ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ.Σ.

30-06-2012 ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 03.07.2012

Το ΔΣ της ΕΣΟ στη συνεδρίαση της 30.06.2012 που έγινε στην Πάτρα στο ξενοδοχείο Porto Rio, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής, συζήτησε και πήρε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα.

1. Διαβάστηκαν και επικυρώθηκαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ της 28.04.2012 και τα πρακτικά της Εκτελεστικής Επιτροπής που συνεδρίασε στις 06.06.2012.

2. Προκηρύχθηκε η τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΣΟ με θέμα τον προϋπολογισμό του 2013 για την Παρασκευή 21.09.2012 και ώρα 15.00΄ στα γραφεία της ΕΣΟ.  Σε περίπτωση μη απαρτίας η ΓΣ θα γίνει το Σάββατο 22.09.2012 και ώρα 11.00΄ στον ίδιο τόπο.

3. Συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν τα αιτήματα των σωματείων α) Σκακιστική Ακαδημία Λαμίας και β) Αθλητικός Όμιλος Αγριάς Μαγνησίας «Άθλος» για εγγραφή στην ΕΣΟ.  Σχετικά με το αίτημα της Σκακιστικής Ακαδημίας Λαμίας να ενταχθεί στην «ΕΣΣΚΕ», το ΔΣ επιφυλάχθηκε και θα τονίσει στο σωματείο ότι ο εν λόγω φορέας δεν είναι αναγνωρισμένος ούτε από την ΕΣΟ ούτε από τις αθλητικές δικαστικές αρχές.  Το σωματείο θα ενταχθεί στον αγωνιστικό προγραμματισμό της περιοχής Αν. Στερεάς – Εύβοιας, της οποίας τα πρωταθλήματα διεξάγονται υπό την εποπτεία της ομοσπονδίας.

4. Σύμφωνα με το άρθρο 14 περ. β΄ του Κανονισμού Εγγραφών – Μεταγραφών, εγκρίθηκε το αίτημα μεταγραφής του σκακιστή Ιωάννη Αγγέλου από τον ΠΕΦΑΣ «Αριστοτέλης» Θηβών στον ΣΟ Θήβας.

5. Συζητήθηκαν τα αιτήματα των Σ. Γρίβα, Σκακιστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης «Ο Γαλαξίας» και Σκακιστικής Ακαδημίας Πτολεμαϊδας «Ο Σκακιστάκος» που ζητούν την έγκριση της ΕΣΟ για τη δημιουργία Σκακιστικής Ακαδημίας FIDE και την προώθηση των αιτημάτων τους στην Παγκόσμια Ομοσπονδία. Μετά από συζήτηση εγκρίθηκαν (με μία αποχή) τα προαναφερόμενα αιτήματα, με τη σημείωση ότι σε περίπτωση που διαπιστώσει η ΕΣΟ ότι κάποια από τις ιδρυόμενες ακαδημίες δεν λειτουργεί σύμφωνα με τους κανονισμούς, θα ενημερώνει τη FIDE.

6. Έγινε αναλυτική συζήτηση για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε φέτος από πλευράς ομοσπονδίας για τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων χωρίς τη μεσολάβηση συνδιοργανωτή, και αποφασίστηκαν τα εξής:

—Να γίνουν επαφές με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη διεξαγωγή των αντίστοιχων πανελλήνιων διοργανώσεων (Νεανικά, final four κυπέλλου και ομαδικό Α΄ εθνικής) του 2013 στο Ρίο.

—Να διεξαχθούν στην Πάτρα τα φετινά πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα ανδρών – γυναικών και η τελική φάση του ομαδικού παίδων –κορασίδων μέσα στο Δεκέμβριο.

—Να διοργανωθούν στην Πάτρα σεμινάρια της FIDE (Διαιτησίας και Προπονητών).

—Από την επόμενη χρονιά οι αγώνες των πανελλήνιων νεανικών πρωταθλημάτων θα διεξάγονται σε 9 γύρους. Ο χρόνος σκέψης θα είναι 90΄ για 40 κινήσεις και 15΄ για την ολοκλήρωση της παρτίδας με επαύξηση 30΄΄ ανά κίνηση.  Η έναρξη των αγώνων να είναι στη μέση της εβδομάδας και όχι Σάββατο, που συνήθως υπάρχει πρόβλημα με τα ξενοδοχεία.

—Να διευκρινισθεί προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι στα πανελλήνια πρωταθλήματα δικαιούνται μετάλλια οι 3 πρώτοι (χρυσό, αργυρό, χάλκινο), όπως ισχύει σε όλα τα αθλήματα.

—Να απονεμηθούν τιμητικές πλακέτες στους συνδιοργανωτές – χορηγούς και συγκεκριμένα στον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, στον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, στον Πρόεδρο του Ο.Λ.ΠΑ., στον ιδιοκτήτη της εταιρείας Λουξ και στον Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών.

Εγκρίθηκε η κατανομή οδοιπορικών συνολικού ύψους 21.000 € για τα 30 σωματεία της Α΄ εθνικής (εξαιρουμένων των 2 σωματείων της Πάτρας που δεν έχουν μετακινήσεις), για 10μελείς αποστολές και σύμφωνα με τις πάγιες αποζημιώσεις της ομοσπονδίας.

Αναφορικά με τη μερική κάλυψη των εξόδων διαμονής – διατροφής για τις 30 ομάδες της Α΄ εθνικής (οι 2 ομάδες των Πατρών δεν διαμένουν στα ξενοδοχεία των αγώνων) αποφασίστηκαν τα εξής: Το συνολικό ποσό από τον προϋπολογισμό της ΕΣΟ, που θα διατεθεί στα 30 σωματεία της Α΄ εθνικής ανέρχεται στα 35.000 €. Από το προαναφερόμενο ποσό θα καλυφθούν τα οδοιπορικά των ομάδων (21.000 €) και το υπόλοιπο (14.000 €) θα μοιραστεί στα 30 σωματεία ως εξής: όλες οι ομάδες θα λάβουν από 300 € έκαστη (σύνολο 9.000 €) και οι 10 πρώτες θα λάβουν ακόμα 500 €, δηλαδή συνολικά 800 € έκαστη (μία διαφωνία).

Ορίστηκε η επιτροπή εκδίκασης ενστάσεων για την Α΄ εθνική ως εξής: Β. Ανδρώνης, Μ. Καλοσκάμπης και Π. Σκλαβούνος (τακτικά μέλη), Β. Θεοδωρίδης και Γ. Γεωργόπουλος (αναπληρωματικά μέλη).

7. Αποφασίστηκε (με μία διαφωνία) ότι στο εξής θα καλύπτονται τα έξοδα συμμετοχής των αθλητών που διακρίθηκαν στα παγκόσμια και πανευρωπαϊκά ατομικά πρωταθλήματα στην περίπτωση που αυτοί κατακτήσουν έως και την 6η θέση στα πανευρωπαϊκά και έως και την 8η θέση στα παγκόσμια. Παραμένει σε ισχύ η απόφαση ότι σε περίπτωση κατάκτησης 1ης – 3ης θέσης θα καλύπτονται τα έξοδα συμμετοχής τους και για την επόμενη χρονιά στην αντίστοιχη διοργάνωση (παγκόσμιο – πανευρωπαϊκό).

8. Εγκρίθηκαν τα αιτήματα / συμμετοχές σε δ.τ. (χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την ΕΣΟ) των εξής αθλητών: α. Ν. Ντίρλη – δ.τ. H.C. Andersen Mind Games – Δανία 16-21/5, β. Κ. Στούμπου – Chicago Open – Σικάγο 25-28/5, γ. Αντ. Παυλίδη, Ντ. ΄Αντιτς – Dani Cara Konstantina – Σερβία 26/5-1/6, δ. Στ. Αργυρούδη, Γ. Γαβριηλίδη, Θ. Μαστροβασίλη, Αντ. Ξυλογιαννόπουλου, Κ. Μιχόπουλου – 1st Grand Europe Open –  Golden Sands Βουλγαρίας 3-12/6, ε. Ι. Μάκκα – δ.τ. Forni di Sopra – Ιταλία 16-23/6, στ. Μ. Μακροπούλου, Αικ. Φαχιρίδου – δ.τ. «Μαρία Αλμπουλέτ Μεμόριαλ» – Braila Ρουμανίας 13-20/7, ζ. Στ. Χαλκιά – Politiken Cup Open – Κοπεγχάγη 26/7-6/8, η. Σπ. Καπνίση – 2nd International Chess Festival «Riga Technical University Open» – Ρίγα Λετονίας 6-12/8

9. Συζητήθηκε η επιστολή της Τουρκικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας που γνωστοποιεί την τιμωρία του GM Suat Atalik με 15μηνο αγωνιστικό αποκλεισμό, τιμωρία που επικύρωσε το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Τουρκίας. Η Τουρκική Σκακιστική Ομοσπονδία στα θέματα συμμετοχής αθλητών σε αγώνες, έχει παρόμοιους κανονισμούς με αυτούς της ΕΣΟ αλλά και η αθλητική νομοθεσία της Τουρκίας είναι παρόμοια σε αυτά τα ζητήματα με την ελληνική. Κατά συνέπεια κανένας αθλητής δεν μπορεί να αγωνισθεί σε αγώνες στο εξωτερικό χωρίς την έγκριση της ομοσπονδίας του.  Είναι γεγονός ότι ο GM S. Atalik παρότι τιμωρημένος, δήλωσε συμμετοχή σε δ.τ. που θα γίνουν στην Ελλάδα στο επόμενο διάστημα και η ΕΣΟ καλείται να εκφράσει την άποψή της και τελικά να πάρει θέση.

Εξυπακούεται ότι όπως η ΕΣΟ περιμένει από τις ξένες ομοσπονδίες να σέβονται τους κανονισμούς της και την ελληνική νομοθεσία, κατά παρόμοιο τρόπο οφείλει και η ίδια να σέβεται τους κανονισμούς των άλλων ομοσπονδιών. Στη λογική αυτή, το ΔΣ αποφάσισε να ενημερωθούν οι διοργανωτές των διεθνών καλοκαιρινών τουρνουά ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η συμμετοχή του εν λόγω σκακιστή σε αγώνες που θα διεξαχθούν στη χώρα μας μέσα στο καλοκαίρι.

10. Σχετικά με τα αιτήματα διοργανωτών διεθνών τουρνουά που ζητάνε ηλεκτρονικές σκακιέρες από την ΕΣΟ, αποφασίστηκε ότι η ομοσπονδία θα τις παραχωρεί με πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής και θα τις χρεώνονται οι υπεύθυνοι των ζωντανών μεταδόσεων, με την υποχρέωση να καλύπτουν το κόστος τυχόν βλάβης ή απώλειας.