται, καταρχήν, η αναβολή αγώνων ή η συνέχεια μιας παρτίδας που διακόπηκε. Το αρχικό πρόγραμμα των αγώνων πρέπει να τηρείται. Εξαιρέσεις μπορεί να γίνουν σε ειδικές περιπτώσεις, ύστερα από έγκαιρη αίτηση του ενδιαφερόμενου και αιτιολογημένη απόφαση του διευθυντή αγώνων. Οι ειδικές περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ασθένεια οπωσδήποτε διαπιστωμένη από διαπιστευμένο γιατρό των αγώνων, αντικειμενική αδυναμία μετάβασης στο χώρο διεξαγωγής κ.α. Στα οξέα γενικά νοσήματα που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, αρκεί η πιστοποίηση από ιδιώτη γιατρό με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού της ΕΣΟ και σε περίπτωση διαφωνίας των δύο γιατρών η βεβαίωση δευτεροβάθμιου οργάνου, όπως είναι οι Υγειονομικές Επιτροπές, Κρατικά και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. Για τους περιφερειακούς αγώνες μπορεί να ορίζεται διαπιστευμένος γιατρός. Τις σχετικές αλλαγές στο Πρόγραμμα ανακοινώνει ο διευθυντής αγώνων και η απόφαση του θεωρείται τελεσίδικη.
  1. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
    • Υποβάλλονται έως και 30 λεπτά μετά τη λήξη του γύρου. Αν το πρόγραμμα προβλέπει δύο αγωνιστικές την ίδια μέρα τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη της υπόψη παρτίδας. Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων που θα οριστεί τη Τρίτη 2/1/2018 πριν την έναρξη των αγώνων.
    • Το παράβολο ορίζεται στα 50 € και μπορεί να κατατεθεί στο διευθυντή ή στον επικεφαλής διαιτητή των αγώνων.
  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ
    • Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

Δευτέρα        01 Ιανουαρίου 2018

Άφιξη συμμετεχόντων  
Τρίτη             02 Ιανουαρίου 2018 Κληρώσεις 13:00
Τρίτη             02 Ιανουαρίου 2018 Τελετή Έναρξης 15:45
Τρίτη             02 Ιανουαρίου 2018 1ος Γύρος 16:00
Τετάρτη         03 Ιανουαρίου 2018 2ος Γύρος 09:30
Τετάρτη         03 Ιανουαρίου 2018 3ος Γύρος 16:30
Πέμπτη          04 Ιανουαρίου 2018 4ος Γύρος 16:00
Παρασκευή    05 Ιανουαρίου 2018 5ος Γύρος 09:30
Παρασκευή    05 Ιανουαρίου 2018 6ος Γύρος 16.30
Σάββατο        06 Ιανουαρίου 2018 7ος Γύρος 16:00
Κυριακή         07 Ιανουαρίου 2018 8ος Γύρος 16:00
Δευτέρα         08 Ιανουαρίου 2018 9ος Γύρος 09:30
Δευτέρα         08 Ιανουαρίου 2018 Αγώνες Μπαράζ (*)
Δευτέρα         08 Ιανουαρίου 2018 Τελετή Λήξης – Αναχώρηση συμμετεχόντων

15:30

  • (*) Αν προκύψουν αγώνες μπαράζ θα πραγματοποιηθούν το αργότερο 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση των παρτίδων των ενδιαφερομένων χωρίς αναβολή.
  • Στην τελετή λήξης είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των 3 νικητών ανά πρωτάθλημα. Αθλητής-τρια που απουσιάζει αδικαιολόγητα από την τελετή λήξης θα χάνει τη θέση του και θα αναπληρώνεται από τον επόμενο-η στην κατάταξη. (Η αναπλήρωση δεν συνεπάγεται και απώλεια των παροχών που περιγράφονται στο άρθρο 3 της προκήρυξης).
  1. ΓΕΝΙΚΑ
    • Σε όλες τις πανελλήνιες διοργανώσεις που διεξάγονται σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η φωτογράφηση αθλητών μόνο από τον εξουσιοδοτημένο φωτογράφο της διοργάνωσης.
    • Το συγκεκριμένο φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα μόνο από την ΕΣΟ για την προβολή της διοργάνωσης και του αθλήματος γενικότερα. (απόφαση ΔΣ 19/9/2015).
    • Διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται στους θεατές η φωτογράφηση των αθλητών και αθλητριών τα πρώτα 5 λεπτά των αγώνων.
    • Η ΕΣΟ διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει έλεγχο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής υποβοήθησης (Anti cheating measures) σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες-συστάσεις της FIDE.
    • Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη, τα παραρτήματα της ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
     
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ   ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ