Get Adobe Flash player

Δελτίο τύπου τρίτης μέρας

Τρίτη μέρα των αγώνων για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση Σκάκι της χώρας μας στο ξενοδοχείο Porto Rio και οι συναρπαστικές συναντήσεις συνεχίζονται με τους θεατές να μένουν ευχαριστημένοι τόσο από την ένταση των ματς όσο και από την ποιότητα των παρτίδων μερικών από των πιο γνωστών παιχτών του κόσμου. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σήμερα τράβηξαν οι παρτίδες Kempinski-Caruana και Brunello-Navara με τους διαιτητές να είναι αναγκασμένοι αρκετές φορές να απομακρύνουν τον πολύ κόσμο που στεκόταν σε μικρή απόσταση από τους παίχτες.

Στην πρώτη αναμέτρηση η Στέγη Περιστερίου επικράτησε του Φυσιολάτρη Νίκαιας 6,5-3,5 με την παρτίδα Kempinski-Caruana να τελειώνει από τις τελευταίες του γύρου και τον Λευκό να κερδίζει το πρώτο έλο του τουρνουά σε μια θέση με Βασίλισσα+Ίππο για τον Λευκό εναντίον Βασίλισσας+Αξιωματικού για τον Μαύρο επιβεβαιώνοντας τον κανόνα του 3ου Παγκόσμιου Πρωταθλητή Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα που υποστήριζε πως ο συνδυασμός Βασίλισσας+Ίππος υπερτερεί. Αξιοσημείωτο είναι και το φινάλε Πύργος+Αξιωματικός εναντίον Πύργου που κέρδισε ο Μπανίκας εναντίον του Γκούμα. Ο μεγάλος Φιλιντόρ είχε διδάξει την τεχνική με την οποία η πλευρά με τον Αξιωματικό μπορεί να κερδίσει και ο αμυνόμενος αρκεί να γνωρίζει τις «θέσεις Φιλιντόρ» για να ξέρει τι θα πρέπει να αποφύγει. Συνήθως είναι αρκετά πιο δύσκολο στην πράξη να βρεις τον τρόπο να κερδίσεις τη θέση, αλλά ο πολυπρωταθλητής Ελλάδας φαίνεται να έχει διαβάσει καλά τη θεωρία του στα φινάλε!

Με το ίδιο σκορ (6,5-3,5) έληξε και η αναμέτρηση του Αργοναύτη με τον Κεραυνό Ωραιοκάστρου με νικητή τον Αργοναύτη. Αυτό μας φέρνει και το ντέρμπι της επόμενης αγωνιστικής: Στέγη-Αργοναύτης το αποτέλεσμα του οποίου θα ξεκαθαρίσει αρκετά τη μάχη της κορυφής.

Σε αυτή τη μάχη παρέμεινε ζωντανή η Καβάλα που κέρδισε τη ΣΑ Χανίων 6-4. Φαίνεται πως η Χανιώτικη ομάδα αρχίζει να χτίζει μια παράδοση σε αυτό το τουρνουά στο να κοιτάει στα «μάτια» τους μεγάλους αντιπάλους και να προσφέρει συγκλονιστικές αναμετρήσεις. Νομίζω μάλιστα πως η ΣΑΧ έχασε και μεγάλη ευκαιρία να κερδίσει το ματς! Ας δούμε αναλυτικότερα:

Στην πρώτη σκακιέρα είχαμε την αναμέτρηση του Kamsky me ton Kryvoruchko όπου στη θέση του διαγράμματος ο διάσημος Αμερικανο-Ρώσος έχει την κίνηση (παίζουν τα Λευκά)

Είμαι σχεδόν βέβαιος πως ο Λευκός έχει κάποιο πλεονέκτημα εδώ και οι μηχανές ανάλυσης συμφωνούν προτείνοντας την κίνηση 20.Ιε1 σαν την καλύτερη επιλογή.  Ο Kamsky όμως είχε διάθεση για περισσότερο «θέαμα» και οι θεατές (της αίθουσας ή του ίντερνετ) δεν απογοητεύτηκαν!

20.Ιεη5!?

ο Ίππος προφανώς δεν κόβεται γιατί 20…ζxη5 21.Πxγ6! και 22.Ιε5 μετά

20…Βε7 21.Πxγ6?!

Μια «κουφή» θυσία διαφοράς όπως την χαρακτήρισε ο IM Φρεντζάς στο live chat του skakistiko.com. Ο Λευκός φαίνεται να κερδίζει κάποιο ποζισιονέλ αντάλλαγμα αλλά μετά από

21…Αxγ6 22.Βγ2 ζxη5 23.Βxγ6 Αδ6

Ο Μαύρος ήταν ξεκάθαρα καλύτερος αλλά η παρτίδα τελείωσε με τριπλή επανάληψη σε μια θέση που μοιάζει δύσκολο να βρεθεί πλάνο νίκης για τον Μαύρο.

Στην δεύτερη σκακιέρα πάλι η θεά τύχη αρχικά χαμογέλασε στην ομάδα των Χανίων αλλά και πάλι οι δύο ομάδες μοιράστηκαν από μισό πόντο. Στην παρτίδα Τσαρουχάς- Μαστροβασίλης Δ. η  θέση του διαγράμματος έχει προκύψει:

  


(Θέση μετά το 15.¤β5 του Λευκού)  

Εδώ ο Θεσσαλονικιός GM παίζει

 

15...α6?

 

και ο Λευκός βρίσκει την όμορφή κατάρριψη

 

16.£ζ4+ Ρα8 17.¤γ7+ Ρα7 18.Ιxα6! ¥xζ3 (18...βxα6 19.£γ4! ήταν η ιδέα) 19.¥xζ3 ¦δ4 20.£η5 ¦xδ2 21.¤xγ5

 

Και το μεγάλο πλεονέκτημα του Λευκού είναι αδιαμφισβήτητο. Το πώς κατάφερε ο Μαύρος να σώσει την παρτίδα σας αφήνω να το ανακαλύψετε μόνοι σας μελετώντας το  pgn του 4ου γύρου.

 

Σημαντικό αποτέλεσμα πήρε και στην τέταρτη σκακιέρα ο νεαρός Παπαδόπουλος που απέσπασε ισοπαλία από τον GM Σκέμπρη.  Μετά από περίπου 5 ώρες από την έναρξη του γύρου και ενώ το σκορ είναι 4-4 δύο αναμετρήσεις έχουν μείνει. Στην παρτίδα Μπότσαρη-Videnova η Μαύρη έχει ένα πιόνι πάνω για μεγάλο μέρος της παρτίδας (γι’ αυτό και έχει απορρίψει πρόταση ισοπαλίας νωρίτερα) αλλά η Λευκή έχει ένα «ενοχλητικό» αντάλλαγμα που κάνει την κατάσταση περίπλοκη. Στην δίπλα σκακιέρα έχει προκύψει η ακόλουθη θέση:

 

  

(Σερεφίδου-Μαρκάκη, θέση μετά το 48.Ιζ5 της Λευκής)



Εδώ η προφανής κίνηση είναι 48…γxδ4 και η Μαύρη έχει κάθε λόγο να πιστέψει ότι οι πιθανότητες ισοπαλίας είναι πολύ μεγαλύτερες από τις πιθανότητες ήττας, αλλά κάτι το «περίεργο» συμβαίνει…

 

48…Αδ5?

 Είναι συχνό το φαινόμενο στην πίεση χρόνου και μετά από κούραση τόσων ωρών παιχνιδιού να θες να αποφύγεις την πιθανότητα κάποιου πιρουνιού από τον έναν τέτοιο «πονηρό» Ίππο! Αλλά η Λευκή βρίσει το δρόμο προς την φορσέ νίκη

 

49.δxγ5 Ρxγ5 50.Ιε3! Αε6 51.Ιγ4!

 

Η Καβάλα λοιπόν κάνει το 5-4 και στην παρτίδα Μπότσαρη-Videnova φαίνεται να έχουν εξανεμιστεί οι ελπίδες νίκης της Μαύρης που μάλιστα χάνει και την παρτίδα αφού έχει επιτρέψει ισχυρό παιχνίδι στην πολυπρωταθλήτρια Ελλάδας.

 

Στις επόμενες συναντήσεις η ΕΣΘ ξεκαθάρισε γρήγορα την υπόθεση νίκη εναντίον του Κορυδαλλού και επικράτησε 6,5-3,5 ενώ στην αναμέτρηση της Άνοιξης με την Τριανδρία το αποτέλεσμα ήταν ανοικτό για πολλές ώρες. Ο νεαρός Ιταλός GM Brunello  φαίνεται να έχει αποκτήσει σοβαρό πλεονέκτημα με τα Λευκά εναντίον του διάσημου Τσέχου GM Navara με μια γνωστή θέση της Ημι-Σλαβικής Μεράν όπου έχει Ίππο και δύο ελεύθερα πιόνια στην πτέρυγα της Βασίλισσας για έναν Πύργο του Μαύρου, αλλά μετά από κάποιο λάθος του Λευκού (το οποίο είχε ζωγραφιστεί έντονα στο πρόσωπο του Brunello!) o Navara κατάφερε να ισοφαρίσει τη θέση και έπειτα να εκμεταλλευτεί τη διαφορά παραπάνω και να κερδίσει! Ίσως αυτό το αποτέλεσμα να ήταν και καθοριστικό για το υπόλοιπο ματς που τελικά η Άνοιξη έχασε με 4,5-5,5 με τον Σκαπέρδα να μένει τελευταίος και να κερδίζει ένα φινάλε Πύργων εναντίον του Γαβριηλίδη μετά από 5 ώρες μάχης!

 

Επίσης πολλές ανατροπές είχαμε και στα παιχνίδια της Φλώρινας με τον ΦΟΝ Ηράκλειου και της Πτολεμαΐδας με τον ΟΑΑ Ηρακλείου τα οποία έληξαν 6-4 και τα δύο (κέρδισαν η Φλώρινα και ο ΟΑΑ), αλλά το παιχνίδι που τράβηξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των θεατών ήταν αυτό της ΑΕΚ εναντίον του ΣΟΠ που ήταν συγκλονιστικό. Η ΑΕΚ φαινόταν ότι εύκολα ή δύσκολα θα επικρατούσε όμως οι νίκες της Ohme επί του Μουτούση και του Τερζή επί του Αζναουρίδη έφεραν ξαφνικά την αναμέτρηση στο 5-4 υπέρ της Πατρινής ομάδας και τον Γ. Κανελλόπουλο να αμύνεται σε ένα φινάλε Πύργων με πιόνι κάτω εναντίον του Μίχου. Όλα έδειχναν ότι ο Μίχος θα έβγαινε νικητής φέρνοντας το ματς στο 5-5, όμως ο έμπειρος Πατρινός εκμεταλλεύτηκε της τακτικές δυνατότητες που προσφέρουν στον αμυνόμενο αυτά τα φινάλε και έκανε την ισοπαλία δεχόμενος τα συγχαρητήρια από τους συμπαίκτες του και από τους θεατές (μια που στην πλειοψηφία τους ήταν Πατρινοί!)  

 

Όλα τα αποτελέσματα με επιμέρους στατιστικά για όλους τους παίχτες μαζί με την κλήρωση για τον επόμενο γύρο μπορεί να τη βρει κάποιος στο chessresults ή στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης (http://www.chessfed.gr/aethniki12/ ) όπου μπορείτε να βρείτε και αναλυμένες παρτίδες για τους γύρους 2 και 3 από τον GM Aagaard που σαν «bonus» στο pgn αρχείο της στήλης «Αναλυμένες Παρτίδες» σαν προσφέρει κάποιες θέσεις που του τράβηξαν την προσοχή από τις 320 παρτίδες που παίχτηκαν στο διπλό γύρο!

 

 

Χορηγοί