ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ.Σ.

ΑΘΗΝΑ 09.07.2014 ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

 

Αθήνα, 09.07.2014

 

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

 

Το ΔΣ της ΕΣΟ συνεδρίασε στις 02.07.2014 κατά τη διάρκεια του ομαδικού πρωταθλήματος Α΄ εθνικής κατηγορίας στο ξενοδοχείο Πόρτο Ρίο. Οι κυριότερες αποφάσεις είναι οι εξής:

1.      Επικυρώθηκαν τα πρακτικά προηγούμενων συνεδριάσεων.

 

2. Εγκρίθηκε το αίτημα του σωματείου «Αθλητική Ένωση Κοζάνης» για εγγραφή στην ΕΣΟ.

 

3. Προκηρύχθηκε τακτική Γενική Συνέλευση των σωματείων της Ομοσπονδίας με θέμα τον προϋπολογισμό του 2015, για την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 15.00΄ στα γραφεία της ΕΣΟ. Σε περίπτωση που δε θα υπάρχει η νόμιμη απαρτία (50%+1) στην παραπάνω ημερομηνία, η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 ημέρα Σάββατο και ώρα 11.00΄ στον ίδιο τόπο. Η παραμονή για την απαρτία στη ΓΣ της 26/9 καθορίσθηκε μέχρι την 15.30΄ .

 

4. Συζητήθηκε διεξοδικά η υπουργική οδηγία του π. υπουργού παιδείας και θρησκευμάτων κου Κ. Αρβανιτόπουλου για ένταξη του σκακιού στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του δημοτικού σχολείου. Το ΔΣ συγκρότησε επιτροπή με στόχο την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου, που σε συνεργασία με το ΥΠΑΙΘ θα προχωρήσει το πρόγραμμα στα δημοτικά σχολεία.  Την επιτροπή απαρτίζουν οι κ.κ. Γιώργος Μακρόπουλος, Στάθης Ευσταθόπουλος, Χρήστος Γκορίτσας, Βαγγέλης Βιδάλης, Παναγιώτης Δρεπανιώτης, Κώστας Χατζόπουλος, Γιάννης Αντωνιάδης, Επαμεινώνδας Φωκάς, Δημήτρης Ράμμος, Αναστάσης Τζούμπας, Κώστας Γιουβαντσιούδης.

 

5. Έγινε αναλυτική συζήτηση επί της πρότασης των κ.κ. Βιδάλη και Θεοδωρίδη για τα ομαδικά πρωταθλήματα. Ακολούθησε ψηφοφορία για τον διαχωρισμό των πρωταθλημάτων (σε γενικό, γυναικείο, και παιδικό/εφηβικό) και με πλειοψηφία 10 κατά, 4 υπέρ και 3 λευκά καταψηφίστηκε η πρόταση. Κατά πλειοψηφία, επίσης, με 8 υπέρ, 8 λευκά, 1 κατά, εγκρίθηκε η αλλαγή στις 2 σκακιέρες των κορασίδων από -14 και -16 που ισχύει σήμερα σε -16 και -20, με ισχύ για τα επόμενα 3 χρόνια κατ΄ ελάχιστο.

 

6. Η σύνθεση των εθνικών ομάδων που θα πάρουν μέρος στην 41η Σκακιστική Ολυμπιάδα, είναι η εξής:

ΑΝΔΡΕΣ                                                               ΓΥΝΑΙΚΕΣ

  1. Χριστόδουλος Μπανίκας                                   1. ΄Αννα-Μαρία Μπότσαρη
  2. Γιάννης Παπαϊωάννου                                      2. Κατερίνα Παυλίδου
  3. Δημήτρης Μαστροβασίλης                               3. Μαρίνα Μακροπούλου
  4. Στέλιος Χαλκιάς                                               4. Χαριτωμένη Μαρκαντωνάκη
  5. Θάνος Μαστροβασίλης                                                 5. Σταυρούλα Τσολακίδου

 

Συνοδοί-προπονητές Μιχ. Καλοσκάμπης, Σπ. Καπνίσης

 

7. Εγκρίθηκαν οι προκηρύξεις   για το 24ο Πανελλήνιο Ανοιχτό Ατομικό Πρωτάθλημα και το 17ο Πανελλήνιο Ανοιχτό Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών, που με προηγούμενη απόφαση του ΔΣ έχουν ενσωματωθεί στο δ.τ.  «ΙΣΘΜΙΑ 2014»  (Βραχάτι Κορινθίας 18-25/7/2014).

 

8. Σε ότι αφορά το οργανωτικό μέρος των πρωταθλημάτων στο Ρίο, διαπιστώθηκε ότι γενικά βελτιώθηκαν οι συνθήκες διεξαγωγής, καθώς αντιμετωπίστηκαν οι περισσότερες αδυναμίες που είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια

 

9. Το ΔΣ επικύρωσε την απόφαση του εφόρου αγώνων κ. Βιδάλη, στο θέμα που προέκυψε με τις προκρίσεις της ΤΕΣΣ Ανατολικής Στερεάς για τα πρωταθλήματα 8 έως 16 ετών και έχει ως εξής:

 

α. Σύμφωνα με την προκήρυξη της ΕΣΟ (αριθ. πρωτ.   93713/10-3-2014), άρθρο 4. ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ  «Κάθε ένωση ή τοπική επιτροπή μπορεί να καθορίσει τις θέσεις πρόκρισης ανά προκριματικό πρωτάθλημα σύμφωνα με τις αγωνιστικές της ανάγκες, με μόνο περιορισμό ότι το γυναικείο σκάκι θα πρέπει να απορροφήσει τουλάχιστον το 25% των θέσεων». Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημα της ΤΕΣΣΑΣ και να καλυφθεί από αγόρι και η 3η  θέση πρόκρισης που αντιστοιχεί σε κορίτσι.

 

β. Με δεδομένα ότι:

 

—Η προκήρυξη της ΤΕΣΣΑΣ (αριθ. πρωτ. 10, Λιβαδειά 18.02.2014) προέβλεπε ότι στη Λιβαδειά θα διεξαχθούν προκριματικοί αγώνες για τις κατηγορίες μέχρι 14 και μέχρι 16 ετών (κ. 14 -16)

—Για την κατηγορία μέχρι 12 ετών (κ.12) τα αντίστοιχα προκριματικά προκηρύχθηκαν και έγιναν στη Χαλκίδα

—Στο αρχείο με τα αποτελέσματα των αγώνων που έγιναν στη Λιβαδειά αλλά και στο σχετικό διαβιβαστικό που εστάλη από τον επικεφαλής διαιτητή κ. Σ. Δημόπουλο στις 09.06.2014 δεν αναφέρεται πουθενά συγχώνευση της κατηγορίας κ.12 στους αγώνες της Λιβαδειάς

—Η συμπληρωματική προκήρυξη της ΤΕΣΣΑΣ (με ημερομηνία 20.02.2014 χωρίς αριθ. πρωτ.), που αναφέρει την ενσωμάτωση της κατηγορίας κ.12 στο τουρνουά της Λιβαδειάς στάλθηκε στην ΕΣΟ στις 12.06.2014 μαζί με την αποστολή του 2ου αλλαγμένου αρχείου αποτελεσμάτων

 

δεν μπορεί να γίνει δεκτή θέση πρόκρισης για την κατηγορία κ.12 από τους συγκεκριμένους αγώνες της Λιβαδειάς.

γ. Δεν μπορεί να γίνει δεκτή πρόκριση αθλητή που δεν συμμετείχε σε προκριματικούς αγώνες, ούτε φυσικά νοείται προσθήκη συμμετέχοντα (με αλλαγή μάλιστα του συστήματος διεξαγωγής) μετά τη λήξη των αγώνων.

 

Με βάση τα παραπάνω γίνονται δεκτές οι προκρίσεις των:

1. Νικολάου Σπυρίδωνα ΑΜ ΕΣΟ 35168 (κατηγορία παίδων μέχρι 16) 1ος στα προκριματικά μέχρι 16 και 2. Λουκόπουλου Παναγιώτη Αθανασίου ΑΜ ΕΣΟ 40090 (κατηγορία παμπαίδων μέχρι 12) 1ος στα προκριματικά μέχρι 12.

Στην περίπτωση που τελικά κάποιο από τα κορίτσια, που έλαβαν μέρος στα προκριματικά, επιθυμεί να λάβει μέρος στην τελική φάση, η ΕΣΟ μπορεί να δεχθεί τη συμμετοχή και να της δοθεί η 3η θέση πρόκρισης.

 

10. Εγινε ενημέρωση και εγκρίθηκαν οι παρακάτω συμμετοχές αθλητών σε δτ στο εξωτερικό:

 

α. Γρηγοριάδης Αλέξανδρος, Γρηγοριάδης Μιχάλης, Σερεφίδου Δέσποινα, Καφετζή Αγγελική, Παπαδημητρίου Θανάσης, Μπαλόκας Δημήτρης, Κετζετζής Γιώργος, Εμμανουηλίδης Θανάσης, Παυλίδης Αντώνης, Μεγαλιός Κώστας, Karpos Open, ΠΓΔΜ 29/3-5/4, β. Τσίρος Νίκος, Τσίρος Φραγκίσκος-Βλάσης, Θεοδώρου Νίκος, 18ο International Neckar Open, Γερμανία 17-21/4, γ. Παρίσης Απόστολος, Τσακουρίδης Γιώργος, Paradiso Amateur Open, Λουγκάνο Ελβετίας 9-11/5, δ. Παυλίδης Αντώνης, Μάκκα Ιουλία, Σανδαλάκης ΄Αγγελος, Χριστοδούλου Παναγιώτης, δτ Ιasi Open, Ιάσιο Ρουμανίας 10-18/5, ε. Γκούμας Γιώργος, Ξυλογιαννόπουλος Αντώνης, Χριστοδουλάκη Αντωνία, Grand Europe Cup, Αλμπένα 1-9/6, στ. Γκούμας Γιώργος, Ξυλογιαννόπουλος Αντώνης, Grand Europe Cup, Golden Sands 10-18/6, ζ. Τζουβελέκης Γιάννης, δτ Open Teplice 2014, Τσεχία 14-22/6, η. Αβραμίδου Αναστασία, Τσολακίδου Σταυρούλα, Παυλίδου Αικατερίνη, Κουβάτσου Μαρία, πανευρωπαϊκό ατομικό πρωτάθλημα γυναικών,  Πλόβντιβ Βουλγαρίας 5-18/7, θ. Αβραμίδου Αναστασία, δτ γυναικών, Βράτσα Βουλγαρίας 21-27/7.

 

11.  Εγκρίθηκε η μετάφραση των νέων κανόνων σκακιού της FIDE που επιμελήθηκε η ΚΕΔ και τέθηκαν σε ισχύ από 01.07.2014. Η μετάφραση θα αναρτηθεί στο σχετικό υποσέλιδο της ΚΕΔ, στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας.